De column van coach V. wordt in elk Bossy Magazine van voor naar achter gelezen. Omdat vele lezersvragen accuraat blijven, halen we ze hier nog eens boven. Voel je je schuldig wanneer je even ontspant? Dan kan jij je misschien herkennen in de vraag van Karlien.

Karliens’s vraag:

Zoals elke ondernemer heb ik altijd massa’s werk. Toch wil ik af en toe ook eens ontspannen. Vaak voel ik me op zo’n moment schuldig. Wat kan ik doen om me dan niét schuldig te voelen?

– Karlien Adriaensen

V’s antwoord:

Ontspanning of ontsnapping?

Je weet dat je moet ontspannen, ook in drukke periodes. Top! Als ik je vraag lees, heb ik wel een bezorgdheid. Ben je echt aan het ontspannen, of zit je vast in een cyclus van keihard werken als kip zonder kop waarna je wegvlucht onder het mom van zelfzorg? En van zodra schuldgevoelens de kop opsteken, stort je je terug op je berg werk. Tot je weer het gevoel hebt dat je dringend pauze moet nemen… Een vicieuze cirkel. In dat geval brengt zo’n onderbreking weinig rust. Vind ik dan dat je moet blijven doorwerken? Absoluut niet. Ik stel voor dat je die onoverzichtelijke berg omvormt tot geordende pakketjes. Minder bedreigend én makkelijker mentaal op te bergen terwijl je iets leuks gaat doen.

Overzicht creëren

Bij drukte zijn we geneigd om planningen achterwege te laten. Want ja, geen tijd! Dat is begrijpelijk, maar ook contraproductief. Creëer overzicht door alles wat er moet gebeuren op papier te gooien. Dat kost je tien minuten. Duid de dingen aan die écht deze week moeten gebeuren en nummer ze volgens dringendheid. Bekijk hoeveel werkuren je deze week nog hebt. Dan maak je de match tussen de twee en plan je alles in je agenda. Zo heb je op een uurtje een haalbare planning opgesteld. Vaak valt het beter mee dan we denken. Het doemscenario – het idee dat het nooit gaat lukken – zorgt ervoor dat we vermijden om ons werk echt uit te stippelen. Zijn er toch dringende zaken die je niet in je week ingepland krijgt? Zoek dan nu een oplossing. Kan iemand dit van je overnemen? Kan je de deadline verschuiven? Communiceer ook met je opdrachtgever. Als je de afgesproken timing niet haalt, dan laat je dit beter zo snel mogelijk weten, en niet op het allerlaatste moment.

Zelfzorglijst

Deze planning zou je wel eens de gemoedsrust kunnen bezorgen waar je naar op zoek bent. Nu over naar de leuke activiteit zelf. Ben je van het type dat graag een serie binged terwijl ze mellowcakes verorbert? Zaken waarbij je tegen jezelf zegt: “Want ik heb het verdiend”, zijn dingen die je geen nieuwe energie geven. Als je in het heetst van de strijd nog moet nadenken over een goede manier om te ontspannen, grijp je terug naar minder gezonde patronen. Daarom raad ik aan om een kant-en-klaar zelfzorglijstje bij de hand te hebben. Als ik tien minuten heb, maak ik een wandeling of zet een theetje. In anderhalf uur kan ik in bad of een koffiedate doen. Laat je inspireren door mijn lijst. Die kan je downloaden op mijn website, samen met een sjabloon voor je eigen ideeën. Eens je je eigen lijst hebt, is het eenvoudig om stimulerende keuzes te maken. Voilà, overzicht en een warm bad. Wat moet een mens nog meer hebben?

Coach V. 

Beeld: Nathan Dumlao via Unsplash