‘You can have it all’, hoorde ik Yulia Stark tijdens een lezing zeggen. Het geheime recept? Een mix van competenties die je als vrouw uniek maken. Door die te herontdekken, en aan te vullen met de juiste skills, ligt de weg naar succes voor je open. Privé én professioneel. Hoe hobbelig je pad is, bepaal je volgens Yulia helemaal zelf. 

De kracht van vrouwelijkheid in business, dat is het stokpaardje van Stark. Zowel in haar workshops als tijdens haar lezingen spoort ze vrouwen aan om hun authentieke kant te herontdekken. “Je moet als vrouw niet langer je mannetje staan”, weet Yulia. “Dat is zo passé. Het is net belangrijk om voluit te durven gaan, met al je vrouwelijke competenties. Indien je dat nog niet durft, moet je erachter komen wat je tegenhoudt. Aan je hobby een waterdicht businessplan koppelen, kan ervoor zorgen dat je kan leven van wat je gelukkig maakt. Ben je nog ambitieuzer, dan moet je skills ontwikkelen om mensen aan te nemen en een team te leiden. Elke fase vraagt om een andere vaardigheid. We willen het vaak allemaal hier en vooral nu, maar dat gaat niet. Je kan het allemaal hebben, zowel professioneel als privé, maar dan moet je wel bereid zijn om te transformeren.”

Sinds wanneer focus je je specifiek op ondernemende vrouwen?
Ik ben altijd voluit voor mijn carrière gegaan. Ook nu ik mama ben – ik heb twee kinderen – reis ik de wereld rond. Toch pak ik het de laatste jaren anders aan. Ik herinner me nog het moment dat ik naar de bakker ging en mijn zoontje me vroeg hoeveel dagen ik weg zou blijven. Toen wist ik: ‘ik heb het verkloot’. Ik wilde helemaal niet de afwezige moeder zijn. Ergens wist ik ook dat ik niet de enige was die deze tweestrijd – want zo voelde het toen – voerde. Professioneel is het kantelpunt er gekomen toen ik het beu was om tegen mijn cliënten op te boksen. Ik werkte als mentor met een klantenbestand dat hoofdzakelijk uit mannelijke ondernemers bestond. Ik wilde me constant bewijzen en botste altijd op weerstand. Tot ik besefte dat ik de onderwerpen ook anders kon benaderen. Ik zou niet langer werken vanuit mijn mannelijke energie, maar ook mijn vrouwelijke energie laten spreken. In een tijd waar technologie en A.I. overheersen, is emotionele intelligentie voor vele ondernemers een onderschatte kwaliteit die een serieuze impact kan hebben, zowel privé als professioneel.

“Discussier niet over wie de vaatwasser leegmaakt of de vuilbakken buitenzet. Wanneer je relatie een competitie is, zal je steeds verliezen.”

– Yulia

Voelde dat aan als een soort aha-moment?
Het voelt bevrijdend aan als je beseft dat je geen rol meer moet spelen, maar simpelweg mag zijn wie je bent. Heel wat vrouwen slaken een kreet van opluchting wanneer ze mij dit tijdens een workshop horen zeggen. Alsof ik hen de toestemming geef om hun masker af te zetten. Dit is trouwens niet alleen professioneel van toepassing, maar ook binnen je relatie. Laat je man een man zijn en laat het toe dat hij voor je zorgt. Discussieer niet over wie de vaatwasser leegmaakt of de vuilbakken buitenzet. Wanneer je relatie een competitie is, zal je steeds verliezen. Ook naar je kinderen toe is dit geen inspirerend voorbeeld. Door hier niet constructief mee om te gaan, raken vele vrouwen het noorden kwijt. Ze zijn moe, leeg en uitgeblust.
Hoe vinden we onszelf terug?
Dat hangt van je mindset en ervaring af. Ik merk dat het voor vrouwen van rond de vijftig moeilijker is om hun patronen te doorbreken. Voor jonge meisjes is alles dan weer mogelijk. Ze voelen zich verloren en vinden het niet evident om te kiezen uit alle opportuniteiten die op hen afkomen. Vrouwen die wat meer maturiteit hebben en openstaan voor verandering, merken dat hun talenten, die ze alsmaar meer durven tonen, geapprecieerd worden. Empathie, leiderschap en emotie gaan hand in hand. Net dankzij hun kwaliteiten nemen vrouwen hun positie in aan de top van bedrijven. Of in hun eigen bedrijf, als het even kan.

Benieuwd naar meer inzichten van Yulia? Lees het volledige interview in Bossy’s Teamwork Special

Beeld: Steph Smeets