Het coronavirus gooide de voorbije maanden niet alleen ons leven, maar ook onze bedrijven overhoop. Toch blijkt uit een grootschalige enquête van hr-dienstverlener Acerta dat de positieve trend om te ondernemen zich ook in volle coronacrisis doorzet. Katrien Jonckheer, Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta, legt uit.

Ambitie en flexibiliteit

Elke twee jaar organiseert hr-dienstverlener Acerta een grootschalige enquête bij haar startende ondernemers. Dit jaar liep het onderzoek van 29 mei tot en met 20 juni en dus in volle coronaperiode. “Ondanks de bizarre situatie zijn de resultaten opvallend positief. Zo zijn zeven op tien startende zelfstandigen gelukkiger dan toen ze in loondienst werkten”, vertelt Katrien Jonckheer van Acerta. Een van de belangrijkste motivaties voor startende zelfstandigen om de stap naar zelfstandigheid te zetten, is hun ambitie om zich verder te ontplooien. Ook ‘eigen baas zijn’ en ‘meer flexibiliteit’ blijken belangrijke motivatoren voor starters om voor een activiteit als zelfstandige te kiezen. “Zelfstandigen hebben deze zaken zelf in de hand, terwijl dat niet (altijd) het geval is wanneer ze in loondienst werken. Dat draagt uiteraard bij aan het geluk”, vertelt Katrien. 

Een stevig financieel plan

De helft van de zelfstandigen kan binnen de maand van zijn zelfstandige activiteit leven en dat zelfs in volle coronacrisis. “Starters zoeken steun bij een boekhouder om hun zaak op te starten en dat is belangrijk bij het opstellen van een stevig financieel plan”, aldus Katrien. “Ook de steunmaatregelen van de overheid hebben de zelfstandigen goed geholpen, al valt het nog even af te wachten of ze wel voldoende zullen zijn.“ Voor een aantal zelfstandigen creëert corona zelfs opportuniteiten omdat de crisis nieuwe gaten in de markt heeft blootgelegd, waar zij met hun zaak op kunnen inspelen.

Één op vijf starters heeft het terugschroeven van activiteit aangegrepen om te werken aan de eigen ontwikkeling, bijvoorbeeld door het volgen van een opleiding.”

Blijven bijleren

Door corona zagen starters hun werkweek van gemiddeld 44,7 uur teruggeschroefd naar gemiddeld 27,4 uur (zelfstandigen in hoofdberoep). Één op vijf starters heeft het terugschroeven van activiteit aangegrepen om te werken aan de eigen ontwikkeling, bijvoorbeeld door het volgen van een opleiding. Katrien legt uit: “Starters zijn gretig, ze willen bijleren en willen vooruit. Bovendien kregen zelfstandigen steun van de overheid waardoor ze de moeilijke periode financieel konden overbruggen en blijven ze uiteraard ook de voordelen van het zelfstandig zijn ervaren, ook tijdens de coronacrisis.” 

Here to stay 

Het valt op dat starters gelukkiger zijn dan ze waren in loondienst, ondanks de uitdagende periode. Bij Acerta hebben ze er dan ook alle vertrouwen in dat deze trend zich de komende maanden zal verderzetten. “Het feit dat veel starters eerst in loondienst werkten, heeft ervoor gezorgd dat ze al ervaring konden opdoen en die ervaring komt uiteraard van pas wanneer je een eigen zaak opstart. Eenmaal de coronacrisis voorbij is, vermoeden we dat de tevredenheid nog steeds hoog zal liggen.” 

Meer tips voor starters van Acerta? Die vind je op hun blog.

Beeld: Windows via Unsplash