Femke heeft haar liefde voor wijn omgetoverd tot een onderneming. Een zaak waar ze -terecht- trots op is. Hoe Femke op het idee van Flovino kwam en welke toekomstplannen ze heeft, deelt deze #womantowatch in dit artikel.

Femke, vanwaar je passie voor wijn? 

Eigenlijk is mijn passie voor wijn heel toevallig gegroeid. Ooit vertelde ik tegen een aantal vrienden dat ik een wijncursus wilde volgen. Ik ben altijd een wijnliefhebber geweest, maar had geen wijnkennis. Mijn vrienden namen die uitspraak niet serieus omdat ik een flapuit ben. (lacht) Net daarom voelde ik de uitdaging om het tegendeel te bewijzen en wel die cursus te volgen. Ik schreef me in en werd kort daarna volledig verliefd op de wijnwereld. Het is zo’n mooie, interessante sector. 

Was je al ondernemer of had je hiervoor een vaste job

In de zomer van 2020 startte ik met Flovino in bijberoep maar sinds aantal maanden is het mijn hoofdberoep geworden. Ik deed mijn vorige job graag en goed, maar voelde dat er iets ontbrak. Nog niet zolang geleden maakte ik dus de klik en maakte ik de sprong. Dankzij die keuze is er meer ruimte om me volledig te focussen op mijn liefde voor wijn en Flovino. 

Waarvoor kunnen mensen bij jou terecht?

Flovino – genoemd naar mijn dochter Florence – is een online en offline wijnbedrijf waar ik onder andere wijnboxen aanbied. De wijnboxen kies je op basis van thema of seizoen. Daarnaast maak ik selecties op maat voor klanten die dat vragen. Mensen weten bijvoorbeeld dat ze graag iets vol of fris drinken maar kunnen verder hun favoriete smaak niet benoemen. Dankzij de boxen en mijn kennis laat ik mensen ontdekken wat ze het liefste drinken. Zo zal hun volgende zoektocht naar wijn in de winkel, of op restaurant toch iets vlotter verlopen. (lacht) Ook geef ik graag wijnworkshops. Bovendien is de lancering van mijn eerste sofasommelier traject net achter de rug. In november train ik opnieuw sofasommeliers in wording. In het traject leer ik bijvoorbeeld hoe ik je nog beter begeleid richting een favoriete wijnstijl en hoe je wijn met eten matcht. Meer details en informatie vind je terug op mijn Instagram-pagina.
bynouchka110321-214
“Op een ontspannen manier mensen iets bijleren over wijn, dat is mijn doel!”
– Femke

Sofasommelier, dat klinkt relaxt!

Ik vind een laagdrempelige aanpak belangrijk. Je hoeft niet veel van wijn te kennen om ervan te kunnen genieten. Op een ontspannen manier mensen iets bijleren over wijn, dat is mijn doel! Mensen stressen bij mij niet over regels en wijnkennis als ze een glas wijn in hun buurt hebben. Genieten, dat moeten ze doen. (lacht)

Binnenkort voeg je nog iets extra toe aan je aanbod…

Klopt! Volgend jaar open ik samen met een vriendin een restaurant in Beervelde. We droomden ervan om ooit iets samen te doen. Eindelijk is het zover. We willen graag mensen laten genieten van een goed glas wijn met (h)eerlijke & leuke gerechten. Wijn en eten vormen een mooi verhaal. Ons verhaal zal verteld worden in een gezellig kader met gemoedelijke en warme sfeer. Het pand waarin het restaurant zal worden opgericht is een vaste waarde in het dorp en wordt op dit moment gerenoveerd. De bar van het restaurant zal eveneens dienen als wijnshop waar onze gasten terechtkunnen voor een leuke wijnbox als cadeau of een goed flesje wijn voor thuis. We kijken er enorm naar uit.

Hoop je dat je dochter ooit in je voetsporen zal treden?

Ik vind het vooral belangrijk dat Florence doet wat ze wil doen. Ik betrek ze bij mijn onderneming. De naam van mijn zaak is een link naar haar naam. Ze is benieuwd en altijd enthousiast om aan mijn glas wijn te ruiken. (lacht) Als ze ooit wil de zaak overnemen, dan omarm ik haar beslissing absoluut. Maar ik ga haar nooit pushen. Het is haar keuze. Zoveel mensen doen nog iets tegen hun zin, dat raad ik haar helemaal niet aan. Doe iets wat je gelukkig maakt! 

Heb je tips voor andere ondernemende vrouwen die een ambitieus plan hebben? 

Mindset is key! Dat heb ik mogen ondervinden. Zelf dacht ik vroeger dat ik iets niet kon en zie nu. (lacht) Die knop omdraaien is essentieel. Wat is het ergste scenario als je iets nog nooit geprobeerd hebt? Ik geloof hard in het concept van Flovino en het restaurant. Ik voel dat het mijn ding is. 

Hoe zie je jezelf binnen 10 jaar? 

Wie weet word ik wel beste sommelier of Wine Lady of the Year en spreek ik als vrouwelijke wine boss op wijnevents. Maar first things first, ik kijk op dit moment vooral uit naar de opening van het restaurant in Beervelde. 
Benieuwd naar meer? Volg Femke op Instagram.
Beeld: by NOUCHKA