De column van coach V. wordt in Bossy Magazine van voor naar achter gelezen. Omdat vele lezersvragen accuraat blijven, halen we ze hier nog eens boven. Wil je minder twijfelen en meer in actie schieten? Dan kan jij je misschien herkennen in de vraag van Alessia.

De vraag van Alessia:

Ik voel veel druk om veel nieuwe dingen te plannen. Ik heb een hoofd vol ideeën maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Zal ik eerst die cursus promoten? Of die? Wanneer doe ik dan het gratis webinar? Hoe zorg ik voor meer podcastafleveringen? Ik wil ook graag wat dingen aanpassen, maar dan denk ik meteen: “Is dat wel slim?” Hoe stop ik met over alles te twijfelen en hoe onderneem ik actie?

– Alessia Couvreur

V’s antwoord:

Chaos

Het liefst tackel je alles tegelijk. Je probeert al je vragen te beantwoorden én ondertussen projecten uit te voeren – op de slimste en beste manier uiteraard. Kleine gok: je bent iemand die best wat druk op zichzelf legt? Als je verdrinkt in je gedachtestroom kan je geen overzicht hebben. Afstand en overzicht zijn cruciaal voor wie zulke ambities heeft. Mijn eerste advies: adem. Ik weet dat je staat te popelen, maar soms is het nodig om te vertragen vooraleer je kan versnellen. Erken de gejaagdheid, de grote drive die je voelt. Neem even tijd om de storm binnenin jezelf te observeren zonder erdoor meegesleurd te worden.

Op een rijtje

Is je hartslag wat gezakt? Mooi. Schrijf nu al je gedachten op. Gooi het uit je hoofd! Duid hierna bij elke issue aan wat de kernvraag is. Stel je voor dat je al je ideeën, projecten of vragen zou mogen voorleggen aan een perfect geplaatst persoon die je hier geweldig advies over kan geven. Bereid de briefing voor die je hiervoor zou bezorgen. Deze briefing bevat de dingen die je wil bereiken en de vraagstukken die je wil oplossen. Leg dan die hoop papier aan de kant.

Boss mode

Het is tijd voor de volgende fase van je bedrijf: de introductie van Alessia de CEO. Tot nog toe kon je al je uitdagingen aanvliegen met je enthousiasme en je drive. Vanaf nu gaan we bewust gaan sturen. Verplaats je in de rol van een rustige, succesvolle strateeg, ook al lijkt dat moeilijk. Er zijn verschillende hulpmiddelen om je in die rol te verplaatsen. Trek de kleren uit je kast die passen bij het CEO-stuk van jezelf. Zoek een nieuwe context op: boek desnoods een Airbnb zodat je uit je manier van doen gehaald wordt. Mediteer. Ga zwemmen. Loop. Doe wat je nodig hebt om te verbinden met die versie van jezelf. Je hebt dat in je, geloof me.

Je beste medewerker

Eens je in boss mode bent, neem je de voorbereide issues bij de hand. Lijst de doelen die je in de komende tijd met je zaak wil bereiken op. Ga je voor financiële groei, zichtbaarheid, een grotere lijst email subscribers? Leg daar dan de plannen naast die je opmaakte. Welke van die projecten helpen jou richting je doel? Eens je beslist hebt wat je gaat doen de komende periode, ga je over naar “personeelsplanning”. Hoe ga je je beste en meest fantastische medewerker – jezelf dus – inzetten? Hoe zorg je dat ze blij en productief wordt en blijft? Plan de dingen die je topmedewerker nodig heeft in in je agenda. Je hoeft geen perfecte beslissingen te nemen. Je kan altijd je innerlijke CEO ter hulp roepen. Maar geef je stermedewerker alles wat ze nodig heeft om te schitteren: een aantal prioriteiten en een haalbare timing.

– Coach V.

 

Beeld: Ono Kosuki via Pexels