Je staat er vast niet bij stil, maar je leven bestaat uit tal van kleine gewoontes. Tandenpoetsen, je bed opmaken, een vieruurtje eten: het zijn stuk voor stuk rituelen die je leven bepalen. Omdat dagelijkse rituelen een grote impact hebben op je levenskwaliteit, inspireert Team Bossy je met enkele daily rituals.

coach V.

Dagelijks mediteren

Ik experimenteer graag met rituelen. Af en toe probeer ik een tijdlang iets nieuws omdat ik daar nood aan heb, of gewoon om te zien wat het effect is. Zo beantwoord ik de laatste maanden elke avond een aantal vaste vragen in bed, net voor ik ga slapen. Even reflecteren helpt me om de dag los te laten en rust te vinden. Die rust mag je heel letterlijk nemen. Als zo’n gewoonte me na een tijd niet meer dient, stop ik er gewoon mee. Veel klanten in mijn praktijk verwijten het zichzelf als ze iets een tijdje doen en dan “opgeven”. Ik zie dat anders. Het hielp je toen, en je deed het. Prima, toch? Je hebt het nu niet meer zo nodig, of het past niet meer in je leven. En misschien heb je nu nood aan iets anders. Het enige wat ik al meer dan anderhalf jaar quasi dagelijks doe, is mediteren. Het houdt me in contact met wat er binnenin me leeft. Voor ons, moderne mensen met onze jachtige levens, is het soms moeilijk om daar voeling mee te behouden. Als coach vind ik het cruciaal om die connectie sterk te houden. Maar eigenlijk is het voor iedereen belangrijk.

Dorien

Opladen voor de rest van de wereld aanbelt

Vroeger startte ik ’s morgens altijd met het checken van mailtjes, berichten en sociale media. Dat gaf me geen prettig gevoel. Integendeel: ik had het gevoel dat ik meteen in actie moest schieten om vragen te beantwoorden, feedback te geven of voorstellen uit te werken. Van rustig wakker worden was geen sprake. Zat er een negatief berichtje tussen, dan kreeg ik meteen buikpijn en had ik al helemaal geen zin om op te staan.

Ik wilde ermee stoppen, maar had na een tijdje door dat dat pas zou lukken als ik die slechte gewoonte zou vervangen door een nieuwe, goede gewoonte. Tegenwoordig doe ik ’s morgens een bodycheck. Ik sluit mijn ogen en vraag me af hoe ik me voel. Heb ik ergens last van? Wringt er iets? Vervolgens neem ik de tijd om me klaar te maken en te ontbijten. Pas wanneer ik fysiek en mentaal opgeladen ben, mag de rest van de wereld op mij afkomen.

Coach Sassy

Rustig opstarten

Ik heb geleerd dat, indien ik vroeg op de dag al iets voor mezelf heb gedaan, ik meer mentale ruimte heb om in deep focus te werken. Daarom start ik mijn dag telkens om 06.30 uur. Ik neem de tijd om wakker te worden en doe vijf minuten een mini-stretch terwijl ik rechtop zit in bed. Aansluitend doe ik vijf minuten meditatie via een app. Vervolgens rol ik mijn yogamat uit: tijd voor lenigheidsoefeningen – een set die ik dagelijks herhaal en waar ik echt de resultaten van voel. Ik sluit af met enkele zonnegroeten. Wanneer ik daarmee klaar ben, heb ik al drie wins behaald: ik heb mijn lichaam rustig opgestart en leniger gemaakt en heb mijn hartslag wat verhoogd zodat de energie vloeit. Zeker in verplichte thuiswerktijden vind ik het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan stretchen en mobiliteit.

Doe inspiratie op met deze boekentip

Twee jaar geleden schreef Mason Currey het boek ‘Daily Rituals’ waarin hij rituelen van bekende personen beschrijft. Na de publicatie ontdekte hij dat er enkel mannen in zijn boek aan bod kwamen en dus wijdde hij de volgende editie uitsluitend aan dagelijkse rituelen van ondernemende vrouwen. Wat een verrijking! Dit boek geeft inzicht in de werkwijze van meer dan honderdvijftig vrouwen, waaronder Nina Simone, Virginia Woolf en Eleanor Roosevelt. Je hoeft het boek niet meteen uit te lezen, want je kan per dag een inspirerend verhaal kiezen. Als dat geen prachtig daily ritual is. Het boek is luchtig geschreven en ideaal voor wanneer je vastloopt of inspiratie zoekt voor je eigen routine.

Er is de herkenning met het strakke werkregime van Coco Chanel of de zoektocht naar de stilte om je dromen te manifesteren zoals Martha Graham, terwijl het overleven op een blik sardienen, een kop thee en oud brood van Louise Nevelson minder aantrekkelijk lijkt. Het boek biedt ideeën en tips voor elke ondernemende vrouw! Zo zou Isak Dinesen op het einde van haar leven uitsluitend kiezen voor oesters en champagne als maaltijd om zo de rompslomp van eten maken tot een minimum te herleiden. Kunnen we daar dan nu al de trend van maken?

Deze review werd geschreven door Katrien Van Geystelen, ondernemende vrouw achter Sparklin’ voice en Achterklap. Ze houdt van rituelen, maar vindt het niet makkelijk om ze dagelijks toe te passen. Dit boek gaf haar inspiratie en jou straks hopelijk ook!

 

Benieuwd naar de rituelen van het volledige team? Bestel dan nu Bossy’s Mommy Issue!

Beeld: Bruce Mars via Unsplash