De column van coach V. wordt in Bossy Magazine van voor naar achter gelezen. Omdat vele lezersvragen accuraat blijven, halen we ze hier nog eens boven. Wil je baas zijn over je eigen agenda? Dan kan jij je misschien herkennen in de vraag van Ellen.

De vraag van Ellen:

Hoe ga ik aan de slag met timing en planning? Als ondernemer heb je veel vrijheid maar dat leidt soms tot chaos. Hoe kan ik concreet aan de slag om mijn week te plannen en in te delen? Waar begin ik?

– Ellen Wauters

V’s antwoord:

Er is zoveel te doen als ondernemer. Vaak komt zowat alles op je schouders – in je zaak én daarbuiten. Of zo voelt het toch. Chaos hangt vaak samen met een versnippering van afspraken en taken. Hoe krijg je meer grip op je planning? Een goed startpunt is jouw ideale week. Neem een halfuurtje en teken een schets uit op papier. Zet hier alle grote blokken in en mik op blokken van minstens een halve dag. Groepeer hierin al je taken. Ook alles wat met strategie van je business te maken heeft, verdient een plaatsje. En dan heb ik het niet over dat verloren halfuurtje om 21u ’s avonds in de zetel. Vergeet zelfzorg ook niet. Plan in wat jij nodig hebt om je goed te voelen. 

In mijn praktijk merk ik dat ondernemers vaak vastlopen op afspraken met anderen. Ze hebben het gevoel dat ze moeten ingaan op de tijdsvoorstellen van klanten of leveranciers. Maar meetings groeperen is efficiënter dan elke dag een afspraak in te plannen. Dan ben je continu onderweg. Ik plan bijvoorbeeld coachingsgesprekken in op drie vaste dagen. Hoe kan jij proactief zijn in de planning van je afspraken? Je ideale week is geen rigide keurslijf, wel een richting om naartoe te werken. Hou je van veel flexibiliteit en “in het moment” zijn? Hou dan voldoende lege ruimte en verschuif lustig de blokken. Zo behoud je je vrijheid én groeit je vertrouwen dat je uitvoert wat je in je agenda zet, ook al is dat op een ander moment dan oorspronkelijk voorzien. Als je stevig worstelt met de chaos in je agenda, neem dan wekelijks een moment om je planning voor de komende maand(en) te overlopen en op basis daarvan bij te sturen. Durf schrappen. Reken ook voorbereidingstijd in als dat nodig is. Happy planning!

– Coach V.

 

Beeld: Monograph via INSIDR