Hoe je die vele notificaties en to do’s een halt toeroept, vraag je je af? Bij deze boeken, podcasts en apps zweert Team Bossy voor meer focus. 

1/ De podcast ‘Reset’

Een luistertip van content creator Divinia 
Al anderhalf jaar luister ik trouw naar Reset’, een podcast gehost door Liz Tran die balanceert tussen professioneel en persoonlijk advies. Liz’ achtergrond in venture capital en passie voor mindfulness zit hier voor een groot deel tussen. Elke aflevering wordt geïnspireerd door haar persoonlijke ondernemersverhaal. Ze slaagt er telkens in om een algemene wijsheid te koppelen aan haar ervaringen. Bovendien geeft ze je het gevoel niet de enige te zijn met bepaalde zorgen of angsten en reikt ze je de handvaten aan om deze gevoelens een plaats te geven. Hierdoor ben ik elke keer gemotiveerd om de besproken onderwerpen in mijn eigen leven aan te pakken. Een aflevering van ‘Reset’ staat voor mij dan ook gelijk aan 30 minuten lang nieuwe inzichten opdoen waar mijn zelfontplooiing baat bij heeft.

2/ Het boek ‘The Twelve Week Year’ en de app ‘Forest’

Een lees- en downloadtip van content creator Veronica 
Een precies afgelijnde taak is altijd het startpunt voor een focusspurt bij mij. Eens er iets heel concreet op mijn lijstje staat, ben ik zo gericht als een speer. Mijn inspiratie om gefocust met doelen aan de slag te gaan, vond ik onder andere in het boek ‘The Twelve Week Year’. Hierin vind je een systeem om te gaan van je grote levensdoel naar een concrete weekplanning en alle trapjes daartussen. Ik volg het niet op de letter, maar het boek zit wel bomvol wijsheden en tips. Verder gebruik ik de app ‘Forest‘ regelmatig wanneer ik een taak uitvoer. Ik zet de app open op mijn smartphone waardoor ik niet zo snel verleid word door notificaties op het moment dat mijn aandacht verslapt. Voor de liefhebbers: Forest heeft ook een Chrome-extensie. 

3/ De podcast Meer doen in minder tijd

Een luistertip van founder Dorien
Als ik ‘s morgens moeilijk kan opstarten, dan brengt een podcast me altijd in de juiste stemming. Een aanrader is ongetwijfeld die van onze eigen content creator Shelley: ‘Meer doen in minder tijd’. Sommige afleveringen duren amper elf minuten, maar bevatten echt heel wat goeie tips. Shelley liegt niet als ze zegt dat ze je wil inspireren om meer te doen in minder tijd. (lacht) Ik luisterde sommige afleveringen al meerdere keren, omdat het bij mij altijd even duurt voor ik me nieuwe info eigen maak. Zo is het interview met Nicole Nagelgast eentje waar ik snel naar teruggrijp, omdat het verhaal heel herkenbaar is en de groei die de onderneemster dankzij Shelley doormaakte me inspireert. Kortom, een echte aanrader voor wie onderweg is of soms, net als ik, moeilijk z’n focus kan vinden.

4/ Het boek ‘Hyperfocus’

Een leestip van content creator Shelley 
Iedereen die meer focus wil, zou het boek Hyperfocus van Chris Bailey moeten lezen. Ik heb het he-le-maal volgeplakt met post-its zodat ik kan terugbladeren naar alle interessante passages die ik nog eens wil lezen of onthouden. Het boek legt je op een laagdrempelige manier uit hoe focus in je brein werkt en hoe je hyperfocus bereikt. Het is concreet en praktisch. Zo ben ik bijvoorbeeld op andere tijdstippen koffie beginnen drinken om ervoor te zorgen dat ik alles uit mijn twee dagelijkse cappuccino’s haal. Een interessant boek en een echte aanrader voor als je meer wil focussen!

5/ De podcast ‘Am I Doing This Right?’

Een luistertip van content creator Hanne
In de namiddag kickt meestal mijn dagelijkse dipje in: ik kan me niet meer focussen en alle to do’s wervelen door mijn hoofd. In plaats van de komende uren chaotisch wat werk te verrichten, kies ik op dit moment voor een wandeling. Met mijn hoofdtelefoon op, laat ik me graag vergezellen door de vrouwen van de podcast ‘Am I Doing This Right?’. Twee beste vriendinnen die een eigen zaak hebben en als non-experts topics behandelen waar je in het volwassen leven al eens tegenaan botst. Zo praten ze onder andere over thuiswerken, faalangst en een eigen bedrijf runnen. De wandeling zorgt voor een fris hoofd en de podcast geeft structuur om adulthood net wat praktischer aan te pakken – twee vliegen in een klap.

6/ Het boek ‘Het 6 minuten dagboek’

Een doetip van content coordinator Jennifer
Het enthousiasme van copywriter Hanna Struyvelt over ‘Het 6 minuten dagboek’ werkte aanstekelijk en dus zette ik dit boek op mijn verlanglijstje. Dankzij mijn zus die rekening houdt met mijn niet-subtiele hints ligt het boek nu elke dag in mijn buurt. Kort uitgelegd vraagt dit dagboek ongeveer zes minuten van je tijd met drie vragen voor in de ochtend, en drie voor in de avond. Zo schrijf ik ‘s morgens op waar ik dankbaar voor ben, maar ook wat er allemaal voor een geweldige dag zal zorgen. Heerlijk vind ik dat, want door dat lijstje ervaar ik meer plezier doorheen mijn dag. Met die energie heb ik veel zin om mijn to-dolijst te tackelen. ‘s Avonds stelt het boek me de vraag wat ik morgen wil beter doen. Die vraag vind ik zo’n gamechanger want daardoor focus ik me ik elke dag op wat ik écht belangrijk vind zoals minder schermtijd of meer tijd met vriendinnen. 

Welke podcastaflevering of welk boek garandeert je meer focus? Of gebruik je een app die voor meer headspace zorgt? Laat ons weten via Instagram welke tools jij gebruikt, we zijn benieuwd.

Beeld: Anete Lusina via Pexels