De column van coach V. in Bossy Magazine wordt in elk Bossy Magazine van voor naar achter gelezen. Omdat vele lezers vragen accuraat blijven, halen we ze hier nog eens boven. Ben jij soms te perfectionistisch en kan je je werk de wereld niet insturen? Dan kan jij je misschien herkennen in de vraag van Celine.

Celine’s vraag:

Ik ben tien dagen geleden als zelfstandig audioloog gestart en ga een hoorcentrum opstarten. Er is uiteraard zo veel te doen en ik merk dat ik kan blijven hangen in de voorbereidende fase. Ooit ga ik er echt aan moeten beginnen en moet ik die website, Facebookpagina en flyers de wereld insturen. Ik vind het enorm stresserend om die stap te zetten. Door mijn perfectionisme blijf ik details vinden die ik eerst moet afwerken. Op de website staan nu bijvoorbeeld nog voorlopige foto’s omdat de fotografe pas volgende week komt. Voor mij is die site dus nog niet perfect waardoor ik het heel moeilijk vind om die nu al aan mensen te tonen. Door al die onzekerheden bevries ik en word ik vervolgens gek omdat alles zo lang duurt. Heb je tips voor een beginnende ondernemer die super perfectionistisch is?

Celine Jacobs

V’s antwoord:

De marketing voeren voor je eigen bedrijf, voelt persoonlijk. Maar je echte werk begint pas als je met je klanten aan de slag kan. Het is dus belangrijk dat je die drempel neemt.  Gelukkig voor jou hoef je je helemaal niet klaar te voelen om dingen te doen, om ze effectief te doen. Het is perfect mogelijk om bij jezelf vast te stellen dat je het heel spannend vindt om je flyer door te sturen naar de drukker en het tóch te doen. Je hoeft er geen zin in te hebben. Je hoeft het zelfs niet te durven. Gewoon doen. Eén ding per dag.

Hou je probleem voor jezelf zo concreet mogelijk. Wat lijkt jou eenvoudiger op te lossen: “Ik wil m’n website lanceren maar blijf maar aan de details prutsen” of “Ik ben super perfectionistisch”? Hoe concreter je je probleem of je doel formuleert, hoe gemakkelijker je een oplossing ziet. En even heel stout van me: it’s not about you. Verleg je focus. Het gaat niet om jij die je moet tonen. Het gaat om de mensen die jouw hulp nodig hebben. Geef hen de kans om de weg naar jou te vinden.

Coach V.

 

Beeld Brett Jordan via Unsplash