Je job opzeggen, een wereldreis maken, een kind krijgen én een eigen bedrijf beginnen. In 2017 werd Kiki Thiessen-Bakker een ervaringsdeskundige in het maken van moeilijke keuzes. Wij hadden het met haar over knopen doorhakken en wat je eruit kan leren. 

Wat is de beste keuze die je afgelopen jaren maakte?
Mijn beste keuze van de voorbije jaren is zonder twijfel die om ondernemer te worden. Ik speelde al lang met het idee dat ik ‘iets’ moest doen, maar wist niet welke kant ik uit wou. Mensen verwachten dat je een bepaalde keuze maakt, maar telkens kwam ik weer iets anders tegen dat bij me paste. Tot ik per toeval besliste om te gaan ondernemen. Ik zou via freelanceopdrachten uitzoeken bij welk bedrijf ik wilde werken, maar gaandeweg realiseerde ik me dat ik zélf een bedrijf wilde uitbouwen. Nu kan ik al die dingen die bij me passen alsnog doen, want ze maken allemaal onderdeel uit van het ondernemerschap. 

Wat was voor jou de grootste verrassing?
De grootste verrassing was dat ik geldzaken en de onzekerheid helemaal niet zo stressvol vond als verwacht. Ik had me al in 2013 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar was toen vooral voorzichtig. Ik dacht dat ik die zekerheid nodig had. In 2017 besliste ik om tijdelijk te gaan freelancen. Doordat ik dacht dat het maar voor even was, ging ik ook de financiële onzekerheid als iets tijdelijks beschouwen en leerde ik ze zelfs te omarmen. Ik dompelde mezelf helemaal onder in mijn geldzaken en heb nu veel meer spaargeld dan voor ik als ondernemer begon. Het is alsof de onzekerheid me veel beter met geld leerde omgaan. Ook hecht ik nu veel meer waarde aan vrijheid en flexibiliteit. Als ik nooit de sprong had gewaagd, had ik dat nooit ontdekt. 

Hoe hak jij moeilijke knopen door?
Vroeger deed ik best lang over beslissingen. Nu heb ik daar geen tijd meer voor en kost het me te veel energie. Moet ik een moeilijke beslissing nemen, dan zorg ik ervoor dat ik me daarop heb voorbereid nog voor de keuze zich aandient. Zo bekijk ik bijvoorbeeld elke maandag hoeveel er op mijn bankrekening staat en weet ik wat al of niet kan wanneer er zich onverwacht iets voordoet. Ook bouw ik voor mezelf altijd bedenktijd in voor ik een knoop moet doorhakken. Zo zal ik een half uur de tijd nemen voor ik iemand terugbel of zorg ik ervoor dat ik er eerst een nachtje over kan slapen. Hou die bedenktijd wel zo kort mogelijk, zo beperk je ook de keuzestress. 

Bouw voor jezelf bedenktijd in, maar hou die wel zo kort mogelijk. Zo beperk je ook de keuzestress.

Maak je keuzes eerder rationeel of speelt je buikgevoel daarin ook een rol?
Ik was altijd heel rationeel ingesteld: een overzicht maken van pro’s en contra’s, planmatig te werk gaan … Ik ben heel goed in plannen van A tot Z en kan me daarna ook gedisciplineerd aan die plannen houden.
De laatste jaren leerde ik ook mijn buikgevoel veel meer ontwikkelen. Ik ging vaker stilstaan en intunen met m’n lichaam en leerde zo beter aanvoelen wat ik nodig heb. Al blijft het een uitdaging! Zeker tijdens stressvolle periodes hou ik krampachtig vast aan afspraken en to-do’s, hoewel ik net dan gebaat zou zijn bij het volgen van mijn intuïtie.

Sta eens vaker stil en leer zo beter aanvoelen wat je nodig hebt.

“Vroeger dacht ik heel lang na voor ik een plan ook ging uitvoeren. Door het ondernemerschap leerde ik dat het vooral belangrijk is om gewoon te doen.”

Wat is voor jou tot nu toe de moeilijkste keuze geweest?
Ik denk dat de moeilijkste keuze die is waarvan je de consequenties niet begrijpt. De komst van onze zoon was een enorme verrijking, maar niemand had me op voorhand kunnen vertellen hoe het zou zijn om een kind op de wereld te zetten. Je maakt vooraf wel een rationele inschatting van de impact die een kind zal hebben op je leven, maar eigenlijk heb je geen flauw idee wat je echt te wachten staat. Dat geldt ook voor het ondernemerschap. 

Moeten er binnenkort nog belangrijke knopen worden doorgehakt?
In 2020 verhuizen we van Amsterdam naar Maastricht dus dat zal een flinke verandering zijn. In de aanloop naar die verhuizing ben ik het voorbije jaar in Maastricht ook mijn tweede bedrijf gestart: De Bovenkamer, een huiselijke vergaderkamer. Daarnaast kies ik elke dag bewust voor wat ik zelf wil leren, de boeken die ik lees en de cursussen die ik volg. Investeren in jezelf is belangrijk dus heb ik voor 2020 al een cursus, een coach en een conferentie uitgekozen.

Hoe heeft het ondernemerschap je veranderd in de manier waarop je keuzes maakt?
Vroeger
dacht ik heel lang na voor ik een plan ook ging uitvoeren. Door het ondernemerschap leerde ik dat het vooral belangrijk is om gewoon te doen. Je kan wel een bedrijfsplan uitwerken, maar vaak ontdek je pas gaandeweg wat je kwaliteiten zijn en waar je waarde toevoegt. Zo had ik er in het begin best een ingewikkeld bedrijfsverhaal van gemaakt, terwijl mijn toegevoegde waarde veel dichter bij mezelf blijkt te liggen. 

 

Durf te springen en ontdek gaandeweg wat je kwaliteiten zijn en waar je waarde toevoegt.

Keuzes maken is dus vooral een kwestie van durven kiezen?
Inderdaad. Zodra je beseft dat geen enkele keuze permanent is, maak je het voor jezelf allemaal wat luchtiger. Of het nu gaat om een nieuwe job, haarkleur of zelfs een tattoo, er is altijd een weg terug. Zolang je erover blijft nadenken, kan je niet ontdekken of het iets voor jou is. Just do it!

Volg Kiki’s ondernemersavontuur op de voet via Instagram.

Beeld: Prisca Visser