De één heeft momenteel tijd te veel en weet niet meer wat te doen met al die extra uren. De ander racet tegen de klok en zet tegelijk de pet van ouder en leerkracht op, om daarnaast ook nog een job te doen of een bedrijf te runnen. Of je nu tijd te veel, te weinig of net genoeg hebt, met deze tips weet je straks gegarandeerd weer van welk hout pijlen te maken.

De kracht van de kwetsbaarheid

Het ondernemerschap kan eenzaam zijn en in deze onzekere tijden komt dat voor sommigen nog net iets harder aan. Tijd genoeg, teveel of te weinig? Zoek steun, herkenbaarheid en gezelschap bij andere ondernemers (online weliswaar). Wees niet bang om angsten, twijfels en onzekerheden te delen, zowel met je volgers en klanten als met collega’s. Dat schept ongetwijfeld een band en je voelt je meteen minder alleen. Laat de kracht van de kwetsbaarheid zijn werk doen en maak van dit moment gebruik om dichter naar je community toe te groeien. 

Zoek steun, herkenbaarheid en gezelschap bij andere ondernemers en deel je angsten, twijfels en onzekerheden met volgers en klanten.

Systemen en rituelen

Ben jij één van de gelukkigen (of ongelukkigen,’t is maar hoe je ‘t ziet) die op dit moment meer uren heeft dan er te vullen vallen? Gebruik ze om aan je bedrijf te werken in plaats van erin. Update de dingen die al lang een update moeten krijgen en organiseer de mappen (on- en offline) die al jaren een grote schoonmaak verdienen. Of vernieuw je website en werk je portfolio bij. 

Je kan deze tijd ook gebruiken om systemen op te zetten die je het leven makkelijker maken. Zo kan je bijvoorbeeld een systeem creëren voor het schrijven van blogposts of een document met standaardantwoorden aanleggen die je in de toekomst tijd kunnen besparen bij het beantwoorden van mails. Of werk je algemene voorwaarden bij en update contracten.

Uiteraard is dit ook het ideale moment om goed voor jezelf te zorgen, zowel op fysiek vlak als mentaal en emotioneel. Duik de keuken in met de food prepping tips van Stefanie Baert uit Bossy Magazine FW19/20 of neem je gewoontes onder handen met behulp van rituelen. En lees dat boek (of magazine), luister naar die podcast en start met yoga of meditatie

Zet systemen op die je het leven makkelijker maken en boost je zelfzorg met behulp van rituelen.

“Nog nooit was het zo belangrijk om te doen wat werkt voor jou.”

Een eigen tempo

Word je gek – en misschien zelfs licht agressief – van iedereen die zegt dat hij tijd te veel heeft? Of blokkeert de angst je om die extra tijd productief in te zetten? Weet dan dat ook dit helemaal oké is. Je hoeft niet plots 1001 nieuwe ideeën uit te werken, elke dag origineel uit de hoek te komen en te pivoteren alsof je leven ervan afhangt. Nog nooit was het zo belangrijk om te doen wat werkt voor jou.

Zien je werkdagen er iets anders uit omdat je zowel je voor jezelf, je job als je kinderen moet zorgen, so be it. Neem vrede met de situatie en probeer te focussen op de momenten dat je wel kan werken. Schakel op die momenten de notificaties op je telefoon uit en gebruik een Headspace playlist om snel je focus te vinden. Beperk je to do’s tot de absolute prioriteit en weet: de tijd je je jezelf geeft voor een taak, is de tijd die je eraan besteedt. Tijdsdruk zou je efficiëntie wel eens een serieuze boost kunnen geven. 

Of je dit nu ziet als een periode om alle registers open te trekken en volop aan je business te werken, als een moment om uit te rusten en je batterijen op te laden of – en die kans is best reëel – als een mix waarbij je de ene dag super productief bent, terwijl op andere dagen het legen van de vaatwasser al als een uitdaging voelt: weet dat niets moet. Doe wat goed voelt en ga met deze crisis om op jouw manier. Oh, en blijf in uw kot. Dat ook. 

Beeld: Sincerely Media via Unsplash

Doe wat goed voelt en ga met deze crisis om op jouw manier en aan je eigen tempo.