Vijf vragen en één spraakmaker: meer hebben we niet nodig om je een zomer lang te inspireren. Geniet van Bossy’s Summer Series, een luchtige zomerreeks die je goesting doet krijgen in nieuwe boeken, plekken en skills. Deze week aan het woord: Stephanie Duval.

Stephanie Duval is serial entrepreneur en medeoprichter van strategiebureau RPPRT. Ze woont in Zwitserland samen met haar man en dochters Juliet en Eloise. Onlangs publiceerde Stephanie haar derde boek, You Do You, waarin ze je een frisse, nieuwe kijk biedt op concurrentiestrategie in de 21ste eeuw.

Hoe kom je mentaal in vakantiemodus?

Ik vind het heel moeilijk om in vakantiemodus te geraken zolang er niets verandert aan mijn fysieke omgeving. Zolang ik thuis blijf, blijf ik hangen in een soort van productieve routine, en die doorbreken voelt meer als stress dan als ontspanning.  Tijdens het weekend kan ik me meestal pas goed ontspannen als we er dus op uit trekken, en vakantie vier ik nog altijd liefst op locatie. Er is iets magisch aan je auto tot de nok vullen met koffers of je boardingpass scannen en op het vliegtuig stappen: dat is het moment waarop ik die mentale klik kan maken en écht in vakantiestemming geraak.

Welke skill(s) wil je tijdens de zomermaanden aanscherpen en hoe ga je dat doen?

Het is een constante in mijn leven: fotografie. Dat is een skill die zo mooi blijft evolueren, elke keer je je camera bovenhaalt. Ik ga ook nooit op vakantie zonder mijn reflexcamera. Iemand vertelde me ooit dat je herinneringen enkel echt opslaat in de vorm van foto’s. Jeugdherinneringen zijn vaak gelimiteerd tot de momenten waar je beeldmateriaal van hebt. Ik wil er dus voor zorgen dat iedereen in mijn gezin mooie herinneringen aan onze vakanties heeft. Eigenlijk breng je op zo’n momenten verhalen in beeld, en op die manier scherp ik ook mijn professionele storytelling skills continu aan.

Portrait-Stephanie-Duval-HR
© Stephanie Duval

“Sinds ik vijf jaar geleden aan de rollercoaster van het ondernemerschap begon, heb ik gemerkt dat ik niet enkel op vakantie mag rekenen om mezelf te herbronnen.”

Wat is je favoriete hide out in eigen land?

In België zijn dat zonder twijfel de prachtige vakantiehuizen van Zalig aan Zee. Als kind heb ik veel zomers gespendeerd aan de Belgische kust, dus ik keer er nog altijd heel graag terug. Het is een mix van nostalgie, zilte zeelucht en ook gewoon echte vakantiesfeer: ijsjes op het strand, het zand uit je haar proberen krijgen onder de douche, garnaaltjes pellen op een terrasje … Ik ga er nu extra graag terug naartoe met onze kids, omdat ik hen ook dat soort herinneringen wil meegeven.

Welk boek, welke serie of podcast ga je verslinden?

Mijn leeslijst staat momenteel vol boeken over anti-racisme. Ik heb een echte wake-up call gekregen dankzij de Black Lives Matter-beweging, en probeer mezelf op dit moment zo goed mogelijk te informeren zodat ik mijn gedrag en levensstijl kan aanpassen of op andere manieren kan bijdragen aan een betere wereld. Sociaal onrecht en onderdrukking zijn onderwerpen waar ik me eindeloos in kan en wil verdiepen, omdat ik niet dezelfde wereld wil achterlaten aan mijn kinderen als degene waarin we nu leven. Het kan en moet beter. Ik deed al mijn best om mijn meisjes op te voeden als echte feministen, maar nu wil ik me ook inzetten om anti-racisme beter in ons leven te integreren.

Series verslind ik meer tijdens de rest van het jaar: ik vind het een heerlijke ontspanning om elke avond een aflevering te bekijken en zo een verhaal langzaam te laten opbouwen. De laatste Netflix-serie die ik echt geweldig vond, was Never Have I Ever – van Mindy Kaling over een Indische tiener coming of age in Amerika: hartverwarmend en heel mooi authentiek. Ik raad ook het comedy aanbod op Netflix aan: het is wisselvallig, maar er staan echte parels tussen. Ik ben fan van humor als manier om een ander perspectief op het leven te krijgen. De laatste twee comedy specials die dat voor me konden doen, zijn die van Hannah Gadsby. Beginnen met Nanette, en daarna Douglas bekijken. Haar comedy is grensverleggend, bij momenten hartverscheurend, maar vooral ook enorm grappig op de meest intelligente manier.

Qua podcasts staan er nog heel wat afleveringen van Brené Brown’s ‘Unlocking Us’ op mij te wachten, ik luister ook graag naar Arianna Huffington’s ‘Thrive’, en ‘Brave, Not Perfect’ van Reshma Saujani.

Wat is voor jou de beste manier om te herbronnen en er straks weer tegenaan te gaan?

Sinds ik vijf jaar geleden aan de rollercoaster van het ondernemerschap begon, heb ik gemerkt dat ik niet enkel op vakantie mag rekenen om mezelf te herbronnen en voldoende energie en mentale kracht te hebben om elke dag weer aan de slag te gaan. Ik moet mezelf echt op dagelijkse basis herbronnen. Ik neem elke ochtend een koude douche, dat geeft me een onwaarschijnlijke boost aan energie. Als ik van thuis werk, probeer ik onder de middag een wandeling te doen van minstens een halfuur, met een audioboek of podcast in mijn oren. Daarna voel ik me altijd weer geïnspireerd en gemotiveerd. En om tot rust te komen, probeer ik tijdens de week zo vaak mogelijk aan yoga te doen – al is het maar een sessie van tien minuten ‘s avonds voor het slapen.

Ik reis elke maand heen-en-weer tussen Zwitserland en België voor mijn werk, en ook dat is mijn manier van herbronnen. Die verandering van omgeving geeft me de vrijheid om mijn focus te verleggen. Wanneer ik in België ben, laad ik me op aan de vele meetings, brainstorms, workshops en seminars met interessante collega’s, klanten en vrienden. Wanneer ik in Zwitserland ben, laad ik me op aan mijn gezin, de rust en de kalmte, en de prachtige natuur in onze omgeving. Ik heb die constante wisselwerking nodig om in balans te blijven. Op die manier ben ik niet enkel afhankelijk van ‘vakantieperiodes’, maar bouw ik voor mezelf die regelmatige herbronning in.

Als ik dan toch op vakantie ben, doet het mij ontzettend veel deugd om te unpluggen. Ik laat social media veel langer links liggen, stel een out of office in voor e-mails, neem geen telefoon op. Enkel zo kan ik ervoor zorgen dat ik ook echt even totaal niet aan werk denk, geen nieuwe projecten zit te verzinnen of niet wakker lig van dingen die nog moeten gebeuren in de toekomst. Ik moet toegeven dat ik zo’n periodes wel een aantal keer per jaar nodig heb om de batterijen volledig terug op te laden.

Meer Stephanie? Volg haar dan via Instagram.

Volgende week in Bossy’s Summer Series: Shelley Barendregt.