De column van coach V. wordt in Bossy Magazine van voor naar achter gelezen. Omdat vele lezersvragen accuraat blijven, halen we ze hier nog eens boven. Twijfel je of je een extra teamlid zou aanwerven? Dan kan jij je misschien herkennen in de vraag van Nathalie.

De vraag van Nathalie:

Ik neem al mijn beslissingen op basis van mijn buikgevoel, alleen blijft personeel aanwerven een issue. Ik twijfel over de grote verantwoordelijkheid, over welke taken ik best doorgeef, of het de kost waard is… Bovendien vraag ik me af of het wel een hulp gaat zijn. Ik ben nu al overspoeld door werk, als ik nog iemand moet inwerken… Help! 

– Nathalie Slegers

V’s antwoord:

Veel verschillende gedachten stormen door je hoofd, je voelt angst en onzekerheid. Al die dingen tegelijk creëren een waas en door die verwarring kan je onmogelijk helder zien. 

Je buik voeden

Je buikgevoel weet nu even het antwoord niet – ik denk dat jouw goed afgestemde gut feeling meer details nodig heeft om hier iets mee te kunnen. Op dit moment zijn er te veel onbekende factoren om een beslissing te kunnen nemen. De eerstvolgende stap lijkt me dus een informatierondje. Laat ons dat buikgevoel iets geven om te verteren. Goed nieuws: minstens een deel van de vraagtekens valt op te lossen, of toch zeker voor een stuk te verhelderen. Een sociaal secretariaat kan je informeren over de totale kost van een werknemer in je sector. Je boekhouder zou je moeten kunnen informeren of je bedrijf voldoende omzet genereert om die kost te dragen. Bevriende ondernemers (liefst ook in de retail) die werknemers inschakelden kunnen je informeren over hun ervaringen, tijdsinvestering en tijdswinst.

50 tinten grijs

Bovendien hoeft de beslissing niet zo zwart-wit te zijn. Je hoeft niet alles zelf te doen tot het einde der tijden op de manier waarop je het nu doet, of een (of meerdere) voltijdse werknemer(s) in je winkel te zetten. Schrijf die 2 uitersten eens uit, met de gevolgen voor jou. Hoe ziet je leven eruit in het solopreneur for life scenario, en hoe leef je als je je enkel bezighoudt met wat voor jou de kern is? Zoek daarna minstens 5 alternatieven. Je zou meerdere jobstudenten kunnen inschakelen tijdens de zomerperiode, een jobstudent doorheen het jaar op zaterdagen, je kan werken met tijdelijke ondersteuning (denk bijvoorbeeld aan een freelancer die al je producten fotografeert en oplaadt in de webshop), je kan taken en processen stroomlijnen of automatiseren en zo je werklast verlichten. Bovendien hoeft de voor de hand liggende optie, een winkelmedewerker, niet per se voltijds te zijn. Proef mentaal eens van een waaier aan opties, en kijk wat je bevalt. 

De verbogen keuze

Al dan niet personeel inschakelen is dé beslissing die je bezighoudt. Weet dat je – door je opties niet af te wegen en uit te schuiven – eigenlijk ook een keuze maakt. De keuze voor het ter plaatse blijven trappelen. Voor de continue overspoeling. Ik zeg niet dat je dit er nu moet bijnemen als je het gevoel hebt dat je verdrinkt. Maar zorg dat je niet eeuwig blijft watertrappelen, ga aan de slag. Niet kiezen is ook kiezen.

– Coach V.

 

Beeld: Brooke Cagle via Unsplash