De column van coach V. wordt in Bossy Magazine van voor naar achter gelezen. Omdat vele lezersvragen accuraat blijven, halen we ze hier nog eens boven. Voel je veel druk wanneer je andere ondernemers zie inzetten op online zichtbaarheid? Dan kan jij je misschien herkennen in de vraag van Felien.

De vraag van Felien:

Met de stap naar het ondernemen heb ik ‘online zichtbaarheid’ als introvert serieus onderschat. Ik voel veel druk; je moet dit, je moet dat, want anders… Maar ik besef dat als ik mijn droom wil bereiken, ik wel uit mijn schulp zal moeten kruipen. Hoe kan je ondernemer zijn als je jezelf niet durft ‘tonen’ uit schrik?

– Felien Geldhof

V’s antwoord:

Eerst en vooral: je moet niets. Er zijn heel veel manieren om aan marketing te doen, jezelf tonen op sociale media is daar maar één optie van. Maar ook als je voor sociale media kiest: there are no rules. Laat je niets wijsmaken. Er zijn tips en strategieën maar online zichtbaarheid verandert elke dag. Those that claim to have it all figured out are wrong by the time they’ve said it out loud. Sociale media zijn geen strak keurslijf waar je aan hoeft te voldoen. Het is jouw blokkendoos, jouw forum dat je toelaat om te vertellen en tonen wat je wil. Ook als je er als introvert voor kiest om op sociale media actief te zijn. Ik ben zelf ook introvert. Ik vond het idee om op Instagram actief te zijn vreselijk. Nu geniet ik ervan. Het laat me toe mensen te helpen op een heel andere schaal dan in individuele coaching, om thema’s diepgaand te behandelen – #introvertsunite!. Maar ik snap de angst. Het lijkt alsof je ongetraind 100 kg moet heffen. Laat jezelf toe om te trainen. Begin niet met als streefdoel om de perfecte Instagram presence te hebben. Wil je echt die 100 kg heffen? Hef dan deze week twee keer 15 kg. En volgende keer weer. En wees héél erg trots op jezelf.

– Coach V.

 

Beeld: OhTilly via Unsplash