Samen met je partner een eigen zaak starten. Voor de één een absolute no-go, voor de ander een droom die werkelijkheid wordt. Of je nu samen de eerste stappen zet of na een tijdje in de zaak van je partner stapt: met je grote liefde leven én ondernemen vraagt om vertrouwen, heldere afspraken en balans. Katrien spreekt elke maand met een ondernemend liefdeskoppel over hoe zij dit samen doen.

Wie op zoek is naar plant heaven moet niet ver reizen. Met The Plant Corner willen Sofie Vertongen en Yannick De Neef meer groen in onze huizen brengen. Twee jaar na de lancering van haar webshop Phyt – waar Sofie als eerste in België epifyten of airplants aanbood – opende ze in 2017 een fysieke winkel in dezelfde straat als hun appartement. Yannick hielp al die tijd mee achter de schermen. Eén maand na de opening van de winkel zei Yannick zijn vaste job vaarwel om mee aan het roer te staan van een van de mooiste plantenwinkels in België.

Jullie werkten niet vanaf dag één fulltime samen. Hoe zijn jullie hierin gegroeid?
“Tijdens een rondreis door Californië ontdekten we airplants als interieuraccessoire. Ze hebben geen aarde nodig en kunnen lange tijd zonder water. De planten staan heel mooi in terrariums en we waren meteen verliefd. Niemand in België verkocht dit type planten en dus zagen we een kans die we met twee handen gegrepen hebben. Als je iets doet, doe je het maar beter met de volle 100% zodat je er volledig voor kan gaan.” En dus startte Sofie meteen als zelfstandige in hoofdberoep met haar webshop Phyt, een grote gok die gelukkig goed uitgedraaid is.

Yannick hielp toen al – naast zijn fulltime job – veel mee, ook als Sofie in het weekend op marktjes of events stond. “Twee jaar na de lancering van Phyt spotte Yannick een pand met veel potentieel in de straat waar we woonden. Zo ontstond het idee om een eigen plantenwinkel te openen. Een maand na de opening nam Yannick ontslag bij zijn vaste werkgever en stapte hij mee in de zaak als zaakvoerder, wat hoognodig was om alles bol te kunnen werken.Hoewel we dus van bij het begin samenwerkten, zijn we nog maar sinds de zomer van 2017 volwaardige business partners.”  

Bossy Magazine - The Plant Corner - Heather Dobson 2
"Een maand na de opening nam Yannick ontslag en stapte hij mee in de zaak" - © Heather Dobson

Was dit wennen of waren jullie al goed op elkaar ingespeeld?
“In het begin was het absoluut wennen. Als je alleen als zelfstandige werkt, ontwikkel je snel je eigen systemen om bepaalde zaken aan te pakken. In het geven van feedback zijn we altijd voorzichtig. Je wilt elkaar niet kwetsen of dat de andere persoon een opmerking persoonlijk opneemt. Als je samenwerkt met werknemers waar je geen familiale band mee hebt, is dit volgens ons veel makkelijker.”

Was de nieuwe samenwerking ook voor de naaste omgeving wennen?
“De eerste reacties waren een beetje twijfelachtig. Het is en blijft een grote stap om met twee een startende zaak te runnen én ervan te leven. Maar na enkele weken had iedereen door dat het type plantenwinkel dat wij hadden echt een gigantisch gat in de markt vulde. Toen mensen gerustgesteld waren, kregen we niets dan lovende complimentjes en positieve reacties van vrienden en familie. Ook de buurt was laaiend enthousiast over onze winkel!”

“We zijn er zo door begeesterd dat Sofie haar zus soms tijdens een gezellige avond een ‘time-out’ moet inlassen waarin het absoluut verboden is om te praten over het werk.”

Zijn de taken netjes verdeeld?
“Toch wel. Op basis van onze eigen sterktes en wat we graag en niet graag doen, hebben we de taken verdeeld,  Yannick houdt zich bijvoorbeeld liever bezig met logistiek en administratie. Gelukkig vullen onze voorkeuren elkaar perfect aan en voelen we ons allebei goed bij onze verantwoordelijkheden.”

“Sofie richt graag haar aandacht op de klanten in de winkel, het uitkiezen van collecties en het opmaken van offertes. Naast de winkel geven we namelijk ook bedrijven en restaurants advies over planten die het best gedijen in hun interieur, en kleden wij events of huwelijken aan met tropische planten.”

Als jullie op het einde van de dag de deur van The Plant Corner achter jullie sluiten, blijft het werk dan ook daar?
“Nope. We zijn eigenlijk àltijd met ons werk bezig, zelfs op vakantie. Dan bezoeken we botanische tuinen om nieuwe plantensoorten te ontdekken. We zijn er zelfs zo door begeesterd dat Sofie haar zus soms tijdens een gezellige avond een ‘time-out’ moet inlassen waarin het absoluut verboden is om te praten over het werk.”

Bossy Magazine - The Plant Corner - Heather Dobson 3
"Gelukkig vullen onze voorkeuren elkaar perfect aan" - © Heather Dobson

Er zijn dan ook weinig spanningen als het over The Plant Corner gaat?
“Enkel als we beide moe zijn en er van alles misloopt, durven we die stress wel eens afreageren op elkaar. Maar ondertussen kunnen we die momenten plaatsen en zetten we ons hier vrij snel overheen.”

Krijgen jullie wel eens genoeg van elkaar? Want samen een zaak runnen, betekent waarschijnlijk ook veel gedeelde tijd?
“Eigenlijk werken we niet zoveel samen als mensen vaak denken. Als we beiden in de winkel staan, zijn we elk met ons eigen ding bezig. Yannick gaat ook regelmatig de baan op waardoor we elkaar een hele dag niet zien. Veel quality time binnen de zaak is er dus niet. Maar zoals elk koppel lassen we de nodige ‘me-time’ momentjes in of een avondje uit met vrienden.”

Zijn klanten ook fan van jullie als business couple?  
“We denken van wel, want we krijgen hier vaak complimentjes over. En dat is heel fijn. Hoe toekomstige collega’s zullen reageren weten we niet. Dat wordt een volgende uitdaging!”

Volgende maand: Amber&Helmut