Blijf je die carrièreswitch uitstellen uit angst om de verkeerde keuze te maken? Sta je ’s morgens urenlang voor de spiegel op zoek naar de perfecte outfit? Dan ben je misschien een eeuwige twijfelaar, net als Sofie. Zij zoekt uit hoe je jouw innerlijke twijfelaar het zwijgen oplegt.

Ik beken: ik ben een eeuwige twijfelaar. Bij de meest banale beslissing lijkt mijn brein in twee te splitsen. De ene zijde argumenteert heftig tegen de andere. Elke gedachte begint met “wat als”. Het zou makkelijker zijn om simpelweg niet te kiezen. Hoewel twijfels onvermijdelijk zijn in het leven, levensnoodzakelijk zelfs, zorgen ze vaak voor stilstand. Maar hoe blijf je actie ondernemen ondanks die innerlijke twijfelaar?

Onthoud dat er geen foute keuzes bestaan, de enige foute keuze is er geen maken.

Herken de twijfelaar

Het is niet altijd makkelijk om onze twijfelmodus te herkennen. Het doel van ons brein is immers om potentiële problemen te zien aankomen om deze te vermijden of op te lossen. Nog voor een probleem zich aandient, zijn we dus al aan het nadenken over wat er allemaal kan mislopen. Dat klinkt verdomd sterk als twijfelen, niet?

Toch kan je twijfelgedachten herkennen. Twijfels zijn herkenbaar omdat je ze al duizend keer hebt gehoord. Denk na over de gedachten die in je hoofd rondzwermen. Herken je terugkomende twijfel gedachten zoals “wat als het me niet lukt?” of “ben ik wel goed genoeg om dit te doen?”? Neem ze niet onmiddellijk voor waarheid aan maar erken ze voor wat ze zijn: vervelende twijfels.

Verhoog jouw zelfbewustzijn door jouw gedachten op een wekelijkse basis te analyseren op twijfels.

Definieer jouw waarden

Hét kenmerk dat het merendeel van succesvolle ondernemers delen, is het volgen van hun eigen instinct en waarden. Anno 2019 moeten we steeds meer snelle beslissingen maken, zonder op de hoogte te zijn van alle details. Dit werkt twijfels in de hand. Maar wanneer je weet wat jij belangrijk vindt in het leven, wordt het makkelijker om beslissingen te maken. De beste beslissingen worden genomen vanuit ons gevoel, niet vanuit rationele overwegingen. Maak een lijstje van jouw kernwaarden en -normen. Sluit een keuze hier niet bij aan? Weg ermee!

Zelfkennis is het beste tegengif tegen twijfel.

Stel de twijfelaar in twijfel

Je kan verschillende trucjes toepassen als de zeurende twijfelgedachten blijven terugkeren. De belangrijkste tip? Afstand nemen van je gedachten. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vraag: “Wat als ik mijn gedrag laat afhangen van deze gedachte? Is dit een stap in de richting van het leven dat ik wil leiden?”. Als de gedachte niet nuttig is, laat je ze best varen. Daarnaast kan je vaak makkelijker een knoop doorhakken door jezelf af te vragen wat je iemand anders zou adviseren in dezelfde situatie.

Twijfels zullen nooit weggaan, maar je kan wel leren ermee om te gaan.

Durf veranderen én volharden

Af en toe moet iedereen weleens van koers veranderen. Twijfel kan een teken zijn dat je huidige situatie niet past bij jouw waarden en doelen. Dan is het belangrijk om van koers te durven veranderen. Maar dit is niet altijd het geval. Zeker bij het starten van een onderneming durft de twijfel wel eens op te steken. Als je weet dat de keuze die je maakte in de lijn ligt van jouw waarden en doelen, als je positieve reacties krijgt van collega’s en vrienden en het simpelweg goed aanvoelt, is het belangrijk om te volharden.

Ben jij een eeuwige twijfelaar? Laat het ons weten via Instagram.

Beeld: Dan Freeman via Unsplash