Steffy Roos du Maine is ondernemer, auteur en veelgevraagd spreker. Ze heeft zelf een parcours achter de rug wanneer het gaat over public speaking. Haar zes niet-standaard tips om te spreken in het openbaar deelt ze met jou. 

Public speaking is een fantastische manier om je kennis te delen en jezelf te profileren als expert, maar waarschijnlijk ook de meest gevreesde vorm. En hoezeer we ook in de growth mindset van Carol Dweck geloven op alle fronten van ons ondernemende leven, bij spreken op een podium houden we vast aan de fixed mindset. Je bent een geboren spreker, of het zal nooit wat worden. Onzin. Ik geloof dat iedereen kan spreken en haar publiek omver kan blazen. 

Waarschijnlijk ben ik daar zelf het levende bewijs van. Ik ging als twintiger nog naar de logopedist, omdat ik zo belachelijk onverstaanbaar was. Zelfs mijn eigen moeder had moeite met het ontcijferen van wat ik zei. En ja, het is helemaal goed gekomen. Nu word ik als dertiger gevraagd om te spreken op verschillende podia als de Selfmade Summit. Hoe me dat gelukt is? Dankzij veel opleidingen, debatteren, oefenen, coaching, visualiseren, manifesteren… Uiteindelijk vloog ik zelfs naar Mexico om getraind te worden door de sprekerscoach van Tony Robbins! Een hele ervaring, waarna ik een gratis masterclass opnam om de kennis die ik opdeed te delen. De belangrijkste tip die ik je al kan geven is om te geloven dat je kan leren spreken. Want pas als je iets gelooft, ga je het doen. Door te doen, word je vanzelf beter. Al zin om te spreken?

1/ Omarm je zenuwen

Onthoud dat zenuwen bij een spreekopdracht horen. Zenuwen zetten je aan, waardoor je de beste versie van jezelf wordt. Wees niet bang als je zenuwachtig wordt. Vertrouw erop dat je hierdoor zelfzekerder wordt op het podium. Pas als je bang wordt om zenuwachtig te worden, gaat die angst je in de weg zetten. Zenuwen zijn an sich helemaal niet erg. 

2/ Doe een visualisatieoefening

Visualiseer om rustiger te worden. Stel je talk heel goed voor. Door te visualiseren oefen je als het ware al. Je hersenen blijken namelijk niet het verschil te zien tussen de visualisatie en de realiteit. Door die oefening kom je als een meer ervaren spreker het podium op. Zoek naar foto’s van de plek waar je gaat spreken, zodat je de visualisatie levensecht kan maken. Zie jezelf opkomen. Hoe je loopt. Een slokje water neemt. Stevig staat. Vergeet ook vooral niet het applaus aan het einde van je talk voor je te zien en horen. 
bykirstenvansanten_theselfmadesummit_
© KIRSTEN VAN SANTEN

Zeg ja tegen kansen waarbij jij je stem kan gebruiken.

3/ Luister naar jezelf 

Voorbereiding is key. Zorg dat je de talk een aantal keer hebt geoefend. Neem je voorbereiding op en luister hem terug. Niemand kan zomaar een podium opstappen en een verhaal uit zijn mouw schudden zodat het publiek er echt iets aan heeft. Investeer tijd en energie in deze fase en neem je publiek serieus.

4/ Gebruik je stem

Creëer oefenmomenten voor jezelf, want je hoeft niet per se officieel op een podium te staan om te leren. Nodig jezelf uit voor podcasts of start je eigen podcast. Geef een online masterclass of live workshop. Volg een cursus waarbij je veel kan oefenen of geef jezelf op voor een open mic-avond. Zeg ja tegen kansen waarbij jij je stem kan gebruiken.

5/ Begin met je verhaal 

Start niet met een getal of datum. De meeste mensen zijn niet goed in rekenen, maar doen dit wel zodra ze cijfers horen. Hierdoor ben je ze kwijt. Zonde! Let maar eens op hoeveel sprekers beginnen met: “Vijf jaar geleden…” En wat er daarna door je hoofd gaat. “Huh, hoe oud was ze toen dan? Hoe oud is ze nu? Vijf jaar geleden? Waar was ik toen?” Begin eerder meteen met je verhaal. Uit de context ontdekken de luisteraars wel wanneer je verhaal zich afspeelde. 
 

6/ Focus op het essentiële 

Spreek aan de hand van flash cards of een summiere powerpoint. Gebruik geen lange teksten op een presentatie. Een korte zin of een afbeelding is meer dan voldoende. Maar er is ook een tip die tegen alles ingaat wat je ooit zal leren. Het is heel fijn om je uitgebreide tekst uit te printen en op tafel te leggen naast je glas water. In het ergste geval van een black-out, boots je een hoestje na en neem je langzaam een slokje water terwijl je je tekst opzoekt. Waarschijnlijk zal je dit nooit hoeven te doen, maar het idee is zo fijn, dat je zenuwen afnemen. 
Wil je een betere spreker worden? Volg Steffy via Instagram of schrijf je in voor haar gratis masterclass
Beeld: Kirsten van Santen