Instagram is een van de belangrijkste platformen om je op te profileren met je onderneming. Wist je dat een Instagrampost van een merk achttien keer meer betrokkenheid heeft dan een Facebookpost? Probeer deze tien apps uit voor een feed om mee te scoren.
1. Snapseed
Wil je je foto’s nauwkeurig bewerken, gedetailleerder dan met Instagram of VSCO? Dan is Snapseed iets voor jou. Deze professionele foto-editor van Google is vooral handig om kleine correcties te doen. Neem de app er even bij, dan kan je meteen iets uitproberen. Tik met de tool ‘selectief’ op je afbeelding, knijp twee vingers samen om het geselecteerde gebied te verkleinen en wrijf verticaal over je scherm om de helderheid, verzadiging, structuur of het contrast aan te passen via de slider bovenaan. Te ingewikkeld? Het penseel is makkelijker te gebruiken en doet min of meer hetzelfde.
Ook interessant: je kan de focus en het perspectief aanpassen, storende vlekken of objecten verwijderen (‘egaliseren’) en twee foto’s in elkaar laten overlopen (‘dubbele belichting’). Als je smartphone geen HDR-camera heeft die het verschil tussen licht en donker in balans brengt, krijg je dat met Snapseed ook gefixt. Zoek je een app met nog meer mogelijkheden? Dan kan je Adobe Lightroom een kans geven.
2. InShot
Met deze app kan je makkelijk video’s editen. Eerst kies je het gewenste formaat, zoals 1:1 voor een Instagrampost of 9:16 voor een story. Daarna kies je eventueel een achtergrond, bijvoorbeeld dezelfde video maar dan geblurd. Tenslotte kan je filters, effecten, tekst en stickers toevoegen, en muziek die je al dan niet zelf importeert. Als je meerdere fragmenten na elkaar plakt, kan je speciale overgangen creëren. Sidenote: met de gratis versie heb je minder opties, staat er onderaan een watermerk en krijg je reclame te zien.
Al gedacht aan een Instagrampost met een unieke lay-out? Met InShot kan je ook originele collages maken als alternatief voor carrousels, of bijvoorbeeld voor-en-na-foto’s naast elkaar zetten. De bewerking van aparte foto’s doe je het best met andere apps, tenzij je alleen een achtergrond wil toevoegen. Onder ‘distort’ kan je wel twee toffe effecten vinden om je foto om een as te draaien of te spiegelen, wat bizarre resultaten oplevert.
3. Werble
Als je een foto tot leven wil brengen, moet je Werble hebben. Bewegende golven of wolken, regen, vuurwerk, confetti, een oldschool filmframe: het kan allemaal. Je kan zo veel lagen met animaties toevoegen als je wil. Het is niet altijd een simpele taak om je animatie goed te blenden met je foto, maar gelukkig legt de app je stap voor stap uit hoe alles werkt. Je moet wel betalen om het watermerk te verwijderen en extra animatiepakketten aan te kopen.
4. A Design Kit
Wil je een feed met een funfactor, dan moet je A Design Kit downloaden. Je kan op je afbeelding tekenen of schrijven in bijzondere kleuren, opvallende stickers toevoegen en je ontwerp verder verpersoonlijken met vormen en tekst. De elementen die je het vaakst gebruikt, kan je makkelijk toevoegen aan je favorieten. De meeste versieringen zijn betalend, maar met de gratis versie kan je creativiteit ook al heel wat kanten uit.
5. UNUM
UNUM is de favoriete app van de Bossyredactie door zijn vele functies. Ten eerste kan je je foto’s opleuken met honderd filters en ongewone effecten. Verder kan je UNUM gebruiken als visuele planner. Je importeert de afbeeldingen die je wil posten en versleept ze tot je feed er perfect uitziet. Twijfel je? Dan kan je anderen hun mening vragen per link of per e-mail. Je kan bovendien instellen wanneer je een bericht wil posten en dan krijg je een notificatie ter herinnering. Ook interessant zijn de statistieken van je Instagramaccount: de evolutie van je aantal likes, reacties en volgers, je populairste berichten en je beste hashtags en tijdstippen om te posten. Ten slotte kan je stories maken met UNUM, maar daarvoor geven we de voorkeur aan andere apps.
6. Later
Vergt het regelmatig updaten van je sociale media te veel tijd? Dan is Later jouw redding. Je kan je berichten niet alleen visueel plannen, maar ook automatisch publiceren op jouw businessaccounts. Om stories en carrousels op voorhand te maken, heb je wel de betalende versie nodig. Plus, stories en carrousels moet je handmatig publiceren via een notificatie. Je kan Later ook gebruiken voor Facebook, Twitter en Pinterest en niet alleen als app, maar ook als online tool op je pc.
Verwijs je je volgers vaak door naar jouw link in bio? Dan is het mooi meegenomen als je in de biografie van je profiel meerdere links kan opnemen. Je kan voor een lijstje kiezen van artikels of productpagina’s met bijvoorbeeld Linktree, of een aanklikbare feed creëren met Linkin.bio van Later. Als je een bericht inplant op Later zoals je op Instagram zou doen, zal je ook de mogelijkheid zien staan om het te koppelen aan een webpagina. Alle posts van op je feed met een link kan je dan bekijken via jouw persoonlijke Linkin.bio-pagina. Het is de link daarnaartoe die je in de beschrijving van je profiel plakt. Extraatje: je kan zien hoeveel keer er op elke post geklikt is.
7. Canva & Canva Stories
Op Canva vind je templates voor zowat elk medium. Niet alleen voor posts en stories, maar ook voor advertenties, banners, presentaties, posters enzovoort. Er is een ruim aanbod aan stockafbeeldingen, pictogrammen, vormen, teksttemplates en muziek voorzien. Je kan je creaties per link afzonderlijk delen of ze organiseren in mappen. Ook samenwerken in een team is mogelijk door anderen per e-mail uit te nodigen. Met de betalende versie kan je de logo’s, lettertypes en kleurpaletten van je huisstijl bij de hand houden en kan je een ontwerp veranderen van formaat voor andere media.
Als je stories maakt in Canva, worden die automatisch ook opgeslagen in Canva Stories en omgekeerd. De Canva Stories-app is volledig gratis en bevat zevenhonderd sjablonen. Het is aangeraden om je verhalen in deze app te maken. Zo kan je je verhaal downloaden als geheel of als aparte delen, kan je andere illustraties en stickers toevoegen en alle elementen animeren. Als je nog niet tevreden zou zijn, kan je de final touches in Canva doen.
8. StoryChic & StoryArt
Met deze twee gelijkaardige apps kan je prachtige verhalen maken zonder watermerk voor Instagram, Facebook of Whatsapp. Met de gratis versie heb je de keuze uit meer dan vijfhonderd story templates; als je betaalt, zijn het er meer dan tweeduizend. Gelukkig hou je je favorieten makkelijk bij met een daarvoor voorziene heart button. Je hebt de keuze uit statische en geanimeerde sjablonen, en je kan muziek toevoegen aan die laatste.
9. Hyperlapse
Je hebt ze vast wel eens op iemands stories gezien: timelapsevideo’s. Handig om versneld recepten, beautytutorials of de inrichting van een lege ruimte weer te geven. Je kan een timelapse opnemen met de camera van een iPhone, maar je kan de snelheid niet bepalen. Dus ongeacht welke smartphone je hebt: Hyperlapse is de oplossing, uitgebracht door Instagram zelf. Hou je scherm ingedrukt op de plaats waar je de focus wil vastleggen en druk op de witte knop om op te nemen. Achteraf kan je het filmpje tot wel twaalf keer versnellen.
10. Repost
Instagram maakt het niet mogelijk om berichten van anderen te reposten op je eigen feed (‘regrammen’), maar met Repost is het simpel. Stel dat je gefeatured wordt op het profiel van een andere ondernemer, dan kan het leuk zijn om die post over te nemen. Of je kan user-generated content in de spotlight zetten en zo je doelgroep aanzetten om zich meer te engageren. Hoe ga je te werk? Via het menu in de rechterbovenhoek van de Instagrampost kopieer je de link. Open Repost en het bericht zal al geïmporteerd zijn. Vervolgens pas je de positie en het kleur aan van de credit en kan je de originele caption naar je clipboard kopiëren. Tot slot word je weer naar Instagram gebracht om je bericht te vervolledigen en het te posten op je feed. Of op je stories, maar dat doe je beter via het papieren vliegtuigje onderaan elk Instagrambericht.
Wat is jouw favoriete app? Laat het ons weten via Instagram.
Beeld: Georgia de Lotz via Unsplash