De column van coach V. wordt in Bossy Magazine van voor naar achter gelezen. Omdat vele lezersvragen accuraat blijven, halen we ze hier nog eens boven. Wil je als werkgever af en toe vroeger stoppen met werken op kantoor maar voel je je schuldig tegenover je werknemer(s)? Dan kan jij je misschien herkennen in de vraag van Kirsten.

De vraag van Kirsten:

Ik zou af en toe vroeger willen stoppen met werken op kantoor maar voel me schuldig als mijn deeltijdse werknemer er nog zit. We zijn beiden mama van twee kindjes en zijn allebei op zoek naar een goede balans. Ik werk vaak nog ’s avonds of op alle mogelijke momenten maar dat ziet niemand natuurlijk. Als ik eens vroeger zou kunnen stoppen, heb ik het gevoel dat ik me zou moeten verantwoorden. Maar eigenlijk ook totaal niet…

– Kirsten Lion

V’s antwoord:

Zowel jij als je medewerker vinden balans belangrijk. Zij koos voor het comfort van een fijne deeltijdse job in dienstverband, en de min of meer vaste werkuren die daarbij horen. Jij koos voor de flexibiliteit van het ondernemerschap, én de extra verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Allebei legitieme keuzes, elk met voor- en nadelen. Schuldgevoelens komen als je het gevoel hebt dat je iets verkeerd doet. Ergens vind je dat je moet werken telkens je medewerker aan de slag is. Waarom? Vind je dat je elke vraag à la minute moet beantwoorden? Of heb je schrik dat je medewerker je anders zou bekijken? Ik denk dat het je zou helpen om het uit te spreken tegen je medewerker dat je soms vroeger zal vertrekken. Je kan iets zeggen in de zin van: “Je weet dat ik andere uren werk. Ik ga wat veranderingen doorvoeren waardoor ik soms niet aan het werk zal zijn op de momenten dat jij wel werkt. Welke afspraken kunnen we maken zodat de werking daardoor niet in het gedrang komt?” Het is jouw verantwoordelijkheid dat zij haar werk kan doen, niet om naast haar te zitten. Voor alle duidelijkheid: je bespreekt dit om werkafspraken te maken, je vraagt geen toestemming. Dit is een mededeling. Je bent tenslotte de baas. Met alles wat daarbij hoort, slecht én goed.

– Coach V.

 

Beeld: Emma Dau via Unsplash