Janne is een van onze #womentowatch. Ze ontwerpt juwelen en stukken op maat gemaakt. Hoewel ze nooit dacht dat ze van ontwerpen haar beroep kon maken, bestaat haar juwelenmerk J.anne Jewelry Design ondertussen twee jaar. “Zelfstandig worden bezorgde me heel wat uitdagingen en zelfkennis!”

Janne, wanneer ontwierp je je eerste juwelen?

Ik moet negen geweest zijn toen ik mijn eerste juwelen, gemaakt met pareltjes, verkocht. Dat deed ik voor de winkel van mijn mama, op de stoep. Dit bewijst dat de voorliefde voor juwelen er altijd al was. Toen ik als achttienjarige een studierichting mocht kiezen, kwam het echter niet in me op om voor goudsmid te studeren. Ik zag ontwerpen als een hobby, niet als een mogelijke job. Toen ik begon te werken voelde ik al snel dat de sector waarin ik vertoefde, niet mijn ding was. Ik kon mijn ei niet kwijt en voelde me niet goed in mijn vel. Ik miste het om creatief bezig te zijn.

Hoe ben je erin geslaagd om van pad te veranderen?

Ik woonde op dat moment alleen, dus mijn job opzeggen was geen optie. Iets bijstuderen in avondschool was een mogelijkheid. Op dat moment kwam het wel in me op om iets met juwelen te doen, dus koos ik voor een opleiding goudsmid. Hoewel ik overdag nog steeds en job deed die niet 100% mijn ding was, haalde ik wel ontzettend veel voldoening uit de avondopleiding. Ik voelde me steeds beter in mijn vel. Niet veel later verkocht ik mijn eerste juwelen op marktjes, in mijn mama’s winkel en online. Mijn stukken vielen in de smaak en ik kreeg steeds meer werk. Na een tijdje besliste ik om voor een viervijfderegeling te gaan. Zo kon ik niet alleen in het weekend, maar ook tijdens de week één dag aan mijn juwelen werken.

bynouchka1706202-01

“Na vele gesprekken met mijn mama en vriend besliste ik om er toch voor te gaan, ondanks alle uitvluchten die ik kon verzinnen.”

Ondertussen ben je fulltime zelfstandig. Duurde het lang voor je die stap durfde te zetten?

Ja, ik heb ontzettend lang nagedacht, gewikt en gewogen. Het leek me eerst geen optie, want ik wilde niet dat alle kosten door mijn vriend gedragen moesten worden. Maar er bleef een stemmetje in mijn hoofd zeggen dat ik het toch moest proberen. Ik werkte nog steeds vier dagen per week in een sector waarin ik mijzelf niet kon zijn. Wilde ik dat mijn hele leven blijven doen? Na vele gesprekken met mijn mama en vriend besliste ik om er toch voor te gaan, ondanks alle uitvluchten die ik kon verzinnen. (lacht) Lukte het niet, dan had ik het tenminste geprobeerd. Zonder de mentale steun van mijn mama en vriend zou ik dit nooit gedurfd hebben. Ik ben hen nog steeds enorm dankbaar. Het is het grootste cadeau dat ze me konden geven!

Is je leven hard veranderd sinds je zelfstandig bent?

Enorm! Het is nog steeds niet evident. In de juwelensector moet je eerst naamsbekendheid opbouwen en dat vraagt tijd. Maar ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn beslissing. Vroeger ging ik werken en zat ik ’s avonds of in het weekend in mijn atelier. Nu ben ik de hele dag thuis en heb ik mijzelf enorm hard leren kennen. Zelfstandig worden bezorgde me bakken zelfkennis. Bovendien ben ik op uitdagingen gebotst die ik echt wilde tegenkomen. Ik wilde mijn grenzen aftasten en verleggen, en ik kan met zekerheid zeggen dat ik dat het afgelopen jaar gedaan heb.

Wat was de grootste uitdaging tot nu toe?

Mijzelf leren respecteren. Ik heb dyslexie en vroeger bepaalde dat mijn hele leven: wat ik studeerde, met wie ik bevriend was, hoe ik mij voelde, welk werk ik deed… Nu is dat anders. Ik heb nog steeds dyslexie, maar het is niet meer allesbepalend. Het is een onderdeeltje van mij en ik heb er vrede mee genomen. Ik ben veel zelfzekerder geworden en heb heel wat positieve aspecten van mijzelf ontdekt. Voor ik zelfstandig was, was ik heel onzeker. Ik kreeg vaak te horen dat ik ‘het toch niet zou kunnen’ en gedroeg me daar na een tijdje zelfs naar. Gevolg: ik had een enorm minderwaardigheidscomplex. Door te luisteren naar de mensen die wel in mij geloven, en naar mijzelf, ben ik mijn droom aan het waarmaken en dat voelt enorm goed!

bynouchka1706202-63

“Ik wilde mijn grenzen aftasten en verleggen, en ik kan met zekerheid zeggen dat ik dat het afgelopen jaar gedaan heb.”

Je bent enorm gegroeid de afgelopen maanden. Hoe zie je de toekomst?

Nu ik eindelijk gevonden heb wat ik graag doe, wil ik dat blijven doen. Ik moet niet rijk worden van mijn juwelen, maar ik wil er wel van kunnen leven. Op termijn een copywriter aannemen of iemand die de verkoop voor z’n rekening neemt, zou geweldig zijn. Dat zijn twee taken die ik echt niet graag doe. (lacht) En mijn collectie in het buitenland verkopen, dat zou ook fijn zijn!

Hoe zou je je collectie omschrijven?

Goede vraag! Ik omschrijf mijn juwelen vaak als minimalistisch, eigenwijs en anders. Vele stuks zal je geen twee keer tegenkomen. Net omdat mijn stijl zo eigenwijs is, herken je mijn collectie vrijwel meteen. Dat is niet altijd zo geweest. In het begin maakte ik juwelen voor iedereen. Mijn collectie was ontzettend toegankelijk, want ik durfde mijn stempel nog niet te drukken. Dat zorgde er ook voor dat ik niet echt gelukkig werd van mijn juwelen, want ze waren basic en konden evengoed van een andere ontwerper zijn. Op een dag besliste ik om te stoppen met die doorsnee ontwerpen en alleen nog maar stukken te maken waar ik mijn hart en ziel in kwijt kon. Hierdoor ben ik een deel van mijn cliënteel kwijtgeraakt, net als een stuk van mijn inkomsten. Het zorgde er ook voor dat mijn stijl nog puurder werd waardoor mensen die zich aangetrokken voelen tot mijn juwelen bijna alles mooi vinden. Ik vind het als ontwerper ook veel leuker werken op die manier.

Je maakt ook juwelen op maat. Hoe ga je daarvoor tewerk?

Bij alles wat ik maak, vertrek ik vanaf nul. Een juweel op maat ontstaat na een gesprek. Dan ga ik aan de slag en schets ik enkele ideeën. Eventueel wordt er oud goud verwerkt van de oma bijvoorbeeld, maar dat is geen must. En dan is het, net als bij mijn andere juwelen, tijd voor het handwerk. Juwelen maken is een echte ambacht, ik begrijp dat het vroeger een mannenjob was! (lacht) Smelten, walsen, gieten, solderen: ik doe het allemaal. Wil de klant het slotje van haar oorbellen wat hoger of lager, dan is dat dus geen probleem. Het feit dat ik alles zelf doe, zorgt ervoor dat ik de meest persoonlijke service kan bieden.

Benieuwd naar meer? Volg Janne op Instagram!

#womentowatch is een samenwerking tussen bynouchka en Bossy. Wil jij deelnemen aan de tweede editie? Schrijf je dan hier in.

Beeld: bynouchka