Elk jaar kiezen steeds meer mensen voor het ondernemerschap. Ben je benieuwd hoe starters die eerste moeilijke momenten en mijlpalen ervaren? Perfecte timing, want Bossy geeft deze maand ruimte aan drie opmerkelijke starters. Vandaag aan de beurt: ceremoniespreker Stefanie Lauwers van Huis Stella. 

Waar ik inspiratie vond

“Om eerlijk te zijn, ik had nooit gedacht dat ik ooit ondernemer zou zijn. In de verste verte niet. Toen ik zelf ging trouwen kreeg ik interesse in het vak. Ik speelde het idee dat de job van ceremoniespreker me wel zou liggen. Een liefde voor taal had ik altijd al gehad. Daarom volgde ik een tolkopleiding en koos ik voor de talen Engels en Spaans. Na mijn studie was ik een tiental jaar docent Engels in het hoger onderwijs. Een job die ik met veel liefde heb gedaan. Meteen van werk veranderen was niet iets wat ik ambieerde, tot mijn gezin een onverwachte klap te verwerken kreeg. Eentje die je leven door elkaar schudt. Sindsdien kwamen de plannen om ceremoniespreker te worden weer naar de oppervlakte. Stap voor stap gaf ik die carrièreswitch, en dus ook mijn zaak Huis Stella, vorm.”
HuisStella_Bossy

“Als ceremoniespreker maak je het verschil door jezelf te zijn.”

– Stefanie

Hoe ik je kan helpen

“Met Huis Stella creëer ik unieke ceremonies op maat van je huwelijk of afscheid. Voor die bijzondere momenten vat ik jullie eigenheid in woorden. Ik vind het een voorrecht om een intieme kijk te hebben in het leven van iemand. Mijn teksten zijn uitgepuurd tot de essentie voor wie ik schrijf. Ik wil dat je een ceremonie beleeft waarin je herinneringen met familie en vrienden (her)beleeft. Het verschil zit ‘m volgens mij in de details, niet in de grote lijnen van een levensverhaal. Ik hou ervan om er kleuren en geuren bij te betrekken. En die aanpak heeft succes. Vorig jaar mocht ik een afscheid van een grootmoeder voorbereiden. Na de dienst kwam de familie naar me toe om me te vertellen dat ze dankzij mijn teksten Kerst bij oma herbeleefden. Mijn woorden matchten volledig met hun herinneringen. Elk van hen voelden zich weer even kind aan de kersttafel van oma. Reacties als deze, dat is waarvoor ik mijn zaak heb opgericht.”

Mijn toekomstplannen zijn…

“Later zou ik graag een aantal ceremoniesprekers in dienst hebben zodat ik de afstanden naar klanten kan beperken. Ik zou het knap vinden als ik in de toekomst mijn netwerk nog verder kan uitbouwen. Daarnaast zou het fantastisch zijn mocht er een écht huis voor Huis Stella komen. Hoe ik dat pand concreet zou invullen, is nog een vraagteken. Over één ding ben ik wel al zeker: ik wil dat de ruimte voelt als een thuis. Met die veilige haven hoop ik dat mijn klanten het vertrouwen voelen om hun persoonlijke verhalen te vertellen, alsof ze thuis zijn.” 

Dit wil ik startende ondernemers nog zeggen

“Het levensverhaal van anderen schrijven raakt me iedere keer enorm. Mijn bedrijf drijft mij, dat is zeker. De liefde voor mijn zaak vergelijk ik eigenlijk een beetje met verliefd worden. Als je het weet, dan weet je het. De overstap van bijberoep naar hoofdberoep geeft me nog meer goesting om voor Huis Stella te gaan. Onder de ceremoniespekers is er bovendien een enorme collegialiteit. We dragen elkaar een warm hart toe en zijn er ons van bewust dat we onze eigen stijl hebben. Dat is essentieel, want als ceremoniespreker maak je het verschil door jezelf te zijn. Naast ceremonies in het Nederlands kan je bij mij ook terecht voor anderstalige vieringen in het Engels, Frans of Spaans. Dat stukje eigenheid wil ik ook andere ondernemers meegeven. Doe je niet anders voor dan dat je bent. Door jezelf te zijn zal je het meeste bereiken.”
Meer Stefanie? Volg haar via Instagram.Beeld: Kelly Haentjens