Kies je ervoor om als zelfstandige te beginnen, dan lanceert een goeie opstart je voor een carrière met meer kans op slagen. Toch blijkt uit onderzoek dat 60% van de starters onvoorbereid als zelfstandige begint. Met de tips van HR-dienstverlener Acerta is goed begonnen, half gewonnen.

Eenmanszaak versus vennootschap

Één van de eerste keuzes die je als zelfstandige zal moeten maken is die tussen een eenmanszaak en een vennootschap. Een eenmanszaak betekent meer risico, maar ook minder formaliteiten en meer flexibiliteit. Bij een vennootschap geniet je dan weer van een voordeliger fiscaal statuut en zijn de financiële risico’s beperkter. Al is het minder eenvoudig en meestal ook duurder om een vennootschap op te richten.

Een businessplan

Weet je exact wat je als zelfstandige wil doen, onder welke naam en in welke ondernemingsvorm? Dan is het tijd om een businessplan op te stellen. In zo’n plan schrijf je op waar je met je onderneming naartoe wil en hoe je daar wil geraken. Het dwingt je om na te denken over alle aspecten van je onderneming en om de nodige knopen door te hakken. Bovendien zal je ook een businessplan nodig hebben om de bank of sponsors te overtuigen om in jou te investeren.

Administratieve kosten

Bij de opstart van je zelfstandige activiteit komen heel wat administratieve verplichtingen en dus ook kosten kijken. Zo moet je een ondernemingsnummer aanvragen en meestal ook een btw-nummer activeren. Verder is het verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta. Voor sommige beroepen zal je als starter ook één of meer vergunningen moeten aanvragen. Om het overzicht te behouden, kan je bij Acerta een gratis gepersonaliseerd stappenplan downloaden.

De Ikwilstarten-academie

Vorig jaar riep Acerta de Ikwilstarten-academie in het leven. Het doel? Ervoor zorgen dat niet alle starters telkens de hindernissen van het ondernemerschap met vallen en opstaan moeten ondervinden. Via de academie kan je gratis een heleboel interessante opleidingen volgen. Daarbij word je in kleine groepen geïnformeerd, begeleid en geïnspireerd rond het ondernemerschap. Op dinsdag 12 november kan je in Gent terecht voor de sessie ‘Een klare kijk op je opstart als zelfstandige’. Op woensdag 13 november werk je onder professionele begeleiding een toekomstgericht businessplan uit.

Beeld: STIL via Unsplash