Ook dit jaar kiezen veel vrouwen voor het ondernemerschap. Benieuwd hoe startende ondernemers die eerste wins en uitdagingen ervaren? Perfecte timing, want Bossy geeft deze maand ruimte aan drie opmerkelijke starters. Vandaag aan het woord: barista Vicky Vandevelde van Vick and Friendly Coffee. 

Waar ik inspiratie vond

Mijn man en ik volgden al heel wat koffieworkshops, want onze liefde voor koffie was er altijd al. Laatst ging ik dan ook voor een baristaopleiding. Een eigen mobiele koffiebar had ik tot voor kort nog niet, maar toch was die droom er al even. Als psycholoog in hoofdberoep nodig ik mensen uit om stil te staan bij hun leven. Hetzelfde wil ik doen met mijn eigen koffiebar waar je de vriendelijkheid en warmte voelt en deze overneemt. Ik overhandig niet zomaar een koffie, ik schenk een moment voor jezelf. Ik vind het dan ook zo inspirerend om te zien hoe mensen intunen met zichzelf. De psycholoog in mij is op zulke momenten nooit ver weg. (lacht) Maar goed, de droom bleef aanwezig en dus besliste ik om ervoor te gaan. Samen met mijn man richtte ik de mobiele koffiebar Vick and Friendly Coffee op. 

Hoe ik je kan helpen

We gaan vaak mee met de dagelijkse rush en proberen alle ballen in de lucht te houden. Net daarom vind ik het zo belangrijk om doorheen de dag in te zetten op kleine bewustwordingen. Een koffietje halen, is het ideale moment om even in te checken bij jezelf en na te gaan hoe jij je voelt. Daarnaast is het een gespreksstarter en ideaal om een nieuwe of diepere connectie aan te gaan. Geen verrassing dat coffee corners zo belangrijk en populair zijn in bedrijven. Vanaf het moment dat iemand van een kopje koffie, thee of warme chocolademelk geniet, is er tijd voor rust. Ik initieer graag zulke momenten in de taal van de koffie met heerlijke vers gebrande bonen. En met een hartje in je cappuccino of latte! (lacht) Het voordeel van mijn mobiele koffiebar is dat ik op zoveel plekken terechtkom, zoals op events of bij bedrijven. In een sneltempo espresso’s of chai lattes maken is niet aan mij besteed. Ik wil mensen laten voelen dat niet alles snel hoeft te gaan. Ontspanning is ook belangrijk. 
Start-up Stories Bossy
© &STORIES BY SARAH
“Je moet niet altijd een groot doel hebben om met een eigen zaak te beginnen.” 
– Vicky

Mijn toekomstplannen zijn…

Sinds mijn man en ik de sprong waagden om voor onze mobiele koffiebar te gaan, leef ik eigenlijk al mijn droom. Waar ik over vijf jaar zal staan, weet ik nog niet. Ik geniet heel hard van dit moment. Elke dag opnieuw bouw ik stap voor stap aan mijn droom. Had je me een jaar geleden gezegd dat we dit interview zouden hebben, dan had ik je nooit geloofd. Nu komt dit op mijn pad en geniet ik ervan! 

Mijn pauzetip voor jou

Een pauze nemen, is meer dan gewoon koffie drinken. Sta bewust even stil. Maak connectie met jezelf, keer naar binnen en geniet oprecht van je koffie. Je zal zien, dit gevoel neem je mee naar de rest van je dag.

Dit wil ik startende ondernemers nog zeggen

Je moet niet altijd een groot doel hebben om met een eigen zaak te beginnen. Groei stap voor stap. Elke dag komen er nieuwe uitdagingen op je pad. Kies bewust op welke je wel of niet ingaat. Ga ervoor! 

Zin in koffie? Volg Vicky via Instagram

Beeld: And stories by Sarah