Je kan niet wachten tot het weekend in zicht is. Je opdrachten of huidige klanten kunnen je amper nog motiveren. Integendeel. Misschien is het tijd voor iets nieuws? Geef je professionele leven een fris perspectief met dit stappenplan.

Voor we aan de slag gaan… 

Ga na wat je voelt op dit moment. Zijn deze voorbeelden herkenbaar? Knik je ja wanneer je ze leest? Dan is het tijd om je werkleven onder de loep te nemen. 
  • Je telt elke week opnieuw af naar het weekend. 
  • Het is moeilijk om op de werkplek écht jezelf te zijn.
  • Je lichaam geeft je signalen. Voorbeelden: je begint de werkdag regelmatig met een zwaar, onzeker of frustrerend gevoel. Je bent dikwijls ziek, denk maar aan hoofd- of buikpijn.
  • Je denkt herhaaldelijk: Wat als ik ontslag neem? Of moet ik met mijn zaak een andere richting ingaan? 
  • Je ambities liggen niet in lijn met je takenpakket.

1/ Verander wat je kan (en wil) veranderen

Je startte ooit met een eigen onderneming of met de job die je nu doet. Het voelde als liefde op het eerste gezicht. Ondertussen staat die relatie op een laag pitje. Je vraagt je regelmatig af of dit het is. Voel je dat de liefde op dit moment té groot is om definitief afscheid te nemen? Dan is het een idee om je huidige werksituatie stevig aan te pakken. Ga in gesprek met je leidinggevende, sparringpartner of businesscoach. Ontdek wat je kan doen om je werk opnieuw aantrekkelijk te maken. Probeer bijvoorbeeld om je werkflows aan te passen, of werk wat vaker van thuis als dat goed voelt. Verander wat binnen je controle is. Vaak creëren kleine veranderingen een grote impact.

2/ Zet je droomleven op papier

Is de liefde niet meer groot genoeg en ben je klaar om een andere weg op te gaan? Fantaseer je stiekem al van een ander professioneel leven? Maak dan de oefening en stel je droomleven samen. Hoe wil je dat je leven eruitziet binnen één, vijf of tien jaar? Denk nog niet aan de eventuele skills of contacten die je daarvoor zou nodig hebben. Daar pikken we wel later op in. Het antwoord op deze vraag zal je helpen om je zoektocht verder te verfijnen.

3/ Ontdek je kernwaarden

Welke woorden wens je te horen wanneer mensen over je praten? Welke waarden belichamen je droomleven? Voorbeelden van waarden kunnen zijn: groei, gezondheid, creativiteit, ontspanning, zelfstandigheid of vriendschap. Waarden bepalen is essentieel om je leven verder vorm te geven en om te accentueren waar je echt belang aan hecht.
Zet je waarden (letterlijk) in de kijker met een digitaal of analoog vision board of door de woorden op een post-it of op je bureaublad een plaats te geven. Zie het als friendly reminders die je leven een duwtje zullen geven.

4/ Ken je talenten 

Je weet wat je waarden zijn. Maar welke talenten bezit je nu écht? Welke skills wil je (her)ontdekken voor die nieuwe professionele stap in je leven? Welk takenpakket zou je een goed gevoel geven? Wat kan je goed en doe je graag? Iets wat even belangrijk is om te weten: wat doe je helemaal niet graag? Achterhaal waar je groeipotentieel zit. Weet je zelf niet het antwoord op deze vragen? Schakel hulp in en stel deze vragen aan minstens drie mensen uit je omgeving: 
  • Welke skills heb ik en mag ik meer tonen? 
  • Met welke kwaliteiten maak ik het verschil?
  • Welke job(s) passen bij mij?

5/ Wie of wat zorgt voor een energieboost?

Analyseer grondig wat je energiegevers- en vragers zijn. Noteer wat je deze week energie geeft en vraagt. Of bekijk je agenda. Welke activiteiten vond je leuk en welke niet? Achterhaal waarom je ze (niet) bijzonder vond. Denk daarbij aan werkomgevingen- en ritmes. Kick je op minder of meer deadlines? Mis je fysiek werk of wil je kiezen voor kantoorwerk? Wanneer ben je het meest productief: in de ochtend of avond? De antwoorden op deze vragen brengen je een stapje dichter richting een werksituatie die je zal inspireren in plaats van demotiveren.

6/ Zoek inspiratiebronnen op 

Ga in gesprek met mensen die een carrière of onderneming hebben waar je naar op kijkt. Vraag hen om tips en tricks. Hoe hebben ze gesolliciteerd voor die functie? Welke competenties zijn essentieel om aan de slag te gaan als ondernemer? Belemmer je groei en geluk niet en vraag erop los! 

7/ Over tot actie!

Verzamel alle inzichten en tips. Waag je kans voor de onderneming of functie waarvan je droomt. Verander je werkritme of aanbod als ondernemer. Doe wat goed voelt én wat je energie geeft. Struggle je nog met bepaalde (praktische) zaken? Twijfel niet om professionele hulp op te zoeken. Je hoeft niet alle balletjes in je eentje in de lucht te houden.

Ga jij over tot actie met de hulp van dit stappenplan? Laat het me weten op Instagram via @wearebossy

Beeld: Cayley Nossiter via Unsplash