Bossy wil de link zijn tussen ondernemers met prangende vragen en experts die àltijd het juiste antwoord klaar hebben. In de nieuwe rubriek ‘Ask Bossy anything’ is dat niet anders. Bossy Partner Hannelore Verheyen, founder van Boostways, helpt lezer Karlien op weg met haar ondernemersvraag.

De vraag van Karlien:

Eerst de centen en dan uitbreiden? Of alvast beginnen uitbreiden en dan hopen dat de euro’s binnenkomen?

– Karlien Adriaensen

 

Het antwoord van Hannelore:

Good question! Ik denk dat dit een heel herkenbaar dilemma is voor meerdere ondernemers. Want in een zaak is er één zekerheid: cashflow is key. Maar natuurlijk brengt een slimme investering ook altijd op. Daarom geef ik je graag een concreet stappenplan om hiermee om te gaan.

Stap één: vertrek vanuit je cijfers. Wat kost uitbreiden je en wat kan het je opbrengen? Maak verschillende scenario’s: een worst-, normal- en best- casescenario. Hoe snel is je investering terugverdiend? Wat is de return on investment? Wil je meteen helemaal investeren of kan je die investering opsplitsen in kleinere stappen?

Tijd voor stap twee: ga op zoek naar oplossingen. Zorg ervoor dat je je cash behoudt in je onderneming. Wees niet bang om beroep te doen op financiële hulpmiddelen. Ze zijn er voor je. Denk aan een win-winlening, een starterslening, een investeringskrediet, kaskrediet, straight loan of spreek een buffer aan in je zaak. Bespreek dit ook met je boekhouder en weet dat het heel normaal is om deze investeringsopties aan te spreken wanneer je groeit.

Stap drie: maak een plan. Blijf communiceren in functie van je plan om je verkoopdoelen te behalen. Dit plan zorgt voor rust in je hoofd én helderheid. Pas het aan wanneer je dat nodig vindt. Onthoud vooral dat groeien altijd spannend en on- comfortabel aanvoelt, tot dit je nieuwe comfortzone geworden is. Durf vooral doen. Op een berekende manier.

Heb je zelf een vraag over work, life of balance? Mail het ons via hello@wearebossy.be met als onderwerp ‘ Ask Bossy anything’, wij zorgen ervoor dat je vraag wordt beantwoord door een expert op wearebossy.be of in het nieuwe Bossy Magazine.

Beeld: Sarah Chai via Pexels