Zenuwen om te spreken voor publiek? Geloof ons als we zeggen dat je niet alleen bent. Iedereen voelt kriebels en het is jouw keuze hoe je hiermee omgaat. Stefanie Van Moen van Vox Consult geeft je vijf tips om je stressniveau te laten zakken tijdens je volgende presentatie.
“Het is heel normaal als je een fight-flight-freeze-reactie ervaart wanneer je moet presenteren voor een groep”, weet spreker- en presentatiecoach Stefanie. Op zo’n moment ben je ontzettend gespannen, zitten je schouders vast en je blokkeert ademhaling. Resultaat: je stresshormoon piekt. “Hierdoor heb je geen toegang tot je kortetermijngeheugen of improvisatievermogen”, weet Stefanie. En laat dat nu net twee dingen zijn die je tijdens je prestatie echt wel kan gebruiken. Rustig ademhalen is de key, maar hoe kom je daartoe?
1. Schrijf je intentie neer
Wanneer je weer beseft waarom je iets doet, neemt dit vaak al een groot deel van je stress weg. Schrijf dus neer wat je motivatie is, wat het doel is of wat je wil bereiken met je presentatie. Deze friendly reminders geven je een heel ander gevoel wanneer je het woord neemt. Komt de stress terug op tijdens je presentatie? Denk dan aan dat papiertje dat in je broekzak zit of thuis op je spiegel plakt.
2. Spreek in het moment
Waar denk jij aan wanneer je voor een groep staat? Vaak gaan er drie dingen door je hoofd: wat je vertelt hebt en of dat wel goed overgekomen is, wat je à la minute wil delen en wat je straks nog gaat zeggen. Daardoor ben je niet in het moment aan het spreken. Hoe je dat doet? Keer de spotlight eens om. Denk na over wat je wil dat je publiek meeneemt en probeer die boodschap goed over te brengen. Dat brengt je veel verder dan te focussen op een slide die je al dan niet vergeten bent.
3. Straal iets uit
Wanneer je net voor je start denkt dat je het niet gaat kunnen, zal die angst ook hoorbaar zijn in je stem. Je eerste woorden zullen onzeker en fragiel klinken. Denk dus na over je intentie – je weet wel, die woorden die je neerschreef en op je spiegel plakte, of in je broekzak stak – en vertrek daaruit. Je hebt in principe niets te verliezen, alleen maar te winnen. Die rust of dat enthousiasme zal ook hoorbaar zijn in je eerste woorden en de rest van je talk.
“Wist je dat je publiek de info beter onthoudt wanneer jij de tijd neemt om alles te vertellen én om het te laten bezinken?” – Stefanie
4. Win het vertrouwen
Wanneer we iemand niet kennen, vragen we ons af of deze persoon te vertrouwen is, en of hij bekwaam is? Als spreker is het belangrijk om vertrouwelijk én bekwaam over te komen. Velen focussen vooral op dat laatste, waardoor we vergeten om het vertrouwen te winnen van ons publiek. Dat doe je door rustig over te komen. Sta je nerveus te huppelen, dan is het veel moeilijker om dat vertrouwen te winnen en in een volgende fase bekwaam over te komen. Let op je ademhaling, je spreektempo en geef de mensen de tijd om aan je te wennen. Het is belangrijk om eerst een connectie op te bouwen, bijvoorbeeld door een toepasselijke anekdote te delen, alvorens je met een stortvloed aan info komt.
5. Breek het ijs
Pitchen voor een klant met je baas erbij is niet makkelijk. Want je wil zowel de klant als je baas overtuigen. In zo’n situatie is het goed om weten dat je baas jou de verantwoordelijkheid heeft gegeven om deze meeting te leiden, en dus in je gelooft. Neem de tijd die je gekregen hebt en haal er alles uit. Wist je dat je publiek de info beter onthoudt wanneer jij de tijd neemt om alles te vertellen én om het te laten bezinken? Nog een tip: breek het ijs voor je begint. Dat zorgt voor een heel andere sfeer in de meetingroom.
Met deze vijf tips kom jij hopelijk al een heel eind vooruit. Elke keer dat jij de uitdaging aangaat en je emotionele kant laat zien, gaan er mensen naar jou komen en zeggen dat je goed gedaan hebt. Dit geeft je vertrouwen om beter te worden en te groeien. Je zal zien dat je angst zal veranderen in een positieve kriebel. Niemand kent jouw product beter dan jezelf. Maak die klik en je bent vertrokken!
Meer tips van Stefanie? Volg haar via Instagram.
Beeld: Leon via Unsplash en Irmy Coeckelbergs