We verspreiden met z’n allen onze aandacht over zoveel verschillende dingen. In je werksituatie ben je ambitieus, eens thuisgekomen ben je idealiter een verantwoorde en aanwezige ouder en na bedtijd een liefdevolle partner. Het voelt alsof we àlles willen en moeten doen. Want kiezen is verliezen, toch?

Stel je voor dat je 110 knikkers hebt (ongeveer het aantal uren in een week dat je wakker bent) en twintig bokalen om de knikkers over te verdelen. Als je de knikkers gelijk en ‘eerlijk’ verdeelt, krijg je twintig zielige bokalen. Zo gaat het ook met je (eindige) hoeveelheid tijd en energie. Kies waarin je wil investeren en zie de resultaten. En weet: dit is niet voor altijd. Volgende week zijn er opnieuw 110 knikkers om te verdelen.

1. Dagdromen

Neem tijd om te voelen wat écht belangrijk is voor jou. Ga gericht dagdromen. Kies een moment waarop je niet gestoord zal worden en sluit je ogen. Stel je voor: we zijn vijf of tien jaar verder en je leven is fenomenaal. Beeld je levendig in hoe dat leven eruitziet. Hoe ziet je leefomgeving eruit? Welke mensen zijn er bij je? Wat doe je doorheen de dag? Wat eet je en wat draag je? 

Laat je verbeelding op hol slaan als een hond die van de ketting gelaten wordt en konijnen gespot heeft in de verte. Dat visioen hoef je niet per se letterlijk te nemen. Je gaat toch niet meteen een nieuwe garderobe aanschaffen? Of wel? Je droombeeld toont je wat voor jou belangrijk is om je beste leven te leiden. Was je bijvoorbeeld ontroerd door alle energie die je voelde omdat je zo gezond at en veel yoga deed? Dan is dat misschien iets om te verkennen. Schoof je ‘s avond mee aan tafel voor worst en patatjes met de rest van je gezin in plaats van lange dagen te maken in je zaak? Zo’n visualisatie kan je laten zien wat jij belangrijk vindt. Van daaruit kan je vervolgens kiezen: wat wil je nu aanpakken?

Geef jezelf de toestemming om te fantaseren over je ideale leven. Zo'n visualisatie kan tonen wat voor jou belangrijk is.

2. Ontkoppel 

Neem afstand van alle dingen die jou het gevoel geven dat er van alles moet. Laat sociale media voor wat ze zijn en ga even in een koffiebar of bos zitten, eventueel met pen en papier. Verkwist wat tijd met jezelf in een nieuwe omgeving, los van alle invloeden. Laat als je durft ook je smartphone thuis. Het kan voelen alsof je plots een essentieel orgaan mist, maar het laat je toe om weer te verbinden met je noden. Adem in en uit. Blijf in het ongemak tot de kramp loskomt. Toen ik recent naar de sauna ging, alleen en zonder smartphone, duurde het ongeveer een uur vooraleer ik uit mijn hoofd kwam en echt kon ontspannen. 

Na dat loslaten komt er weer ruimte vrij om bij jezelf te komen. Focus op wat jij belangrijk vindt. Een andere omgeving doet wonderen. En dat er ondertussen geen kleuter aan je been hangt, helpt ook.

Maak weer verbinding met wat voor jou echt belangrijk is. Dat doe je door alle invloeden even te laten voor wat ze zijn.

3. Kies

Tijd om knopen door te hakken. Kies één iets uit waar je de komende tijd je knikkers naar gaat gooien. Soms ‘kiest’ de situatie voor jou. Valt je grootste klant onverwacht weg? Dan is klantenwerving waarschijnlijk jouw prioriteit. 

Maar laat je niet te snel leiden door de situatie. Vaak denken we dat iets dringend en cruciaal is. Maar is dat ook echt zo? Net daarom is ontkoppelen belangrijk. Met wat afstand kan je afwegen of dit nu echt jouw prioriteit is. Durf je eigen accenten te leggen. Neem tijd om dat nieuwe productidee uit te werken en te implementeren, of om die eerste medewerker te ronselen. Of kies ervoor om jezelf bij te scholen zodat je je aanbod kan verruimen. 

Laat je niet te snel leiden door wat je prioriteit 'hoort' te zijn. Durf je eigen accenten te leggen.

4. Snoeien doet bloeien

We want it all. Alles wat je in magazines en online ziet, lijkt binnen handbereik. Een simpele Google Search geeft je tien methodes voor – wel, zowat alles. Je beslissing om er nog iets bij te nemen, is dus snel gemaakt. Durf te kiezen. Heb ook het lef om bij jezelf te zoeken naar je doel en laat het niet steeds door de omstandigheden dicteren. Focus je de komende periode gerust op één iets. Met de woorden van productiviteitsgoeroe David Allen: ‘You can do anything, but not everything’.

Beeld: Mike Yukhtenko via Unsplash