De column van coach V. wordt in elk Bossy Magazine van voor naar achter gelezen. Omdat vele lezersvragen accuraat blijven, halen we ze hier nog eens boven. Heb je een grote passie, maar niet voldoende budget? Dan kan jij je misschien herkennen in de vraag van Lieselot.

Lieselot’s vraag:

Wat als je vastzit tussen twee passies? Ik doe mijn grafisch werk supergraag, en het is een goede bron van inkomsten. Maar juwelen ontwerpen is mijn échte passie. Moet je kiezen als ondernemer? Volg je dan je hart of je portemonnee?

Lieselot Geeregat

 

V’s antwoord:

Voor mij is het duidelijk: jouw worst case scenario is blijven twijfelen. Niet kiezen vreet energie. Je kan je nooit volledig wijden aan hetgeen je op dat moment doet en blijft mentaal heen en weer gaan. Dat voelt vreselijk. Het antwoord op je vraag of je moet kiezen is voor mij dus een besliste ja. Maar je hoeft niet óf je hart óf je portemonnee achterna te zitten. Er zijn hybride oplossingen. Ja, je kan van je juwelen een goeddraaiende business maken. Maar dat vraagt natuurlijk een andere aanpak, en legt mogelijk druk op je passie. Er is niets mis met enige financiële zekerheid als je dat belangrijk vindt. Het grafische werk kan tijdelijk – of voor eeuwig – voor een deel van je inkomsten zorgen. Weg geldzorgen, en welkom creatieve vrijheid. Baken de werktijd van je beide “jobs” af als je voor dit scenario kiest. Sta jezelf toe om je afwisselend op het ene en het andere toe te leggen. Doe wat nodig is om de continue tweedracht te stoppen. Schrik niet als je juwelenbusiness hierdoor gaat boomen en je na een tijd terug voor de keuze staat.

Coach V.