Of ontwerper Carlijn altijd al een liefde voor zeefdruk had? Op die vraag knikte ze razendsnel ja! Hoewel Carlijn erg creatief is, werkte ze niet meteen fulltime voor haar creatieve onderneming Studio Carlijn. Waarom ze twijfelde om die beslissing te maken, lees je hier.

Carlijn, droomde je ervan om abstract printmaker te worden? 

Diep vanbinnen wel. Eerst studeerde ik productontwerp, daarna grafisch ontwerp. Ik vond de combinatie van die twee altijd al erg interessant. Tijdens een minor in Cambridge kreeg ik de vrijheid om te doen wat ik wilde. Na basiskennis over materialen en technieken mocht ik experimenteren met kleuren, vormen en stijlen. Op die manier ontwikkel je als ontwerper een eigen stijl. Ik vond de absolute vrijheid binnen mijn studies een verademing! Sindsdien wist ik waar écht gelukkig van word. Grappig om te weten: tijdens mijn opleiding was ik helemaal fan van zwart-witcombinaties, tegenwoordig kies ik voor kleur!

Wanneer heb je Studio Carlijn een leven gegeven?

Sinds een halfjaar geleden ben ik volledig aan het werk voor Studio Carlijn. Daarvoor combineerde ik de studio met een job in de horeca. Ik merkte dat mijn creatieve opdrachten te groot waren om de combinatie te blijven volhouden. Ik richtte Studio Carlijn op uit eigen interesse en omdat ik nergens werken in zeefdruk voor aan de muur vond. Ik dacht: dan maak ik het maar zelf! (lacht) Ik word vrolijk van mijn eigen kunstwerken.

Vond je de stap van horeca naar de creatieve sector gemakkelijk? 

Nee, absoluut niet. Ik startte in de horeca met de bedoeling dat de job in de horeca een bijberoep bleef. Typisch iets voor mij: als ik iets doe, ga ik er helemaal voor! Resultaat? Mijn bijberoep transformeerde zich tot een hoofdberoep met grote verantwoordelijkheden. Ik verdiende goed en was goed in mijn job. Wel voelde ik aan dat ik een beslissing moest nemen want op lange termijn werd ik niet gelukkig van mijn werksituatie. Uiteindelijk heb ik er lang overgedaan om deze stap te maken. De keuze om ondernemer te worden is de beste die ik ooit heb gemaakt. Als ondernemer moet je alles zélf doen: planning, organiseren… En er is dat stukje onzekerheid. Ik vind het onverwachte karakter van het ondernemerschap net interessant en spannend! Door stil te staan ontwikkel je jezelf niet.
bynouchka_bossy_studiocarlijn
© BY NOUCHKA

Ik ken niemand die niet vrolijk wordt van kleur.

– Carlijn

Hoe zou je je stijl omschrijven? 

Ik noem mijn werk kleurrijk en eigenzinnig met een speelse kant. De reden waarom ik met kleur werk? Ik ken niemand die niet vrolijk wordt van kleur. Ik wil dat mensen dankzij mijn prints meteen een positief gevoel krijgen. Zie een Studio Carlijn als een kleurrijke break tijdens de alledaagse sleur. 

Wie of wat inspireert je?

Het dagelijkse leven inspireert me ongelofelijk. Alle culturen en handelingen die we als mensen doen vind ik super boeiend. Zowel hier in Nederland als in andere landen krijg ik nieuwe ideeën. Als ik aan het fietsen ben, ben ik al geboeid door de wegmarkeringen van het fietspad. Die streepjes op fietspaden vind ik oprecht interessant. (lacht) Eens geïnspireerd, bedenk ik een volledig beeld voor Studio Carlijn. 

Je bracht een nieuwe collectie uit. Hoe is die tot stand gekomen?  

Ik had een dipje toen ik stopte met mijn vorige job. Tijdens een intuïtieve call met Anne Hospers van Camp Bluff was het duidelijk dat ik de fun van het creatieproces verloor. Ik was volledig ondergedompeld in ondernemen, marketing en alles wat nog bij een onderneming hoort. Daardoor vergat ik te spelen met kleuren en vormen, iets wat me net heel erg blij maakt. De nieuwe collectie is dus vooral te danken aan Anne. (lacht) Zo werkte ik met vier zeefdrukken en vijf à zes verschillende kleuren in elk werk. Hierdoor staan alle prints in contact met elkaar. Mocht jij bijvoorbeeld nummer één kopen en je vriendin nummer twee dan zullen jullie een overlap merken. Jullie hebben allebei een uniek stuk dat verbonden is met alle andere prints uit de collectie. Vandaar de naam: de ‘Connect’ collectie.

Heb je advies voor mensen die willen ondernemen maar twijfelen? 

Ga ervoor! Je kan erover nadenken maar dat heeft op zich geen nut. Op een gegeven moment moet je de beslissing nemen en zien hoe het verder zal lopen. Wees vooral jezelf: een cliché maar eveneens pure waarheid! Je bent bijzonder als creatieve ondernemer, niemand is zoals jij. Niemand maakt de dingen zoals jij ze maakt. Vertrouw op jezelf, dan kom je er wel! 

Meer Carlijn? Volg haar op Instagram of ontdek haar kleurrijke kunstwerken hier.

Beeld: BY NOUCHKA