Haar enthousiasme doet anders vermoeden, maar Ellens rugzak is goed gevuld. En toch staat niks haar grote dromen – l’appartement en maison Jackie én een female festival – in de weg. Ondernemen doet ze intuïtief, met een sterke focus op de vrouwelijke energieën rondom haar. “Ik wil de Jackie-theorie uitdragen op grotere schaal en andere grootsteden veroveren.”

Wanneer ik Ellen ontmoet, wil ik haar meteen aanspreken met Jackie. Een macht der gewoonte die meteen onthaald wordt als compliment. We bestellen twee latte macchiato’s en duiken in het verleden, toen er van Jackie nog geen sprake was… 

Hoe het allemaal begon? Heb je even? Dat gaat langer duren dan een latte of twee. (lacht) Ik trouwde op jonge leeftijd. Op mijn eenentwintigste had ik een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het duurde vier jaar voor ik opnieuw zwanger werd. Uiteindelijk werd onze zoon Gabriel geboren. Hij had het niet gemakkelijk als baby en verbleef vaak in het ziekenhuis. Zijn papa en ondertussen mijn ex-man, vertoefde op dat moment veel in het buitenland. Na anderhalf jaar trok ik de stekker uit onze relatie. Het ging voor mij echt niet meer. Ik wist niet wat ik wilde, maar wist wel dat het getrouwde leven niets voor mij was. Ik ben vertrokken, van de ene dag op de andere, en ben als makelaar aan de slag gegaan. Na een intensieve periode met mijn zoon vond ik het heerlijk om mij op iets anders te kunnen focussen. Tijdens mijn eerste jaar moest en zou ik binnen het kantoor ‘Vrouwelijke makelaar van het jaar’ worden. Een prijs die er jaarlijks wordt uitgereikt. En dat leek een haalbare kaart: na drie maanden had ik al de helft van mijn jaartarget gehaald. Het was voor niemand een verrassing toen ik in december 2017 de trofee mee naar huis nam. 

Hoe maakte je zo snel de switch van huismoeder naar ‘Vrouwelijke makelaar van het jaar’? 

Mijn verleden heeft ervoor gezorgd dat ik een vechter ben. Na de scheiding zorgde ik quasi continu voor Gabriel, dat waren mijn ex-man en ik zo overeengekomen. Ik had dus geen tijd te verliezen en ging toen voor het eerst echt op mijn intuïtie af. Had ik geen klik met het pand of de kopers, dan bedankte ik vriendelijk. Het klinkt cru, maar ik had thuis wel een kind rondlopen, hé! Ik werkte bijzonder hard en voelde dat ik begin 2018 nood had aan wat me-time, dus ik besloot op yogaretraite te gaan met Eva Daeleman in Frankrijk. Iemand sprak me aan over mijn kledingstijl. Dat ik echt wel veel weg had van Jackie Kennedy. Het is daar in Frankrijk dat mijn alter ego zich gevormd heeft. Eens terug in België had ik heel veel goesting om er weer in te vliegen. Ik stelde mezelf een nieuw doel: vennoot worden binnen het kantoor. Ik wilde die mannelijke makelaarswereld van wat meer vrouwelijkheid voorzien. Althans, dat was mijn ambitie, tot een maand later het licht uitging. Verdict: burn-out. 

Ellen Wauters_Bossy
© IRMY COECKELBERGS

“Als ondernemer steun ik zowel op zakelijke energie als intuïtie.”

– Ellen

Dat had je vast niet zien aankomen. Hoe ben je daarmee omgegaan? 

Zeer nuchter. Velen blijven een lange periode thuis na zo’n verdict, maar ik voelde dat dat voor mij niet zou werken. In overleg met mijn werkgever ben ik een maand thuisgebleven om vervolgens op mijn eigen tempo terug te beginnen werken. Meer dan ooit vertrouwde ik op mijn intuïtie waardoor interessante mensen mijn pad kruisten. Ik ontdekte het positieve effect van die onverwachte ontmoetingen en daarmee ook een andere kant van mezelf. Ik was nog steeds even productief, maar maakte minder lange dagen. Dit gaf me meer tijd en ruimte voor mezelf. Zo zocht ik al lange tijd een pand in Antwerpen als investering, maar vond nooit iets naar mijn zin. Tijdens mijn burn-out botste ik op het pand dat vandaag beter bekend is als l’appartement Jackie. Ik voelde toen al dat ik daar iets zou teweegbrengen, maar wist alleen nog niet wat. 

Er een nieuwe generatie vrouwen ontvangen die elkaar empowert, zo blijkt. 

Feminisme 2.0, daar geloof ik heel sterk ik. Generaties lang hebben we een stem, maar we staan op een kantelpunt nu we die stem ook echt gaan gebruiken. Ik wil die volgende generatie vrouwen op de kaart zetten. We leren elkaar als vrouwen te ondersteunen, in plaats van elkaar op onzekerheden te wijzen. Zo creëren we samen dat vrouwelijk draagvlak op een hoger niveau. Als ondernemer steun ik zowel op zakelijke energie als intuïtie. De allesomvattende succesformule op elk niveau, wat mijn betreft. Voor mij geen businessplannen. Die schrikken me af en beperken mijn creativiteit. 

Benieuwd naar het volledige interview? Bestel Bossy’s Teamwork Issue in onze shop.

Beeld: Irmy Coeckelbergs