Karlien is een van onze #womentowatch. En een geschenk voor vele ondernemers, dat ook. Met INSIDR tovert ze administratieve chaos om tot structuur. Weg stress, hallo overzicht! Ze vertelt hoe haar droom vorm kreeg en geeft tips waar je meteen mee aan de slag kan, na het lezen van dit artikel.

“Ondernemen voelde voor mij niet aan als een sprong in het onbekende, al was het best spannend”, vertelt Karlien Plessers. “Ik werkte al jaren als franchisenemer voor een sportmerk en voelde dat ik nood had aan iets anders. Welke weg ik wilde inslaan, wist ik nog niet. Mijn omgeving was het wél eens over mijn competenties. Ze omschreven mijn werkwijze telkens weer als gestructureerd, snel en planmatig. (lacht) En dat klopt: ik hou van structuur en orde en als dat er niet is, kan ik dat vrij snel creëren. Omdat ik op administratief vlak de laatste jaren heel wat ervaring heb opgedaan, was ik voor enkele vrienden en kennissen reeds het aanspreekpunt wanneer ze met vragen zaten over hun administratie. Het idee om hier een business rond op te zetten, kreeg vorm. De angst en twijfel maakten plaats voor enthousiasme.”

Realistische kijk op ondernemen

Op het moment dat Karlien duidelijk voor ogen had wat ze wilde doen, is ze er meteen voor gegaan. “Hoe langer ik zou wachten, hoe meer ik zou twijfelen. De essentie van ondernemen? Gewoon doen! En faal je, dan kan je daar alleen maar uit leren. Als je het niet probeert, zal je nooit weten of het iets voor jou is. Ik zie in mijn omgeving heel veel talent dat niet wordt ingezet, en dat is jammer. Toen ik met INSIDR startte, heb ik mijzelf afgevraagd: ‘Wat is het ergste dat me kan overkomen?’. Ik voel me niet te goed om, als het niet zou lukken, in een koffiebar of supermarkt te gaan werken. Als je met zo’n realistische kijk je ondernemersavontuur aanvangt, sta je al ver. Gelukkig had ik geen grote investeringen te maken en was ik al zeker van twee klanten.”

Wil je ondernemen? Bekijk het realistisch: wat is het ergste dat je kan overkomen als het niet lukt?
bynouchka100620-126
© by nouchka

“Ik analyseer het bedrijf, kijk waar ik structuur kan aanbrengen, creëer systemen en ondersteun als outsider op freelance basis.” – Karlien

“Ik ben ontzettend blij dat ik met INSIDR gestart ben, want ondertussen heb ik al heel wat ondernemers kunnen helpen. Je moet als ondernemer focussen op waar je goed in bent. Voor velen valt het luik ‘administratie’ daar niet onder. (lacht) Dat is eerder een last die voor stress zorgt. Ik word net gelukkig van chaos. Orde scheppen geeft mij energie. Als insider ken ik het bedrijf van mijn klanten door en door. Ik analyseer het, kijk waar ik structuur kan aanbrengen of verbeteren, creëer systemen en ondersteun als outsider op freelance basis. Deze werkwijze zit subtiel vervat in mijn baseline ‘your outside office solution’.”

Velen hebben een haat-liefdeverhouding met hun mailbox. Breng structuur aan door verschillende mailboxen te maken: facturatie, privé, werk. Vervolgens ga je je mails labelen met bv. 'te beantwoorden' of 'te betalen'. Zo blijft alles overzichtelijk, ook wanneer je team straks uitbreidt.

Opnieuw focussen

Karliens aanbod gaat verder dan structuur aanbrengen zodat de boekhouder gelukkig is aan het einde van het kwartaal. “Sommige ondernemers roepen eenmalig mijn hulp in, voor anderen werk ik op vaste basis. Ook de opdrachten zijn uiteenlopend. Zo hielp ik een klant bij het opzetten van een webshop en bracht ik voor een andere klant eenmalig structuur aan in haar administratie. Voor een bedrijf dat ik op vaste basis ondersteun, creëerde ik overzicht in hun mailbox en help ik op administratief vlak. Mijn ideale klant? Een ondernemer die aan het groeien is en beseft dat hij niet alles meer zelf kan of moet doen. Eén van mijn eerste klanten zat, toen ik er startte, in die positie. Tijdens het jaar dat ik hen ondersteunde is hun omzet met 30% gestegen. Ik zeg niet dat dit allemaal door mij komt, maar ik hoor wel van hen dat ze nog steeds blij zijn met de beslissing om te investeren in mijn diensten. Op die manier konden zij zich opnieuw op hun corebusiness focussen. En dat is wat elke ondernemer het liefste én het beste doet.”

bynouchka100620-105
Karlien werkt op locatie of vanuit haar thuiskantoor. © by nouchka

“Waar ik in de toekomst op wil focussen? Ik wil INSIDR laten groeien zodat ik binnen een vijftal jaar een aantal mensen in dienst kan nemen die ik kan matchen met de noden van mijn klanten. En uiteraard wil ik nog steeds zelf klanten blijven helpen met hun administratie in de breedste zin van het woord. Ik zie het groots, maar blijf graag realistisch.”

Benieuwd naar meer? Volg INSIDR op Instagram voor wekelijkse updates of contacteer Karlien met jouw persoonlijke vragen rond administratie en structuur. 

#womentowatch is een project i.s.m. by nouchka die ook alle beelden maakte. 

Focus op je corebusiness en durf andere zaken uitbesteden.