Wil je voorbereid en stressvrij een presentatie geven? Dan helpt deze checklist van sprekerscoach Stefanie Van Moen van Vox Consult je om verbaal, fysiek en mentaal sterker in je schoenen te staan. Ideaal voor beginners en meer ervaren sprekers. 

1/ Inlevingsvermogen 

Voor je een lezing of presentatie geeft, achterhaal je best wat je wil vertellen. Haal een blad papier naar boven en teken twee cirkels. In de eerste cirkel schrijf je alles op wat het publiek van jou zou willen weten. In de tweede cirkel schrijf je alles op wat je hen kan bijleren. Spot je overlappingen? Dan heb je de topics van je presentatie gevonden. Dankzij deze oefening inspireer je op een spontane manier luisteraars met wat je hebt te vertellen.

2/ Power poses for the win

Waan je Superman (of vrouw!). Sta in een houding waar je de benen lichtjes spreidt en je armen in de lucht steekt. Stretch, rol je schouders naar achter en adem eens goed in en lang uit voor je start. Alternatief: bedenk zelf een power pose! 

3/ Denk aan een eerder succes

Is een power pose nog niet genoeg voor je? Haal dan een herinnering zoals een goed gesprek of een succesvolle samenwerking terug naar boven. Een positieve mindset helpt jou om zelfzeker en krachtig te starten. 

4/ Kijk in de spiegel

Ga even naar de dichtstbijzijnde spiegel. Zeg tegen jezelf wat jij het boeiendste, beste of meest waardevolle vindt aan de presentatie die je straks gaat geven. Deze woorden geven je rust, helderheid en zelfvertrouwen. 

5/ Maak verbinding 

Win het vertrouwen van je publiek nog voor je spreekt. Hoe je dat doet? Door rustig over te komen. Neem het moment in je op. Kijk even rond. Maak verbinding met je publiek. Adem en begin met je presentatie. 

6/ Blijf ademen

Adem in en lang uit op een fffff-klank. Dit helpt om je hartslag te bedaren en rustiger te worden. Het resultaat van die oefening hoor je in je stem. Tip: begin niet met een diepe inademing, want die lucht zal er alleen maar uit willen

7/ Geeuw

Ja, echt! Geeuwen mag je zien als een mentale en fysieke reset. Door eens uitgebreid te geeuwen komt alles opnieuw los en creëer je ruimte in je strottenhoofd. Via die oefening spreek je met voldoende resonantie. Vind je geeuwen op commando moeilijk? Zucht dan eens diep, dat helpt eveneens om alles los te laten.

8/ Vaarwel spotlight-effect

Steek je (figuurlijke) hand op als de gedachte ‘Wat als ik een black-out heb?’ herkenbaar klinkt. Wil je die stress niet meer ervaren? Draai de spotlights van jou naar je publiek en verander je manier van denken. Denk niet: Hoe moet hier het beste van mezelf geven? Denk: Hoe kan ik mijn publiek inspireren? Herinner jezelf waarom je dit doet en dat jij specifiek werd gevraagd om je verhaal te vertellen en kennis te delen.  

9/ Schrijf je intenties neer

Nog voor je aan je presentatie begint, schrijf je een aantal intenties voor jezelf neer. Wat is je motivatie? Welk doel heeft deze presentatie? Met welk gevoel wil ik de mensen na mijn presentatie naar huis laten gaan? Dankzij deze reminders daalt je stressniveau en geniet je meer van de ervaring. Voel je toch een beetje stress terugkomen? Memoriseer je intenties en ervaar minder spanning wanneer je voor een groep spreekt. 

10/ Geef het tijd 

Gebruik de tijd die je hebt gekregen en haal er alles uit. Plan tijdens de presentatie enkele stiltes in. De stiltes zijn handig voor als je even op adem wil komen én om je publiek beter te informeren. Want wist je dat je publiek informatie sneller onthoudt wanneer jij de tijd neemt om alles te vertellen en om het te laten bezinken? 

Benieuwd naar meer tips van Stefanie? Volg haar via Instagram of bestel Bossy’s Let It Go Issue waar Stefanie je leert los te laten op het podium.
Beeld: Irmy Photography