Tijd om te reflecteren. Hoe zijn de eerste maanden van het jaar verlopen? Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over je omzet? Je omzet is namelijk niet iets dat je zomaar overkomt, maar waar je zelf de controle over hebt. Mits je er goed zicht op blijft houden… Structuurcoach Shelley helpt je om vanaf nu altijd je jaaromzet doel te halen!

Laat je omzet je niet overkomen

Je omzet is het leven dat door de aderen van je bedrijf stroomt. Zonder geld op rekening is er geen brood op de plank. Of je omzetdoel nu klein of groot is, of dat je een ‘six figure business’ wil runnen, of comfortabel wil kunnen leven; je omzet is belangrijk als je een onderneming hebt.

Toch is het iets dat veel ondernemers zich laten ‘overkomen’. Als het omzetdoel voor die maand niet wordt behaald is het jammer, maar volgende keer beter. Je denkt dat je het vast nog wel inhaalt. Voor je het weet is het december en is dat gat tussen je behaalde omzet en het jaardoel zo groot geworden, dat het niet meer valt te dichten in één maand. Volgend jaar gaat het vast beter… 

Als je ook maar één ding in het zicht houdt, laat het dan je omzet zijn. Hier leeft je onderneming namelijk van.

Inzicht = geld

Het is essentieel om te weten hoe je financieel ervoor staat als je aan het einde van het jaar niet wil balen omdat je je jaaromzet doel wéér niet hebt gehaald. Inzicht is goud waard! Het is helemaal niet erg als je een keer je maanddoel niet haalt, zolang je maar weet wat er aan omzet mist en hoe je dat in de komende maanden gaat oplossen. 

Stel dat je in januari een omzetdoel had van €6.000, maar je hebt in totaal €4.000 omzet gerealiseerd. Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je beoogde doel niet gehaald is. Kwam dat door een tegenvallende actie? Heb je niet de taken gedaan die je moest doen? Was er niet genoeg focus? Als je weet wat er minder goed ging, kan je daarvan leren en het volgende maand anders doen.

Daarna is het belangrijk om direct een plan te maken om het gat op te lossen. Als je nog €2.000 mist, moet je die ergens extra verdienen om alsnog je jaardoel te behalen. Je kan in een andere maand €2.000 toevoegen aan het doel, of het opknippen in kleinere stukken zoals bijvoorbeeld vier keer €500. Zorg ervoor dat je hierin realistisch blijft en meteen bedenkt hoe je die extra omzet gaat verdienen die maand.

Verlies je omzet niet uit het oog

Het is gemakkelijk om je te laten meesleuren door de waan van de dag. Je hebt allerlei opdrachten op je to-dolijstje staan, er komen onverwachte dingen tussendoor en tegelijkertijd probeer je ook nog een leuke vriend(in), partner, ouder,… te zijn. Als je ook maar één ding in het zicht houdt, laat het dan je omzet zijn. Hier leeft je onderneming namelijk van.

Om het je makkelijker te maken, heb ik speciaal voor de Bossy-lezers een exclusieve worksheet gemaakt waarin jij je omzet kan bijhouden en je plan kan blijven bijschaven. Wanneer jij je inschrijft voor mijn wekelijkse waardevolle mails over efficiënter ondernemen, ontvang je de sheet helemaal gratis. Klik hier om je naam en e-mailadres achter te laten. 

Beeld: Studio Phylicia