Ook dit jaar kiezen veel vrouwen voor het ondernemerschap. Benieuwd hoe startende ondernemers die eerste wins en uitdagingen ervaren? Perfecte timing, want Bossy geeft deze maand ruimte aan twee opmerkelijke starters. Vandaag aan het woord: Lore Vanhellemont en Marie Joosen van het verhuurplatform Something Green. 

Waar we inspiratie vonden

Lore: Ik richtte zes jaar geleden een eigen babyspeciaalzaak Atelier BéBé op. Marie kwam erbij als collega. Al van bij de start hadden we een leuke samenwerking. We vullen elkaar perfect aan. Bovendien hebben we dezelfde, persoonlijke visie wanneer het gaat over onze klanten.  
Marie: De laatste jaren en maanden waren onze klanten bewust op zoek naar duurzame alternatieven. Ze leenden babyitems van vrienden of kochten vaker tweedehands. Ook in de winkel kregen we steeds vaker de vraag van klanten of we geen producten verhuurden. We voelden dat er een gat in de markt was, want er was toen nog niet zo’n onestopshop waar je babyproducten kon huren. Uit dat idee is Something Green ontstaan. Op het verhuurplatform kunnen ouders kiezen welke babyspullen ze willen huren en hoelang de huurtermijn is. 
Lore: Wanneer er een kindje wordt geboren is het hart én het huis vol. Als ouder krijg je soms zoveel spullen die je niet altijd gebruikt. Door onze jarenlange ervaring met babyuitzet en geboortelijsten weten we exact wat ouders écht nodig hebben. Met ons verhuurplatform willen we ouders helpen met ontspullen en ze ontzorgen. Marie en ik zijn zelf altijd op zoek naar duurzame alternatieven. Zo zoek ik voor Atelier BéBé steeds meer naar lokale merken en manieren om meerdere bestellingen te laten leveren met een elektrische cargobike. Daarnaast focussen we ons liever op langdurige samenwerkingen met leveranciers. Een circulair bedrijf oprichten met Marie voelde voor mij als een stap in de goede richting. Bovendien werkten we in de andere zaak al dagelijks samen. De sprong om samen aan dit nieuwe project te werken was dus niet zo groot. (lacht)

Hoe we je kunnen helpen

Marie: Het is niet nodig om een co-sleeper na zes maanden op zolder te zetten tot het volgende kindje komt. Een goedverzorgde kinderwagen, co-sleeper of reisbedje kan je gemakkelijk voor andere kinderen gebruiken. Met onze zaak willen we daarom ook de levensduur van babyproducten verlengen. We werken samen met een maatwerkbedrijf dat alle producten controleert en reinigt voor ze klaar zijn voor een nieuwe huurder. Resultaat: een co-sleeper vangt geen stof op de zolderkamer en de klant hoeft geen tijd te spenderen aan tweedehandssites. Daarnaast bespaar je geld wanneer je items huurt. Een win-winsituatie! 
Something Green_Bossy
LIFE AND OTHER STORIES

“Andere baby- en kinderwinkels zijn voor ons de ideale partner om elke baby met something old, something new, something borrowed en something green te verwennen.”

– Lore en Marie

 

Onze toekomstplannen zijn…

Lore: Atelier BéBé is ons eerste fysieke verdeelpunt. In de toekomst willen we met nog andere winkels samenwerken zodat ook zij Something Green kunnen toevoegen aan hun geboortelijsten als service voor hun klanten. Wij hebben het logistieke netwerk, zij de expertise om de producten uit te leggen. Andere baby- en kinderwinkels zijn voor ons de ideale partner om elke baby met something old, something new, something borrowed en something green te verwennen. 

Onze tips voor jou

Marie: Combineer je je nieuwe zaak met een andere job? Zorg er dan voor dat je zeker één vaste dag in de week blokkeert om aan je start-up te werken. Plan geen afspraken in op andere dagen om werk tussen de soep en patatten te vermijden. Uiteraard kan je wel eens iets afwerken op een andere dag, maar baken je tijd af. Zo kan je gericht werken en resultaat behalen. 
Lore: Omring je met experts. Voor ons circulair businessplan hebben we de hulp ingeroepen van anderen. Geloof me als ik zeg dat we heel wat uren hebben gespendeerd in Excelsheets. (lacht) Het was lang zoeken naar een circulair plan voor onze zaak. We zijn enorm dankbaar voor de extra hulp. In Vlaanderen vind je een klein, maar interessant netwerk waar je zeker mag aankloppen met al je vragen over circulair ondernemen. Het is zalig om samen met gepassioneerde en geëngageerde experts samen te werken die willen luisteren naar je verhaal. Ze denken met je mee en werpen een frisse blik op je businessplan. Handig, want soms kan je jezelf zo verliezen in de details of in een tunnelvisie zitten. Een duwtje in de rug van anderen is essentieel voor de groei van je zaak!
Meer Lore en Marie? Volg Something Green via Instagram.
Beeld: Life And Other Stories