Vijf vragen en één spraakmaker: meer hebben we niet nodig om je een zomer lang te inspireren. Geniet van Bossy’s Summer Series, een luchtige zomerreeks die je goesting doet krijgen in nieuwe boeken, plekken en skills. Deze week aan het woord: Kobe van Reppelen.

Kobe is slow media maker, doe-het-zelf-schrijver en journalist. Je kent hem ongetwijfeld van zijn podcast De Kobe Show waarin hij long-form gesprekken aangaat met gasten uit allerlei disciplines, telkens met zijn eigen nieuwsgierigheid als rode draad. Kobe’s babbel met Dorien beluister je hier

Hoe kom je mentaal in vakantiemodus? 

Ik ben één van de gelukkigen wiens werk en privé dusdanig in elkaar overlopen dat zoiets als “vakantiemodus” niet echt bestaat. Elke dag is (een beetje) vakantie, om Eva Daeleman‘s spreuk te herinterpreteren. De mentale uitdaging bestaat eruit om elke dag te beseffen hoe mooi ons bestaan is en hoe uniek het is dat we hier een paar decennia mogen ronddwalen. 

Welke skill(s) wil je tijdens de zomermaanden aanscherpen en hoe ga je dat doen?

Ik hoopte rond mijn verjaardag – iets na de zomer – in Zuid-Frankrijk te gaan pottenbakken. Of dat kan doorgaan, blijft afwachten, maar activiteiten waarbij ik iets fysiek doe, interesseren me altijd wel. Zo ben ik ook fan van improvisatietheater, of pakweg zeefdrukken. Voor mij vormt zo’n activiteit de balans tussen een hoofdzakelijk digitaal leven en de fysieke wereld. De zomer is ook traditioneel het seizoen waarin ik veel vroeger opsta vanwege de hitte, en dat brengt allerlei veranderingen in de dag met zich mee. 

IrmyPhotography (8 of 23)
© Irmy Photography

“De combinatie van te veel asfalt en te weinig groen, doet me verlangen naar de rust en afkoeling van ‘s lands mooiste domein.”

Wat is je favoriete hide out in eigen land?

Ik ben opgegroeid op vijf minuten van Bokrijk. Sinds een paar jaar woon ik in het centrum van Antwerpen, maar de combinatie van teveel asfalt en te weinig groen, doet me verlangen naar de rust en afkoeling van ‘s lands mooiste domein. 

Welk boek, welke serie of podcast ga je verslinden?

Ik hou van generalisten die grote lijnen verbinden. Zo probeer ik jaarlijks Nassim Taleb’s Incerto-reeks te herlezen. Taleb verbindt wetenschap (hij is een wiskundige) met filosofie, en breit daar een ethisch en moreel raamwerk aan. Daarnaast presenteert John Vervaeke, een Canadees professor, de serie “Awakening from the Meaning Crisis”. De reeks telt momenteel meer dan vijftig publieke lezingen. Yuval Noah Harari is het beste hedendaagse voorbeeld van een generalist, maar ook Peter Bernstein, Peter Bevelin en Naval Ravikant slagen er wonderwel in. Verder is Eric Weinstein ‘s werelds meest vooraanstaande denker (toch in mijn bubbel), wiens “The Portal”-podcast ik vaak luister. Tot slot heeft ook Michael Lewis (volgens mij de beste narratieve non-fictie schrijver) een podcast, waar ik nog aan moet beginnen.  

Wat is voor jou de beste manier om te herbronnen en er straks weer tegenaan te gaan?

Wandelen! De GR5 staat hoog op m’n to-dolijst. Het is een langeafstandswandelpad van Hoek van Holland naar Nice dat ongeveer 2.150 kilometer telt. Al blijft het onzeker in welke mate dat deze zomer mogelijk zal zijn.

Meer Kobe? Volg ‘m dan via Instagram.

Volgende week in Bossy’s Summer Series: Isabeau Reynvoet