Mei is Moederdag-maand! Daarom haalden we nog even enkele waardevolle tips boven van ondernemende mama’s voor ondernemende mama’s.

“We genieten van ons weekendje Amsterdam, ook wanneer we die pizza – die we romantisch dachten op te eten bij een film – met de haardroger moeten opwarmen omdat M. maar blijft huilen. Op reis gaan met een baby maakt je creatiever dan je denkt.” – Dorien Camps

“Opvoeden is een zoektocht, die start wanneer je baby nog maar een erwt groot is, en eigenlijk nooit stopt. Wanneer je jezelf die zoektocht gunt, ben je mild voor jezelf én de mensen rondom jou.” – Nina Mouton, klinisch psycholoog en psychotherapeut in opleiding, maar vooral mama van Miro en Loa en schrijfster van het boek ‘Mild ouderschap’.

Deepali Nangia is één van de vrouwen die zorgde voor een verdubbeling in het aantal start-ups met vrouwelijke oprichtsters in Londen. In het Verenigd Koninkrijk gaat slechts 10% van de investeringen naar bedrijven opgericht door een vrouw. Deepali wil daarin verandering brengen en focust enkel en alleen op vrouwelijke ondernemers. Ze investeert in vijf start-ups en runt daarnaast ook een gezin. “Ik ben zeer gedisciplineerd en hou vast aan mijn routines. Daardoor ontstaat er thuis zelden chaos. Omdat ik vaak thuis doorwerk, zijn mijn kinderen heel zelfstandig. Het wakkert ook hun ondernemingszin aan, denk ik. Mijn zoon vindt het alleszins fantastisch om samen mijn presentaties te oefenen!”

530211_048_Coverfotohires

“Ik dacht dat ik met gemak vijf kinderen zou aankunnen, maar na één kind ben ik daar niet meer zo zeker van!” – Josje

Aanvaard je als zelfstandige tijdens je ouderschapsverlof een grote klant of niet? Iris Decreus, de vrouw achter House of Weddings, de nummer één van de huwelijksmedia in België denkt van wel. “Mijn man en ik zijn heel bewust aan kindjes begonnen dus probeer ik er ook vaak voor hen te zijn. Mijn team weet dat ik Arthur help met omkleden voor en na zijn zwemles op school. Tegen een vriendin zal ik al gauw zeggen dat ze gerust vier vrijde kan gaan werken, maar mijn eigen advies opvolgend vind ik lastig. Ik heb het vooral moeilijk met loslaten omdat mijn werk mijn passie is. Maar ik doe m’n best zoals elke ondernemende mama. Sinds kort hebben we ook eindelijke een nanny.”

“Vaste routines doen wonderen, zowel voor de baby als voor jezelf. Als ondernemer sprong ik flexibel om met mijn werktijden, maar na mijn zwangerschapsverlof had ik echt nood aan routing in mijn werk- en privéleven. Nu gaat elke weekdag ongeveer hetzelfde. Op een vast uur opstaan, mezelf aankleden, mijn zoontje aankleden, rond 08.15 uur vertrekken naar oma of de crèche, hem oppikken op een vast uur, enzovoort. Onvoorziene taken plan ik moeiteloos in mijn dag dankzij die goede structuur. Ik heb ‘s avonds niet langer het gevoel drie marathons gelopen te hebben en voel me minder schuldig wanneer ik aan het werk ben. Ik weet immers dat ik later op de dag nog genoeg tijd zal hebben voor mijn baby.” – Marlies, zelfstandig auteur, freelance eindredacteur en kersverse mama

Benieuwd naar de volledige interviews van deze ondernemende vrouwen? Bestel dan nu Bossy’s Mommy Issue, voor jezelf of als cadeautje voor een andere ondernemende mama! 

Beeld: Thiago Cerqueira via Unsplash
Beeld Josje: Filip Van Roe