Samen met je partner een eigen zaak starten. Voor de één een absolute no-go, voor de ander een droom die werkelijkheid wordt. Of je nu samen de eerste stappen zet of na een tijdje in de zaak van je partner stapt: met je grote liefde leven én ondernemen vraagt om vertrouwen, heldere afspraken en balans. Katrien spreekt elke maand met een ondernemend liefdeskoppel en hoe zij dit samen doen.
Als studente kreeg Julie Van den Kerchove last van chronische vermoeidheid. Ze ging langs bij heel wat dokters, maar ging ook zelf op zoek naar een natuurlijke manier om haar energieniveau te herstellen. Zo ontdekte ze raw food en de vegan keuken.
Julie was zo onder de indruk van het effect op haar lichaam en energie dat ze in 2009 samen met haar toenmalige vriend Simon – die ook van koken houdt – een ‘Raw food chef and instructor’ training volgde aan het Living Light Culinary Institute in Californië. Om vrienden en familie op de hoogte te houden, hield Julie tijdens die periode een blog bij. Het begin van Julie’s Lifestyle …
Dat Vlaanderen bekend raakte met raw food is toch wel te danken aan Julie’s Lifestyle. Wat begon als een blog is vandaag een healthy business.
Julie: “Ja, ongelooflijk hé. Uit mijn blog die ik in 2009 begon tijdens ons verblijf in California is ons eerste boek ontstaan en kwamen ook de eerste aanvragen binnen voor workshops en cateringopdrachten. Vandaag is vegan echt een begrip, maar toen wij ermee naar buiten kwamen, was deze manier van eten in België nog vrij onbekend. De cateringopdrachten kwamen toen voornamelijk uit de modewereld.”
Simon: “2014, waarin we een pop-up organiseerden in Gent, vormde het eerste kantelpunt. De pop-up was de ideale plaats om te polsen naar de mensen hun interesse én een droom die werkelijkheid werd. We beseften ook echter meteen dat een restaurant niet te combineren viel met het geven van workshops.”
Julie: “En dat vind ik net zo fijn. Ik hou van de mix van workshops, boeken, de blog en onze online shop met onze eigen All Good snacks. De shop is een jaartje later ontstaan, want we vonden in België nergens raw vegan granola, crackers of andere vegan snacks. In Amerika en Groot-Brittannië was het aanbod groot, maar hier niet en dus besloten we dan maar zelf onze eigen snacks op de markt te brengen. Het grootste deel wordt gemaakt volgens de raw food principes: onder 50 °C en in een droogoven om alle vitaminen en voedingsstoffen te behouden. Onze snacks bevatten geen geraffineerde suikers, zitten boordevol energie en zijn lactose- en glutenvrij.”
Zijn jullie meteen full speed ahead samen in het verhaal gesprongen?
Julie: “Neen. Simon had nog een vaste job als industrieel ingenieur. Samen besloten we dat ik fulltime voor Julie’s Lifestyle zou gaan en Simon tijdens de workshops zou helpen. Al mijn tijd ging naar het uitbouwen van ons merk. In 2014 – het jaar van de pop-up – is Simon ook volledig mee in de zaak gestapt.”
Simon: “Het kost natuurlijk wel wat tijd om een zaak op te bouwen, zowel op vlak van naamsbekendheid als financieel. Mijn vaste job zorgde voor financiële zekerheid waardoor we organisch en stap voor stap konden groeien. Bovendien wisten we niet duidelijk waar we naartoe wilden met Julie’s Lifestyle. Het was best moeilijk inschatten wat we zelf aankonden en of er een markt voor was. Veel ondernemers starten met een financieel plan. Wij niet.”
Julie: “We hebben wel wat marktonderzoek gedaan maar geen externe experts ingeroepen. Julie’s Lifestyle is volledig ontstaan en gegroeid vanuit mijn eigen noden, buikgevoel en passie. Ik was zo onder de indruk van het effect op mijn lichaam dat ik dit moést doorgeven. In het begin gaven we veel kleine workshops aan vrienden en familie, en heb ik mijn visie zo veel mogelijk gedeeld via de blog en social media. Na de pop-up en het eerste boek kwam alles plots in een stroomversnelling.
Hoe reageerde jullie omgeving op deze beslissing?
Julie: “Mijn eigen ouders zijn ook zelfstandigen en waren niet zo verrast. Simon zijn ouders waren iets bezorgder. Hij liet een goede job achter voor een onzeker bestaan als zelfstandige … Maar ze steunden ons wel.”
Simon: “Net zoals onze vrienden. Zij reageerden positief en nieuwsgierig. Eigenlijk hebben we geen negatieve reacties gekregen, enkel bezorgde.”
Jullie vertelden eerder dat jullie vooral op buikgevoel zijn begonnen. Vermoedelijk was dat niet altijd evident?
Simon: “Neen, klopt. Ondernemen gaat met ups en downs, en zelfs op moeilijke momenten mag je je eigen visie niet uit het oog verliezen. Zo hebben we financiële tegenslagen gehad, maar hebben we niet opgegeven. Integendeel. We hebben geleerd oplossingsgericht te denken en niet te blijven focussen op problemen. Knop omdraaien en blijven gaan. Waarom je doet wat je doet, mag je nooit uit het oog verliezen. Zelfs niet op zo een moment.”
Julie: “Er zijn verschillende manieren van ondernemen en het is voor ons heel belangrijk geweest om te durven vertrouwen op ons buikgevoel. Zeg niet zomaar ‘ja’, maar wees van bij de start streng. Krijg je een voorstel dat niet past bij je visie? Zeg dan bewust neen. Integriteit en visie waren voor ons altijd belangrijker dan een financiële meevaller. Zo zijn we altijd dicht bij onszelf kunnen blijven, maar ook eerlijk tegen het publiek. Als merk of bedrijf is het belangrijk dat wat er achter de schermen gebeurt, ook naar voor de schermen vertaald wordt. Over mijn switch van een vegan naar een keto eetpatroon bijvoorbeeld heb ik altijd open en helder gecommuniceerd en mensen appreciëren dat. De reacties waren positief, en dat luchtte op. Een gezonde en juiste balans die past bij jouw lichaamstype is voor mij het belangrijkst. Geen enkele levensstijl of dieet is geschikt voor iedereen, want we hebben elk een ander lichaam. Het is vooral een kwestie van – opnieuw – je buikgevoel te volgen en te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft.
Van bij start vormde Julie het gezicht van Julie’s Lifestyle. Een bewust keuze?
Julie: “Ja, al stond ik er niet voor te springen. Maar Simon blijft van nature liever achter de schermen en ook al zie je niet wat er daar allemaal gebeurt, het is daarom niet minder belangrijk. Integendeel.”
Simon: “Tijdens workshops en kookdemo’s ben ik er wel altijd bij, want ik kook supergraag. En het is ook altijd fijner om zoiets met twee te doen. Achter de schermen helpt ook Julie’s zus Caroline mee. Zij helpt ons in het atelier en bij brainstorms. En samen geven we feedback op Julie’s recepten.”
Ruimte creëren voor je eigen leven los van het werk en het grotere geheel is superbelangrijk.
Jullie vormen sinds kort geen koppel meer, maar zijn professioneel nog steeds twee handen op één buik.
Julie: “Toen we uit elkaar gingen, hebben we eigenlijk nooit getwijfeld over verder samenwerken. We kennen elkaar door en door en hebben samen jaren aan een mooi verhaal gebouwd. Dat willen we niet zomaar opgeven.”
Simon: “Het enige verschil is dat het nu makkelijker is om dingen los te laten. Niet alleen omdat we geen koppel meer zijn, maar gewoon omdat we zoveel hebben geleerd de afgelopen jaren. De spanningen zijn ook minder omdat we het werk nu ‘s avonds beter achter ons kunnen laten.”
Wat zijn de voordelen van samen een eigen zaak runnen?
Julie: “Als koppel ken je elkaars sterktes en zwaktes waardoor er nooit twijfel was of is. Zo neem ik alle communicatie op mij en ben ik verantwoordelijk voor het creatieve: lezingen, workshops, boeken, recepten, social media, het contact met het publiek … Terwijl Simon zich focust op de praktische kant van de zaak, sales en administratie. De workshops deden en doen we nog steeds samen.”
Gaat samenwerken vlotter nu jullie geen koppel meer zijn?
Julie: “Het nadeel aan samenwerken met je lief, man of vrouw is natuurlijk dat het werk nooit stopt. We hebben doorheen de jaren ook op dat vlak veel bijgeleerd en dat het belangrijk is om voldoende afstand te nemen. Simon fietst bijvoorbeeld heel graag met zijn vrienden, terwijl ik graag sport of ervan hou om te gaan wandelen met ons hondje. Ruimte creëren voor je eigen leven los van het werk en het grotere geheel is superbelangrijk.”
Simon: “Je zou echt altijd over het werk kunnen praten. Bovendien woonden we boven ons atelier waar we onze vegan granola’s, crackers en taarten maken dus ons werk was fysiek ook nooit veraf. Binnenkort verhuizen we naar een nieuw atelier dat los zal staan van de woning. Zo kan je aan het einde van de dag de deur achter je dichttrekken en loslaten. Als alles in elkaar overloopt is dat veel moeilijker.”
Julie: “Je probeert het iedereen naar de zin te maken, maar wilt ook financieel erop vooruit gaan. Het is dan heel moeilijk te bepalen wanneer het werk stopt en wanneer het doorloopt. Ik ben ook heel perfectionistisch van nature. Het is een hele uitdaging voor mij om tot rust te komen.” (lacht)
Hebben jullie nog tips voor koppels die overwegen samen een zaak te starten?
Simon: “Als het moeilijker loopt, neem dan wat afstand en laat elkaar even met rust. Daarna kun je weer met een frisse blik naar de situatie kijken. Als je in de situatie blijft zitten, zie je de oplossing soms niet.”
Julie: “Investeer ook naast je werk in je privéleven, de vrije tijd die je als koppel hebt én alleen. Neem ook voldoende afstand en stap op tijd uit de conflictmodus. Het is belangrijk dat je je eigen persoonlijkheid niet verliest. Maar koppels moeten vooral niet bang zijn om samen een eigen zaak te beginnen. Je moet vooral jezelf goed kennen en als dat niet zo is, leer je jezelf wel kennen. Het is een continu leerproces en je gaat samen een evolutie door. Praat dan ook veel en lang over wat jouw visie is en hoe je jouw toekomst ziet. Hoe dan ook blijft een goede vriendschap dé basis en superbelangrijk. Als het dan op liefdesvlak anders loopt, hoeft dat niet het einde te betekenen van jullie business. Het is toch jammer als je zolang aan iets hebt gebouwd, je het dan zou moeten opgeven? Vandaar ook dat we voluit er samen verder voor blijven gaan met Julie’s Lifestyle.”
Beeld header: An De Smedt