Vier op vijf mensen droomt ervan om een boek te schrijven. Toch is het maar een minderheid die het daadwerkelijk doet. Birgit Krols van Boekenbouwers kent alle valkuilen die schrijvers kunnen lamleggen. Met haar vijf shortcuts heb jij alles in huis om zelfverzekerd, efficiënt én snel jouw boek op papier te zetten.

Begin met een plan

In het wilde weg beginnen schrijven is de quick road naar frustratie en teleurstelling. Zelfs als je er in slaagt om tot een volledig manuscript te komen, is er geen enkele garantie dat het samenhangend is. Daarom is het slimmer om te beginnen met een plan. Plannen doet je stilstaan bij essentiële zaken zoals het doel van je boek (voor je lezers, jezelf en je zaak), je publiek, boodschap, insteek en timing. Je hebt geen 100% afgewerkt plan nodig om van start te gaan en het hoeft ook niet definitief te zijn. Wat telt, is dat je er meteen bewust mee bezig bent, zodat alles wat je schrijft in de juiste lijn ligt. Laat je plan gerust groeien en stel af en toe bij.

Zet in op gedisciplineerde actie

Wachten op inspiratie of geniale invallen om van start te gaan, is de beste manier om ervoor te zorgen dat je boek er nooit komt. Inspiratie is meestal een gevolg van actie, geen voorwaarde. Zit dus niet te wachten tot de muze je uitnodigt voor een dansje, maar sleur haar zelf de dansvloer op. Stel jezelf bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks een schrijfdoel, in tijd én resultaat. Zet vaste schrijfblokken in je agenda en engageer je voor een minimum aantal woorden. Als je dagelijks 250 woorden schrijft, pen je in 9 maanden tijd een eerste versie bij elkaar. 
Wacht niet op inspiratie om eraan te beginnen. Begin eraan om inspiratie te krijgen. Optimaliseer je tijd, motivatie én resultaten met behulp van schrijfroutines, planningen en deadlines.
Birgit Silvie Bonne Bossy
© SILVIE BONNE
“Pas wanneer je iets op papier hebt, kan het échte werk beginnen.
– Birgit 

Probeer niet alles alleen te doen

Hoe langer je aan een tekst of boek werkt, hoe kleiner de afstand tussen jou en je schrijfwerk. Daardoor wordt het steeds moeilijker om het grote plaatje te zien. Na een tijdje lees je zelfs los over flagrante tik- en taalfouten. In je eentje is het ook moeilijk om je motivatie hoog én jezelf aan je deadlines te houden.

Professionals en beta-lezers kunnen helpen bij het in kaart brengen van blinde vlekken, verbeteren van structuren, vermijden van herhalingen en spotten van gemiste kansen. Schrijfcollega’s kunnen je verantwoordelijk houden voor het halen van deadlines. Snel vooruitgang boeken kan je door schrijfgroepen en -dates.

Bouw je publiek uit nog voor je boek er is

Een boek schrijven zonder dat aan één levende ziel te vertellen, voelt misschien veilig, maar slim is het niet. Want als niemand ervan afweet, betekent dat ook dat niemand erop zit te wachten (letterlijk én figuurlijk). Dat is een rampscenario voor een boeklancering. Want of je nu traditioneel uitgeeft of in eigen beheer, promotie zal altijd vooral jouw verantwoordelijkheid blijven.

Begin dus al tijdens het schrijven met het uitbouwen van je publiek. Zorg ervoor dat je doelgroep je leert kennen als dé expert over je onderwerp. Door hen bij het schrijf- of publicatieproces te betrekken, maak je hen warm als kopers én kan jij bruikbare input scoren. Met een enthousiast publiek als ruggesteun wordt het stukken gemakkelijker om een uitgever of sponsor te vinden of zelf de investering bijeen te sprokkelen.

Begin zo snel mogelijk met je doelgroep aan te spreken en te inspireren. Dat is niet alleen commercieel slim, maar ook goed voor je motivatie en het verzamelen van feedback.

Vertrouw in het proces (en jezelf)

Niemand schrijft een boek in één keer. Advertenties die beweren dat je boek er in 30 dagen, 2 weken of zelfs 1 weekend moet liggen? Pure onzin! Jawel, een eerste versie in een beperkte tijdspanne schrijven, is mogelijk. Maar dat is slechts één deel van een lang(er) proces. Want om een kwalitatief boek met impact te schrijven, zijn er meerdere schrijfrondes nodig. In een eerste ronde zet je alles op papier dat verteld dient te worden. In een tweede versie verwerk je feedback, schaaf je aan structuur en volgorde, vul je aan en schrap je. En pas vanaf de derde begin je te schrijven voor impact. .
Geef het idee op dat je boek er in één pennentrek uit hoort te komen. Geef jezelf de toestemming om een shitty first draft te schrijven. Pas wanneer je iets op papier hebt, kan je eraan werken.

Snel vooruitgang maken, de onmisbare bouwstenen van succesvolle non-fictie ontdekken en nieuwe schrijfbuddies ontmoeten? Neem deel aan de volgende Boekenbouwers-schrijfdag op 22 september of schrijf je in op de Boekenbouwers-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de volgende edities.

Beeld: Silvie Bonne