Hoe ga je van een creatief idee naar een onderneming? Vaak bedenk je verschillende ideeën maar verfijnen, dat is vaak nog een ander paar mouwen! Camille De Mûelenaere van Cami Art voelde na een schilderworkshop dat ze de draad weer wilde oppikken en is sindsdien weer elke dag aan het schilderen. Ondertussen groeit haar onderneming en krijgt ze niet alleen aanvragen voor op maat gemaakte stukken, maar vertaalt ze haar werken ook naar telefoonhoesjes. Haar inspirerend ondernemersverhaal en enkele essentiële tips lees je hier.

Als we Camille vragen of ze altijd al creatief was, moet ze niet lang nadenken. Rond haar tiende verjaardag won ze al een schilderwedstrijd. “Ik heb die creatieve skills altijd al gehad, door studies en werk is die passie gaan liggen. Door de pandemie voelde ik de nood om iets creatiefs te doen, iets wat me vrij deed voelen. Vorig jaar volgde ik een workshop waar ik een maand lang schilderwerken mocht creëren samen met andere creatievelingen. Het was één van de eerste keren dat ik niet dacht aan het huishouden, mijn kinderen of de pandemie. Ik voelde plots dat alles mogelijk was. Na die workshop wilde ik opnieuw experimenteren en doopte ik de garage van ons huis om tot een atelier. Met muziek, enkele danspasjes en veel kleuren in het schildersatelier voelde ik me opnieuw zoals een kind.”

Camille werkte haar schilderijen verder uit en na reacties uit haar omgeving besliste ze om Cami Art op te richten. Hiermee wil ze letterlijk en figuurlijk licht, kleur en positieve energie brengen in een interieur. Hoe Camille van idee naar concrete businessplannen ging? Dat ontdek je aan de hand van haar tips.

1. Doe het op buikgevoel

Ik limiteer mezelf niet wanneer ik schilderijen maak. Verschillende stijlen en combinaties mogen en kunnen, zo daag ik mezelf uit. Als ik schilder heb ik geen idee naar waar ik ga. Ik vertrek soms vanuit een kleur, de rest zie ik wel. Soms is een werk voor de vuilnisbak. Dat moet je erbij nemen. (lacht) Ik voel dat ik nog verder kan evolueren en geef mezelf de ruimte om dat te doen. Uiteraard ga ik verder specialiseren in een bepaalde stijl, maar die druk geef ik mezelf nog niet. Mijn advies? Doe je ding en geniet van het creatieve proces. De verfijning van je onderneming volgt later wel.

2. Zet je familie en vrienden in als klankbord

Mijn man en ik zijn ongelofelijk complementair. De uitwerking van mijn onderneming heb ik grotendeels te danken aan hem. Ik ben de grote ideeënfontein met een bepaalde visie, hij komt met praktische oplossingen. De steun van mijn familie en vrienden betekent alles voor mij. Ik vind het belangrijk om te horen dat een bepaald werk eens niet goed is. Laat je daarom omringen door personen die andere skills hebben dan jou. Geef je omgeving ook de kans om hun mening met je te delen. Zo groei je niet alleen als artiest, maar ook als ondernemer.

PORTRET CAMILLE

“Doe je ding en geniet van het creatieve proces. De verfijning van je onderneming volgt later wel.” – Camille

3. Plan overal zaadjes

Tijdens de pandemie was het virtualrealitycentrum van mijn man gesloten. Ik maakte van die gelegenheid gebruik om mijn werk voor de eerste keer aan het grote publiek te tonen. Tijdens die tentoonstelling legde ik fijne contacten. Dankzij die nieuwe connecties verkocht ik schilderijen en kreeg ik ook nieuwe opdrachten voor op maat gemaakte werken. Probeer als ondernemer overal contacten te leggen. Beperk jezelf niet op vlak van aanbod en connecties. Zo maakte ik voor mezelf een telefoonhoes met een print die ik zelf had bedacht. Niet veel later pikte andere mensen dit op en begon ik een webshop waar je telefoonhoesjes met mijn werken kan vinden. Op die manier maak ik kunst toegankelijk. Bedenk zelf ook enkele andere pistes voor je onderneming. Waarin kan je nog verder groeien als ondernemer? Welk aanbod heb je voorlopig nog niet maar zou je voor jezelf willen maken? Het voelt heerlijk om je hobby te kunnen factureren aan iemand. (lacht) Dat iets waar elke creatieveling van droomt. Geniet daarom ook van elke fase die je als ondernemer doormaakt!

4. Visualiseer je onderneming

Probeer niet te rationaliseren en ontdek wat je écht wil doen. Sluit je ogen en ontdek wat je voelt, wie je bent en wat je wil. Doe wat je beslist met passie en in eerste instantie voor jezelf. Laat die eerste fases gewoon gebeuren en onderga die momenten met zoveel mogelijk vreugde. Later kan je rationaliseren en finaliseren. Als je iets wil en een opdracht met een bepaalde toewijding doet, zal er altijd wel een reactie komen die je richting het juiste pad zal begeleiden. Je wil het, je kan het!

5. Geef jezelf een toekomstvisie cadeau

Alles gaat bij mijn onderneming in sneltempo maar ik laat mezelf toe om zelfs in een periode van veel veranderingen even te dromen. Mijn tip aan creatieve ondernemers? Droom zonder grenzen. Laat de opportuniteiten op je afkomen. Ik heb nooit durven dromen dat ik zou staan waar ik nu sta. Vandaag wil ik mijn schilderijen het liefst exclusief en op maat maken. Het kan zijn dat ik volgend jaar een meer commerciële richting inga, en dat is oké. Eén ding is zeker: ik wil de persoonlijke toets binnen Cami Art zoveel mogelijk bewaren. Een snelle add to cart toepassing op mijn website is voorlopig zeker niet aan de orde. Toch niet voor nu. (lacht)

 

Meer Camille? Volg haar op Instagram of ontdek haar schilderijen hier. 

Beeld: @inbeautythereispower