Help, op de komende vergadering is het aan jou om jouw expertise uit de doeken doen! Wat nu? Met het stappenplan van stemcoach- en therapeute Stefanie Van Moen heb je alle tools in handen om de starende blikken van jouw collega’s zelfzeker te lijf te gaan.
PREPARE
De weken voor je presentatie.
1. Begin oldschool
Het enige wat nog erger is dan een witte Wordpagina met een knipperende cursor, is een lege PowerPointpresentatie. Smijt die laptop toe en hou het simpel. Neem een groot blad papier en teken twee velden. In het ene veld schrijf je wat jouw publiek te weten wil komen, in de tweede de punten waarover jij iets nuttig kan vertellen. Bekijk nu welke punten overeenkomen, dit zijn jouw topics voor de presentatie. Nu zal je in de komende weken relevante zaken snel herkennen en deze makkelijk kunnen inhaken op jouw mindmap.
2. Vertel
Neem jouw smartphone vast en begin simpelweg te vertellen over het onderwerp waarover je zal presenteren. Zonder te bepalen hoeveel tijd je hebt en zonder voorbereiding, maar vól enthousiasme. Hou in het achterhoofd dat je hierover mág vertellen, niet dat het moet. Wanneer je de opname achteraf beluistert, zal je aan je stem merken wanneer je enthousiast vertelt over een bepaald topic. Zal het publiek dit ook willen weten? Voeg het dan toe aan jouw mindmap! Wanneer je hier een aantal dagen na elkaar even tijd voor maakt, zal je een gamma aan onderwerpen hebben die interessant zijn voor jouw presentatie.
3. Structureer maar kleur buiten de lijntjes
Nu je verschillende relevante onderwerpen hebt gedefinieerd, structureer je deze in een basisstructuur met inleiding, midden en slot. Hoewel jouw structuur vrij basic is, betekent niet dat je deze volgens het klassieke stramien moet invullen. Ten eerste begin je best niet met jezelf te introduceren. Start in plaats daarvan met de reden waaróm deze presentatie belangrijk is. Ten tweede deel je jouw midden op in maximaal drie stukken waarin er telkens een centrale take-away zit. Ten slotte koppel je terug naar het begin. Waarom was deze presentatie belangrijk? Benadruk ook nog even welke drie punten jouw publiek zeker moet onthouden.
Druk allerlei sabotagegedachten de kop in door jezelf eraan te herinneren waarom je de presentatie wilt geven.
READY
De dag voor de presentatie.
4. Visualiseer het ideale scenario
Jouw PowerPoint zit meesterlijk in elkaar en de spiegel is jouw eindeloze oefenen beu. Toch ben je nog steeds zenuwachtig. Als extra voorbereiding kan je je informeren over de presentatieruimte. Hoe zal de setting eruitzien? Zal je met een micro spreken? Hoeveel mensen zullen er zijn? Is er ruimte voor vragen? Zo kan je dit visualiseren en jouw ideale scenario voor ogen houden.
GET SET
Halfuur voor de presentatie.
5. Weg met zelfsabotage
Een halfuur tot tien minuten voor je de microfoon vastneemt, spelen er allerlei sabotagegedachten door je hoofd. Zullen ze het wel goed vinden? Wat als ik een black-out heb? Herinner jezelf in deze zenuwslopende minuten waarom je dit doet en dat jij specifiek werd gevraagd om jouw verhaal te vertellen en kennis te delen. Bereid jezelf ook voor door te checken of je iets gegeten hebt, nog naar het toilet bent geweest en of je een flesje water meehebt. Trek je lichaam open door met je schouders te rollen, diep in en uit te ademen en te geeuwen – zo zakt je strottenhoofd terug – en stap je straks met geheven hoofd het podium op.
GO
Een minuut voor de presentatie.
6. Blijven ademen
Neem op het moment dat je opgaat, net voor je jouw eerste woorden uitspreekt, de tijd om het publiek op te nemen. Neem twee seconden om te aarden, te ademen, oogcontact te maken om er dan aan te beginnen. Begin niet met een diepe inademing, want die lucht zal er alleen maar uit willen. Start eerder in stilte door even rustig uit te ademen, en daarna meteen de aandacht te trekken met een sterke intro.
Zelf het stappenplan invullen? Download hier jouw exemplaar.
Beeld Irmy Coeckelbergs