Je tijd ultiem productief gebruiken en niet meer afgeleid geraken, het is een heilige graal geworden. Perfect timemanagement is in realiteit moeilijk bereikbaar. Maar met deze vijf tips van content creator Shelley kom je al een heel eind.

1/ Track een week je tijd

Mensen zijn van nature niet goed in het inschatten van tijd en toch maken we op die manier elke dag onze planning. Wil je meer inzicht in hoeveel tijd je nodig hebt voor een bepaalde taak? Track dan een week lang je tijd. Aan het einde van de weel kan je goed zien of je bijvoorbeeld iets te veel tijd steekt in socialmediabeheer of dat een terugkerende taak je meer of juist minder tijd kost dan je er altijd voor in je planning reserveert.

Track je tijd met behulp van een app of website. Wij zijn fan van Toggl.

2/ Stel een weekdoel en hou dit in zicht

Stel aan het begin van de week een duidelijk doel: wat wil je de komende dagen bereiken en welk commitment maak je aan jezelf om dit te halen? Wanneer je een duidelijk weekdoel hebt, kan je je dagelijkse to do’s hierop afstemmen. Hou je weekdoel ook altijd in zicht. Zo zal je jezelf sneller terugfluiten wanneer je aan de slag gaat met to do’s of afleidingen die niet bijdragen aan je doel.

Pen je weekdoel neer op een post-it en hang het op in je bureauruimte. Zo kan je hier je dagelijkse to do's op afstemmen.

3/ Ga voor één à drie to do’s per dag

Met onze drukke schema’s stapelt die to-dolijst zich vanzelf op. Je raakt het overzicht kwijt en het werkt bovendien demotiverend. Stel daarom per dag één tot maximaal drie belangrijke to do’s op. Als je die af hebt, ben je tevreden met je productiviteit die dag. Alles wat je extra doet, is mooi meegenomen. Zo focus je op wat er écht af moet en werk je meer in de diepte dan in de breedte.

Kies elke dag voor één tot drie belangrijke to do's en maximaal drie 'overige' to do's.

4/ Hou een daily stand-up met jezelf

Een daily stand-up is een staande, korte vergadering waarin drie vragen worden besproken: Wat hebben we gisteren gedaan? Wat gaan we vandaag doen? Zijn er nog obstakels die ons in de weg staan die verholpen moeten worden? Stel jezelf elke ochtend deze drie vragen. Zo geef je een duidelijke richting aan je dag en weet je wat er gedaan moet worden.

Hou een daily stand-up met jezelf. Zo geef je een duidelijke richting aan je dag.

5/ Meer focus in plaats van meer taken

Timemanagement is niet bedoeld om meer tijd te verkrijgen en daarin nóg meer taken te proppen. Het gaat erom dat je in de tijd die je hebt met meer focus kan werken. Zo besteed je je uren beter en behaal je meer kwalitatieve resultaten.

Meer tips van Shelley? Je leest ze in Bossy Magazine FW19/20 Planning Issue.

Beeld: Samantha Gades via Unsplash

Kies kwaliteit boven kwantiteit. Zorg voor meer focus in de tijd die beschikbaar is.