Bossy wil de link zijn tussen ondernemers met prangende vragen en experts die àltijd het juiste antwoord klaar hebben. In de nieuwe rubriek ‘Ask Bossy anything’ is dat niet anders. Bossy Partner Birgit Matthé, leiderschapscoach en founder van Mpower, beantwoordt de vraag van Margot Coppin.

De vraag van Margot:

Waarop let je het best bij het aannemen van een eerste werknemer?

– Margot

Het antwoord van Birgit:

Bij het aannemen van een eerste werknemer zijn er zoveel verschillende aspecten belangrijk, waardoor je vaak door het bos de bomen niet meer ziet. Stel jezelf eerst enkele vragen zoals: ‘Past deze persoon bij mijn bedrijf?’, ‘Heeft hij of zij dezelfde kernwaarden?’, ‘Wil ik graag met hem of haar samenwerken?’, en ‘Zou ik die persoon alleen naar mijn belangrijkste klant sturen?’ Op die laatste vraag moet je niet te veel inzoomen op inhoudelijk vlak, maar eerder qua omgang en presentatie. Vertegenwoordigt deze persoon de uitstraling van je bedrijf? Als het antwoord op alle vragen ‘ja’ is, dan ben je op de goede weg!

Verder moet je je afvragen of je een werknemer wil met veel ervaring of liever een nieuwe medewerker wil opleiden. Mijn tip: een werknemer met twee à drie jaar ervaring is meestal ideaal.

Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat het financiële plaatje klopt. Informeer je goed bij je sociaal secretariaat en ga na hoeveel die eerste werknemer je zal kosten. Bereken hoeveel extra omzet je moet draaien om die investering te kunnen betalen. Wil je vanaf dag één uit de kosten zijn of zie je dit als een investering die zichzelf later terugverdient? En op welke termijn zie je dat dan? Beide beslissingen zijn zeker goed zolang je je maar bewust bent van je keuze.

Heb je zelf een vraag over work, life of balance? Mail het ons via hello@wearebossy.be met als onderwerp’Ask Bossy anything’, wij zorgen ervoor dat je vraag wordt beantwoord door een expert op wearebossy.be of in het nieuwe Bossy Magazine.

Beeld: fauxels via Pexels