“Als ondernemer continu productief en creatief zijn, vraagt veel van je. Je moet soms eens stilstaan en niet altijd gaan. Tijdens een vakantie had ik het idee om zelf retreats te organiseren”, vertelt successtrateeg Eline Massin. Benieuwd naar het effect van een week out of office? En of zo’n workation echt wonderen doet, voor jezelf én je bedrijf? Eline deelt haar ervaringen. 

1/ Je boekt resultaten waar je nu (nog) niet van durft dromen

De ene ondernemer kocht eindelijk haar droomhuis, iets wat ze zelf niet voor mogelijk hield. Een andere zaakvoerder ging voor een grote transformatie binnen haar bedrijf, terwijl nog iemand anders op zoek ging naar extra personeel. Ik wist dat de deelnemers veel in hun mars hadden, maar eerlijk, van sommige resultaten was ik zelf verrast. De hands-on sessies en workshops zitten daar iets voor tussenzitten. Tijdens zo’n sessie behandelen we in groep je concrete vraag. Voorbeelden zijn: “Hoe zorg ik ervoor dat mijn klanten mijn prijszetting niet in vraag stellen en zonder de problemen de meerwaarde van mijn product zien?”. “Hoe zorg ik ervoor dat ik een echte leider ben en geen micro manager?” De meeste ondernemers hebben tijdens die cases de grootste stappen gezet. 
Eline Massin_Bossy
© LEENTJE LOVES LIGHT
“Een workation werkt als een vergrootglas waardoor je sneller de impact voelt.”
– Eline

2/ Je leert jezelf én je zaak nog beter kennen 

Ik merk dat ondernemers kwetsbaarder durven zijn dankzij het hoge relax- en fungehalte van de retreat. Onderliggende behoeften en struggles komen sneller naar boven drijven. Noden die je tijdens een workation bijna onmogelijk kan negeren, net omdat dan je tijd neemt voor jezelf. Bij mijn retreats maak je deel uit van een selecte groep ondernemers die klaar zijn voor de next best step. Denk aan mensen die de start-upfase voorbij zijn en een zeer duidelijk doel voor ogen hebben. Je moet klaar zijn om in de spiegel te kijken en om harde boodschappen te ontvangen. Volgens mij zal je met die mindset grotere stappen maken voor je zaak. Vandaar is het cruciaal dat iedereen open en eerlijk durft te zijn, tegenover zichzelf én elkaar. Uiteraard geldt ook het principe van what happens on the workation, stays on the workation. (lacht) Dat klinkt misschien grappig, maar is wel nodig! Dit is een veilige omgeving om je verhaal te kunnen doen. Enkel zo kunnen we als groep je groei als ondernemer verzekeren. 
1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7

3/ Je verdient de investering vlot terug  

Twijfel je om de investering te maken? Vraag jezelf dan af waarom je twijfelt. Vaak heeft het bedrag er iets mee te maken. Maar denk ook wat dat bedrag kan betekenen als je denkt aan het aantal groeispurten, connecties… Tijdens de retreat zal je tien stappen vooruitgaan in plaats van drie. Je zal het geld misschien niet meteen terugverdienen maar als ik naar elke deelnemer kijk; is dat wel gebeurd binnen drie maanden tijd. Die belofte durf ik bijna op een blaadje te geven. Ik zeg bewust bijna! (lacht) Het effect van een workation hangt namelijk ook af van de actie die je zelf durft te nemen wanneer je opnieuw thuis bent. Zo’n reis kan intens zijn want je zit quasi 24/7 bij elkaar maar levert net daarom ook zoveel inzichten op. Je voert diepere en langere gesprekken met elkaar waardoor andere oorzaken naar boven kunnen komen die verder rijken dan het operationele. Meerdere mensen bouwen mee aan de toekomst van je bedrijf. Zijn er nog blinde vlekken binnen je zaak waarnaar je nog niet durfde te kijken? Een workation werkt als een vergrootglas waardoor je sneller de impact voelt. Ben je er klaar voor? Let’s go! 

4/ Je neemt volop tijd voor jezelf

Bij een workation staat plezier even centraal als productiviteit. Ik plan voldoende beweging en yoga in voor mijn deelnemers. Daarnaast vind ik het belangrijk dat je als ondernemer een eigen kamer hebt. Zo is er ruimte om tijd te nemen voor jezelf. Bovendien staan er ook uitstapjes op de planning. Activiteiten die ondernemers waarderen, want meestal gunnen ze zichzelf niet de tijd om bijvoorbeeld leuke boottripjes te doen. Er zijn opties om persoonlijke noden in te vullen, zoals een massage. Ik wil dan ook dat je naar huis gaat met het idee dat je alles, maar echt àlles uit de reis hebt gehaald. 

Ontdek hier hoe de laatste editie in zijn werk ging

Wil jij werken aan je business? Schrijf je dan in voor de workation van Eline Massin via deze link. Good to know: de volgende retreat gaat door van 25 tot 30 september. Een deel wordt gesubsidieerd door de kmo-portefeuille.

Beeld: Leentje Loves Light