Ook dit jaar kiezen veel vrouwen voor het ondernemerschap. Benieuwd hoe startende ondernemers die eerste wins en uitdagingen ervaren? Perfecte timing, want Bossy geeft deze maand ruimte aan drie opmerkelijke starters. Vandaag aan het woord: weddingplanner en coördinator Raquel Moeyaert van Venus in the Sun. 

Waar ik inspiratie vond

Ik begon mijn carrière bij een reclamebureau. Die stap leek me logisch nadat ik mijn marketingopleiding en postgraduaat in de Belgian Advertising School had afgerond. Echter, al snel voelde ik dat er iets niet klopte. Wat het was, kon ik niet zeggen want als starter kon ik mijn job niet vergelijken met andere ervaringen. Waar ik wél zeker over was? Dat ik ooit zou ondernemen. Mijn ouders zijn zelfstandig, misschien valt de appel toch niet zo ver van de boom. (lacht) Ik startte een traject bij Voka voor mensen die graag willen ondernemen maar niet meteen weten wat ze exact willen doen. Wat ik niet had verwacht is dat ik na het traject nog twijfelde. Ik had zoveel interesses en had hierdoor last van keuzestress. Het was eveneens in die periode dat mijn lief op één knie ging tijdens onze reis in Mallorca. Niet veel later plande ik als enthousiaste verloofde mijn eigen trouwfeest in Spanje. De keuze voor Spanje was voor ons een evidentie want het land is voor ons als een tweede thuis. Bovendien wilden we een intiem trouwfeest. Ik kreeg zoveel energie eens ik me onderdompelde in de organisatie en planning van ons feest. Na onze trouw viel ik in een zwart gat. Ik bleef terugkomen op het idee: wat als ik weddingplanner zou worden? Maar als snel sloeg dat idee om in doemdenken. Tot ik een event bijwoonde van The Connectique. Tijdens die dag kreeg ik het zelfvertrouwen om voor die grote droom te gaan. Eens thuis, schreef ik me meteen in bij het ondernemersloket Xerius. Ik dacht: dit is hét moment. 

Hoe ik je kan helpen

Ik haalde inspiratie voor mijn zaak uit mijn eigen trouwfeest. Zo hou ik ervan om intieme trouwfeesten te organiseren. Van het concept voor het trouwfeest tot en met de laatste schoonmaakbeurt na je grote dag: ik zorg ervoor dat je jou over niets hoeft zorgen te maken. Omdat ik mik op kleinere trouwfeesten in Frankrijk, Spanje en Italië, mag je er zeker van zijn dat die persoonlijke toets er is. 
VenusInTheSun_Bossy
© MARIA ALARCO
“Volgens mij lukt ondernemen ook alleen maar als je iets vanuit je hart doet. Dat klinkt hoogstwaarschijnlijk wat fluffy, maar het is zo waar!”
– Raquel 

Mijn toekomstplannen zijn…

Ik werk zo graag voor mijn eigen zaak dat het één van mijn grootste dromen is om fulltime te ondernemen. Maar dat hoeft eigenlijk niet per se, want ik hou van mijn job die ik naast mijn bedrijf doe. Verder zou ik het heel cool vinden mocht ik in de toekomst een eigen team hebben. Op dit moment kan ik nog niet geloven dat iemand meteen ‘Venus in the Sun’ zegt wanneer hij of zij denkt aan een trouwfeest, maar wie weet wordt dat binnenkort wel de realiteit. Ik wil de referentie worden voor intieme trouwfeesten in het buitenland. En oh, een artikel in Bossy Magazine is ook iets waarvan ik droom! (lacht)  

Mijn trouwtip voor jou

Wil je graag zelf je trouwfeest in het buitenland organiseren? Dan heb ik meteen twee tips voor jou. Maak eerst en vooral een draaiboek. Dat is een script waarin alle grote lijnen en details van een trouwfeest worden vermeld. Doe alsof je die dag al beleeft en schrijf alle to do’s op die nog moeten gebeuren, maar eveneens wat je nog moet kopen. Denk aan details zoals toiletpapier. Je zou kunnen denken dat voldoende toiletpapier voor zich spreekt, maar geloof me: niets is vanzelfsprekend op je trouwfeest! (lacht) Mijn tweede tip is dat je ceremonie, receptie en feest best op één locatie plaatsvinden. Zo vermijd je onnodige verplaatsingen en stress. Wil je tijdens je grote dag meer headspace en je takenpakket uitbesteden? Schakel dan een trouwcoördinator in. Hij of zij zorgt ervoor dat jij zonder zorgen kan genieten van je dag met je familie en vrienden. 

Dit wil ik andere startende ondernemers nog zeggen

Als trouwe Bossylezer ben ik zelf enorm geïnspireerd door andere ondernemende vrouwen. Wat ik hen wil vertellen? Durf die grote stap te maken, als het kan het liefst vandaag nog. Omdat mijn trouwfeest mijn eerste en enige ervaring was, had ik veel schrik wat anderen zouden zeggen. Ik stelde me voor dat ze dachten: Wauw, één trouwfeest en ze noemt zichzelf een weddingplanner.” Maar eerlijk? Als een eigen zaak je gelukkig maakt en energie geeft, dan moet je dat een kans geven. Ik ben zo blij dat ik mijn ding gevonden heb nadat ik zo lang zoekend was. Uiteindelijk heb ik niet te maken gehad met negatieve reacties. Integendeel! Mijn omgeving was net enorm enthousiast toen ik hen vertelde over Venus in the Sun. Ik hoop dat mijn verhaal andere startende, soms wat zoekende, ondernemers inspireert om met een eigen zaak te beginnen. Of je nu al jaren onderneemt of een starter bent: doe wat je graag doet. Krijg je geen energie meer van wat je doet? Ga een andere richting op. Volgens mij lukt ondernemen ook alleen maar als je iets vanuit je hart doet. Dat klinkt hoogstwaarschijnlijk wat fluffy, maar het is zo waar!

Wil je nog dit jaar trouwen in een zonnige regio? Ga naar Raquels Instagrampagina voor meer details.

Beeld: María Alarco