Samen met je partner een eigen zaak starten. Voor de één een absolute no-go, voor de ander een droom die werkelijkheid wordt. Of je nu samen de eerste stappen zet of na een tijdje in de zaak van je partner stapt: met je grote liefde leven én ondernemen vraagt om vertrouwen, heldere afspraken en balans. Katrien spreekt elke maand met een ondernemend liefdeskoppel over hoe zij dit samen doen.

‘Not for everyone. But for the sexy ones.’ Katrien Vandecruys en Ken Houben van het Hasseltse boetiek brandingbureau Lex & Turner houden niet van doorsnee. Een sterke brand identiteit is fris, eerlijk, uniek, opvallend en simpelweg af. Van strategie en design tot tone-and-voice, Katrien en Ken zorgen ervoor dat alles van een merk in elkaar past. Maar hoe goed vallen de puzzelstukjes in elkaar als business couple?  

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om samen Lex & Turner op te richten?
Meer dan vijftien jaar geleden leerden we elkaar lekker old school op café kennen. En het klikte meteen. Pas later ontdekten we dat we ook creatief matchen. Tot 2016 hebben we elk apart bij verschillende grote reclamebureaus gewerkt – Katrien als art director, Ken als copywriter. En hoewel we elk onze eigen job hadden, werkten we thuis regelmatig samen. We toetsten ideeën af, hielpen elkaar als iemand vastzat … Maar na een tijdje wilden we het graag eens op onze manier doen en vanuit die drijfveer is dan twee jaar geleden Lex & Turner ontstaan. Een naam die we bedachten als fictief dj-duo. Plaatjes hebben we echter nooit gedraaid.

De opstart is eigenlijk een organisch en voor ons logisch gevolg dat samenviel met wie we als persoon zijn. Ergens kun je zeggen dat we van nul gestart zijn, maar wèl met jarenlange ervaring en veel connecties op zak.

Hoe reageerde jullie omgeving op deze stap?
Vanaf dag één reageerden vrienden en familie enthousiast. Ze wisten waarom we dit deden en dat het wel zou lukken. ‘Ik zou nooit kunnen samenwerken met mijn partner’ was wel een reactie die regelmatig terugkwam. Wat wij dan weer heel vreemd vinden, want wie wil er nu niet met zijn of haar partner samenwerken? Maar over het algemeen kregen we dus alleen maar positieve reacties – zelfs onze ouders waren blij voor ons.

“Qua persoonlijkheid zijn we tegenpolen. Katrien is meer ‘gevoel’ en rust. Ken is ‘ratio’ en gedijt in chaos.”

Zijn klanten hier net zo enthousiast over?
We denken van wel. Eigenlijk hebben we nog nooit op de man af gevraagd wat zij hiervan vinden. De klanten die met ons willen samenwerken, zijn ruimdenkend genoeg. Maar misschien moeten we het hen volgende keer voor de zekerheid toch eens vragen, knipoog.

Zoals wij het aanvoelen, maakt het voor hen niet uit of we een koppel zijn of niet. Het werk telt en moet spreken. Niet welke kleur schoenen we dragen, of dat we samen een zoon (9) hebben.

Integendeel: ze zien er vaker de voordelen van in. We zijn goed op elkaar ingespeeld en gaan persoonlijk te werk. Ze hebben rechtstreeks contact met ons – zonder tussenpersonen – waardoor onze ‘klantenrelaties’ net dat tikkeltje persoonlijker zijn, en dat appreciëren mensen. We kunnen als boetiek bureau – en business couple – bovendien veel sneller schakelen dan grote bureaus die eerst budget en planning intern met een heus team moeten overleggen.

LEX_TURNER_RenaatNijsMedia-90
Coverfoto © Dena Huys, bovenstaand beeld © Renaat Nijs Media

Samenwerken met je partner: iets bijzonders of toch een evenwichtsoefening?
In bijna alles zijn we tegenpolen. Dat maakt het net ideaal om samen te werken. Katrien is art director, Ken is copywriter. Dus beeld en tekst vullen elkaar mooi aan en samen kunnen we evenveel als de grotere bureau’s. Als een project erom vraagt werken we graag samen met freelancers die een toegevoegde waarde bieden: fotografen, cineasten, developers … Ze maken dan allemaal even deel uit van Lex & Turner.

Ook qua persoonlijkheid zijn we tegenpolen. Katrien is meer ‘gevoel’ en rust. Ken is ‘ratio’ en gedijt in chaos. Dit zorgt voor een goede balans, want we kunnen alles van twee kanten bekijken. Zowel het werk voor onze klanten als onze eigen business.

Sounds perfect!
Ja, eigenlijk wel. Maar natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Een eigen zaak runnen kan best pittig zijn. Als je in loondienst of als freelancer werkt, is alles meer omlijnd. Best comfortabel. En het loon ligt quasi gelijk als een job bij een werkgever. Zeker als je rekening houdt met alle dingen die je niet hebt zoals vakantiegeld, een eindejaarspremie, betaald ziekteverlof …

Nu komt alles op ons af: meetings, administratie, opvolging, boekhouding … De kleine dingen die privé ‘mislopen’ komen er dan bovenop. Soms vergeten we bijvoorbeeld onze zoon boterhammen mee te geven naar school of wijzen we naar elkaar om te koken ‘s avonds. Al die kleine dingen kunnen Katrien haar hoogsensitiviteit naar een hoogtepunt brengen en dan staat Metallica best niet snoeihard op. Toch zullen die persoonlijke zaken niet snel ons werk voor Lex & Turner beïnvloeden.

Als je meer dan vijftien jaar samen bent, weet je ondertussen hoe je best met elkaar omgaat. Ken is bijvoorbeeld een echte ‘slider’: hij moet nog maar kijken naar een laptop, server of printer of ze vallen stil – en daar kan hij niet mee lachen. Maar de rust, kalmte en technische hulp zit meestal vlak naast hem.

LEX_TURNER__RenaatNijsMedia-38
© Renaat Nijs Media

Krijgen jullie wel eens genoeg van elkaar?
Wie niet! (lacht) Neen. We wonen en werken samen, maar geven elkaar ruimte om te sporten, af te spreken met vrienden … We moeten niet per se elk moment samenzijn. En onze werkuren kan je moeilijk quality time noemen als koppel. Samen genieten doen we dan door eens lekker te gaan eten, naar een festival te gaan of op citytrip te vertrekken met ons twee.

Is er bij jullie een duidelijke grens tussen werk en privé?
Niet echt. Beide zaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, want ideeën laten zich niet vangen tussen negen en vijf, of enkel op werkdagen. Dat is gewoon eigen aan een creatieve job. Maar ook letterlijk is er geen grens bij ons: onze bureauruimte bevindt zich namelijk in onze privéwoning. Dat heeft voordelen – adieu, files – maar ook nadelen.

Tijdens vakantieperiodes is het soms puzzelen met ons zoontje wanneer er klanten zijn. Gelukkig begrijpt hij wel wanneer het even stil moet zijn. Dan trekt hij naar buiten om te ravotten met de buurjongens of speelt hij een klein uurtje op de Playstation. En onze kat Polly durft al eens een meeting mee te volgen. Maar het maakt deel uit van wie we zijn. Vandaag, twee jaar na opstart, zijn we nog altijd ontzettend blij met onze keuze om samen een eigen zaak te starten.

Volgende maand: The Plant Corner