Dat er op korte tijd veel op haar palmares is bijgekomen, ontkent Emilie Sobels niet. De Nederlandse opende in amper vier jaar vijf co-workings. Ondertussen schreef ze ook nog boeken en inspireerde ze honderden vrouwen tijdens haar Self-made Summit. Hoe ze het doet? Emilie geeft ons een lesje onderscheiden van hoofd- en bijzaak. 

Betalen voor ervaring

Wanneer ik haar opbel, klinkt Emilie heel opgewekt. Logisch: ik zag op haar Instagram-profiel dat ze net een ticket richting de zon boekte. “Ik zag nog nooit zo bleek”, lacht ze. Het waren drukke weken. Gelukkig zijn de laatste restjes van de eerste Self-made Summit – een event voor meer dan vijfhonderd ondernemende vrouwen – bijna verteerd. “Ik heb onderschat hoeveel werk er na zo’n event nog op je bord komt”, aldus de Nederlandse. “Ik had mezelf wijsgemaakt dat ik na 7 maart eindeloos aan yoga zou kunnen doen. Niet dus!” 

Bossy_SS19_20-23_Emilie
© EMMA PEIJNENBURG

 “Ik ben heel zichtbaar waardoor het soms lijkt dat ik alles in mijn eentje run, maar niets in minder waar.”

Gelukkig kon Emilie voor The Self-made Summit op een geweldig team rekenen. “Voor het event stelde ik een klein maar toegewijd team samen. De dag zelf liep er maar liefst zesennegentig man personeel rond. Vraag me niet wat zij allemaal deden! (lacht) Het is cool om een heel team achter je te hebben, maar op de volgende editie zal dat niet meer het geval zijn. Ik geloof sterk dat je met minder personeel beter kan communiceren zonder dat de workload stijgt. Een andere les, die ik leerde uit deze eerste editie, is dat het loont om personeel te betalen. Uit financiële overweging hebben we voor sommige taken op vrijwilligers gerekend. Ik mag echt niet klagen over hun werk, maar soms loont het om te betalen voor mensen met ervaring. Het is ook makkelijker om hen feedback te geven.”

Ken je Emilie niet van The Self-made Summit? Dan misschien wel van Hashtag Workmode, haar co-working concept dat zich uitsluitend richt op ondernemende vrouwen. De eerste werkplek opende in 2015. Inmiddels zijn er meerdere locaties. “Ook dit doe ik uiteraard niet alleen”, zegt Sobels snel. “Ik ben heel zichtbaar waardoor het soms lijkt dat ik alles in mijn eentje run, maar niets is minder waar.” Achter de schermen kan ze steunen op een team van managers, elk met hun eigen verantwoordelijkheden. “Elke plek heeft een operational manager. Zij worden op hun beurt aangestuurd door één head of operational management. Dankzij hen blijf ik op de hoogte van wat er allemaal gebeurt. Zo lukt het om het overzicht te bewaren, zonder me in de details te verliezen.”

Benieuwd naar het volledige interview? Bestel Bossy’s Teamwork Issue in onze shop.

Beeld: Emma Peijnenburg