Samen met je partner een eigen zaak starten. Voor de één een absolute no-go, voor de ander een droom die werkelijkheid wordt. Of je nu samen de eerste stappen zet of na een tijdje in de zaak van je partner stapt: met je grote liefde leven én ondernemen vraagt om vertrouwen, heldere afspraken en balans. Katrien spreekt elke maand met een ondernemend liefdeskoppel en hoe zij dit samen doen.

Tina Daem en Filip Van Langenhove runnen samen in Aalst de hippe kinderwinkel Anna Pops. Je vindt er custom made kinderschoenen en een fijne selectie kinderkleding voor peuters van twee jaar tot tieners van zestien jaar. Anna Pops is in 2012 ontstaan vanuit hun eigen zoektocht naar toffe, leuke kinderschoenen voor hun – toen – tweejarige dochter. Wat begon als een droom op 12m2 is vandaag een winkel van 120m2 met bijbehorende webshop én een eerste werknemer. Alle kinderschoenen stellen Tina en Filip zelf samen in samenwerking met ateliers in Italië, Spanje en Portugal waar alle schoenen met liefde voor de ambacht worden handgemaakt.

Hoe is het concept van Anna Pops precies ontstaan?
Tina: “Het idee kwam er vooral omdat ik nood had aan iets anders. Ik had reeds gewerkt als zelfstandig vastgoedmakelaar, interieurvormgever bij een keukenbedrijf en had op dat moment een administratieve job bij Stad Aalst. Ik had nood aan een nieuwe uitdaging, maar wist nog niet precies wat.”
Filip: “Anna Pops is deels ook ontstaan uit pure noodzaak. Plots was er het magische moment dat ons eerste dochtertje Fauve haar eerste stapjes zette. Maar we vonden geen kwalitatieve schoenen, noch onderbouwd advies hierover. Tijdens een moment van rust, onder de zon in de Provence, is het idee ontstaan om hier een antwoord op te formuleren.”
Tina: “Filip en ik brainstormen supergraag op restaurant, café, vakantie … Ik heb dan ook meestal mijn bullet journal bij de hand, want er valt altijd iets te noteren als wij samen zijn.”

Wat meteen opvalt bij een bezoek aan de winkel of jullie webshop is de persoonlijke insteek.
Tina: “We willen inderdaad zowel on- als offline verrassen. Zelf noemen we onze items modevondsten omdat elk kind uniek is. Deze insteek trekken we door in onze collecties en het verhaal van Anna Pops.”
Filip: “Geduld is hierbij een belangrijk aspect en loopt als een rode draad door ons concept. We investeren veel tijd in de zoektocht naar nieuwe modevondsten en de makers achter de creaties.”
Tina: “Als we nieuwe collecties inkopen of research doen naar nieuwe merken haal ik er meestal in één oogopslag die bijzondere stukken uit. Maar voor we ze vinden, gaat er inderdaad een hele zoektocht aan vooraf.”
Filip: “Zowel in de webshop als in de winkel hechten we belang aan persoonlijk advies. De winkel is voor ons de absolute ontmoetingsplaats met onze ambassadeurs. Hier is letterlijk ruimte gecreëerd voor luwte. Koffie en een koekje stimuleren het persoonlijk contact en hier halen we veel energie uit. Het vluchtige vervaagt en maakt plaats voor diepgang.”
Tina: “Vanuit deze insteek stellen we collecties samen voor zowel schoenen, kledij als bijhorende accessoires. De seizoensmode zoals we ze kennen laten we steeds meer los en we focussen op tijdloze duurzame stukken. Kinderen groeien immers snel en dan is het zinvol dat de kleerkast op het einde van het seizoen geen verloren zaak is, maar dat je de kledij oprecht een nieuw leven kunt schenken bij doorverkoop.”

Namen jullie meteen de grote sprong? Of hebben jullie Anna Pops stap voor stap opgebouwd?
Tina: “We zijn heel klein gestart met een eigen winkel in ons huis. In het begin combineerde ik Anna Pops met mijn job bij Stad Aalst, vandaag krijgt onze winkel 100% mijn aandacht. En werk ik zowel voor als achter de schermen aan ons verhaal.”
Filip: “Zelf werk ik nog steeds als architect en onderzoeker/lector aan hogeschool Odisee, sta ik samen met Maarten in voor het beheer van onze twee vakantieappartementen en help ik Tina met Anna Pops. Ik spring bij in de winkel, brainstorm mee over nieuwe ideeën en help bij het nemen van beslissingen, het organiseren van events en (product)fotografie. Ik haal mijn energie uit deze afwisseling en de vele persoonlijke contacten waardoor ik Anna Pops niet zou kunnen missen.”
Tina: “Filip is mijn steun en toeverlaat en het perfecte kritische klankbord voor al mijn ideeën. Dus ook voor Anna Pops onmisbaar.”

Jullie werken van bij de start samen. Voelde dit als een logische keuze?
Filip: “Toch wel. We zijn levenspartners. Dus van samen leven naar samen werken ging heel natuurlijk.”
Tina: “In augustus werken we zeven jaar samen en het voelt nog altijd goed.”

“Zonder onze sterk band zouden we niet staan waar we vandaag staan. Je moet voluit samen in dezelfde richting stappen en ongeremd je mening kunnen delen, zoniet houdt het snel op.” – Filip

De winkel bevindt zich aan jullie woning. Maakt dat de combinatie werk-privé makkelijker?
Filip: “Van bij de start hebben we er bewust voor gekozen om de winkel in onze eigen woning te integreren. Hierdoor lopen leven en werk permanent in elkaar over. Dat heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. We zijn heel flexibel als mensen op afspraak willen komen en op minder drukke momenten in de winkel kunnen we administratief werk verrichten zonder tijd te verliezen aan woon-werkverplaatsing. Anderzijds moeten we ons huis soms écht ontvluchten om te ontspannen. Want je kunt altijd wel werken. Maar die ‘vlucht’ brengt ons dan weer op inspirerende plekken en zo is de cirkel rond. Alles is permanent in beweging bij ons en dat hebben we ook nodig om de goesting erin te bewaren.”
Tina: “Als de kinderen bij ons zijn dan stoppen we sowieso allebei met werken. En als ze er niet zijn, werken we inderdaad door. Hoewel Filip het werk veel makkelijker kan loslaten dan ik. Ik wil ‘s avonds ook nog van alles doen of nog praten over Anna Pops. Filip is voor zijn werk als architect en onderzoeker/lector vaak overdag weg en dan wil ik hem ‘s avonds op de hoogte brengen van mijn ideeën, maar daar heeft hij niet altijd zin in.” (lacht)
Filip: “Tina is echt non-stop met haar passie bezig. Zelfs bij bedtijd houdt haar oplichtende beeldscherm van haar smartphone me soms wakker.” (lacht)
Tina: “Sorry! Veel staat inderdaad in het teken van ons werk. Als we op zondag een uitstap doen, gaan we naar een grootstad voor inspiratie en kijken we naar winkeletalages en -inrichtingen, producten … Ook onze reizen stemmen we af op ons werk. Eigenlijk blijft er niet veel privé over als ik er nu over nadenk. Maar we doen het zo graag.”

Hoe moeilijk of makkelijk is het om als koppel samen een business te runnen?
Tina: “Dat valt goed mee. Je zegt makkelijk je gedacht omdat je de andere persoon heel goed kent. Dat geeft mij een fijn gevoel en zorgt er ook voor dat de dingen sneller vooruitgaan.”
Filip: “In functie van piekmomenten loopt dit – zoals in alle samenwerkingen – natuurlijk het ene moment vlotter dan het andere. Geen van beiden is een krak in het administratieve en financiële luik van de onderneming. We doen dit wel nog steeds zelf –  gelukkig hebben we een goede boekhouder die ons ondersteund. Maar zodra we creatief mogen zijn, evenementen opzetten of een photoshoot voorbereiden zijn we in ons element. Tina heeft een ongelofelijke drang naar vernieuwing en ik probeer uit deze waterval van ideeën haalbare initiatieven te filteren. Samen verfijnen we deze tijdens een brainstorm. Sommige ideeën worden concreet en andere blijven hangen in ons achterhoofd.”

Tina, jij werkt voltijds voor Anna Pops. Filip, jij deeltijds. Hoe zijn de taken onderling verdeeld?
Tina: “Ongeveer 80% van de taken doe ik, maar dat is ook zo gegroeid omdat Anna Pops in eerste instantie een project voor mij was. We geloofden er wel allebei in, maar hadden ons voorgenomen om te zien hoe alles zou evolueren. Vandaag is Filip voornamelijk de back-up van de winkel, mijn klankbord die me direct begrijp en meedenkt over onze groei en de richting die we uit willen.”
Filip: “Tina is écht het hart van Anna Pops. Ik ben meer het hoofd, de armen en de benen. Terwijl zij zich focust op de ontwikkeling van Anna Pops, werk ik samen met onze collega Judith aan de uitwerking van het verhaal.”

Hoe reageerden jullie familie en vrienden op het nieuws dat jullie een eigen zaak wilden starten?
Tina: “Ze zijn wel gewoon dat wij veel samen doen en vonden het dan ook niet raar.”
Filip: “Al waren ze wel beleefd sceptisch. Noch Tina, noch ik komen uit een ondernemersfamilie. Maar omwille van de kleinschaligheid werd ons idee gedoogd.” (lacht)
Tina: “Ik denk wel dat ze allemaal fier zijn op ons.”
Filip: “Ja, ze zijn stuk voor stuk enthousiast en helpen rechtstreeks bij het blussen van brandjes of onrechtstreeks door op Loïs en Fauve te passen.”

Ook leveranciers of klanten kijken vast niet (meer) raar op?
Filip: “Dat zou je aan hen moeten vragen.” (lacht)
Tina: “Ik denk niet dat zij dit raar vinden. Zelfs Judith, onze eerste werknemer was hier van bij de start mee vertrouwd. Vaak zien mensen het zelfs als een goede basis voor een onderneming.”
Filip: “Intuïtief zien ze ons als een mooie match, denk ik. Zonder onze sterk band zouden we niet staan waar we vandaag staan. Je moet voluit samen in dezelfde richting stappen en ongeremd je mening kunnen delen, zoniet houdt het snel op.”