Ben jij hoogsensitief? Dan is een job als fulltime zelfstandige de ideale manier om jezelf te ontplooien én om gelukkig te zijn. Maar velen durven de stap niet zetten, want moet je als freelancer of ondernemer niet ongelooflijk rationeel zijn? Zelfstandig copywriter Katrien, zelf hoogsensitief, is overtuigd van niet. ‘Jouw empathie en verantwoordelijkheidszin zijn net jouw grootste sterkte.’
Wat betekent hoogsensitief zijn?
Heb je een goed oog voor detail, maar ben je ook gevoeliger voor zintuiglijke prikkels en subtiele signalen bij andere personen? Ervaar je emoties sterker en heb je meer tijd nodig om al die informatie te verwerken? Dan ben je waarschijnlijk hoogsensitief. Dit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk en dus helemaal geen stoornis – godzijdank.
Niet alle hoogsensitieve personen zijn gevoelig voor dezelfde prikkels. Ik ben bijvoorbeeld het meest gevoelig voor geluiden en geuren. Wat we wel allemaal gemeenschappelijk hebben, is een sterk buikgevoel en een groot inlevingsvermogen.
Persoonlijke handleiding: check
Veel hoogsensitieve personen weten dit niet van zichzelf en hebben vaak het gevoel dat ze tekort schieten. Ik leek op geen enkele werkplek thuis te horen en voelde me na een tijdje steeds weer in het nauw gedreven. Toen ik me echter bewust werd van mijn hoogsensitiviteit, kon ik heel wat dingen een plaats geven.
Hoewel ik plots een handleiding voor mezelf had gekregen, slaagde ik er niet in om mijn geluk te vinden op kantoor. Bovendien combineerde ik mijn fulltime job met een bijberoep en stond ik bijna continu onder druk. Tot de boel ontplofte in de zomer van 2016 en ik gedwongen werd te kiezen.
“Zelfstandige worden is één van de beste beslissingen in mijn leven geweest.” – Katrien Meermans
De kracht van hoogsensitiviteit
De stap zetten van een job in loondienst naar fulltime zelfstandige is niet altijd evident, zeker niet als je hoogsensitief bent. Ik heb lang gedacht dat ik niet de juiste kwaliteiten in mij had om freelancer laat staan ondernemer te zijn, iets waar ik langzaam in groei. Maar eigenlijk past een leven als zelfstandige zoveel beter bij mij als hoogsensitief persoon.
Vijf redenen waarom ook jij als hoogsensitief persoon geknipt bent voor een leven als freelancer of ondernemer:
- Gevoelig zijn, is een troef
Jouw verbeelding durft wel eens in overdrive gaan, maar dat maakt jou net innovatief en creatief. Dankzij jouw hoogsensitiviteit merk je bovendien conflicten op en wil je de situatie graag uitklaren voor het een probleem wordt. Hou er wel rekening mee dat de meeste hoogsensitieve personen moeilijk beslissingen nemen. Laat je daarom omringen door mensen bij wie je alle opties kunt aftoetsen. - Toewijding is key
Je hebt het moeilijk met ‘neen’ zeggen en doet vaak meer dan er van je verwacht wordt. Dit is een werkpuntje waar ook ik nog elke dag aan werk, want als zelfstandige moet je op je strepen durven staan. Jouw groot gevoel voor verantwoordelijk draagt er wel toe bij dat je altijd het beste van jezelf geeft en klanten steeds op je kunnen rekenen. Je ligt dan ook net iets langer wakker van kritiek. Feedback leg je niet zomaar langs je neer, maar zie je als een kans om te leren. Jouw integriteit zorgt er trouwens voor dat je het voortouw neemt als er ingrijpende veranderingen nodig zijn. - Een sterke intuïtie
Een beslissing nemen op basis van je buikgevoel? Voor hoogsensitieve personen is dit bijna een vanzelfsprekendheid. Jouw hersenen zijn erg goed in het maken van complexe associaties en het verbinden van patronen. Dit gebeurt buiten je bewustzijn waardoor je gevoelsmatig weet of iets al dan niet klopt. Jij weet dat je buikgevoel altijd juist is. Het heeft je nog nooit teleurgesteld, maar in een klassieke werkomgeving hoor je feiten op tafel te leggen. ‘Het voelt niet goed’ is vaak geen geldig argument. Als zelfstandige moet je je bij niemand verantwoorden en run je je zaak zoals jij wilt: op basis van je gevoel. - Werk waar en wanneer je wilt
Van thuis uit werken is voor veel hoogsensitieve personen de perfecte oplossing. Je hebt er veel minder ruis dan op een kantoor en kan je in alle rust focussen op je werk. Heb je af en toe toch nood aan mensen om je heen? Er zijn heel wat coworking plekken waar je sporadisch kunt binnenspringen of een vaste plek kunt huren. Of hok een dagje samen met een zelfstandige metgezel uit je vriendenkring. Als zelfstandige bepaal je zelf je ritme, hoe je je dag indeelt, wanneer je pauze neemt en hoelang en wanneer je mensen ontmoet. Dit heeft een positief effect op je stemming, maar ook op je energiepeil en productiviteit. De constante druk om voortdurend te presteren of goed gezind door het kantoor te flaneren valt volledig weg. - Kies met wie je samenwerkt
Oké, dit is niet zo eenvoudig als het klinkt. Als starter grijp je natuurlijk graag elke kans, zelfs als je buikgevoel neen zegt, want this girl has bills to pay. Maar toch … jij weet als geen ander welk type mensen het beste in jou naar boven haalt. Dus durf gerust neen zeggen, want een samenwerking die je hartkloppingen, onrustige nachten, stress acne (yes) of nagelbijtende telefoongesprekken bezorgt, is het echt niet waard.
Voor altijd mijn eigen baas
Hoogsensitieve personen krijgen niet graag bevelen van een baas die over hun schouders meekijkt. Gelukkig ben je als zelfstandige je eigen baas en moet je niemand plezieren, behalve jezelf en – ja – je klanten. Want je moet nog steeds geld verdienen en over het algemeen betalen blije klanten je graag voor je product of diensten.
Er zijn heel wat voordelen aan een zaak runnen als hoogsensitief persoon. Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn, dat geef ik als eerste toe. Maar niets overtreft de vrijheid. Zelfs niet de moeilijkheden die je op je pad tegenkomt.