Voor de allereerste aflevering van ‘Out of office’ nodigt Dorien Ann Wauters uit. Ann is keynotespeaker, Olympiër, auteur en assistent-coach bij de WNBA. Ze praten over de kleine en grote successen, op en naast het veld. “Ofwel winnen we, iets wat we nog allemaal graag doen, ofwel leer je”, aldus Ann. Bekijk de eerste aflevering voor meer wijsheden van Wauters, of geniet nu al van onze vijf learnings als je later pas kan kijken.

Onze 5 learnings uit de aflevering met Ann 

#1 Leer verliezen

“Ik heb moeten leren om te verliezen. En dat heb ik gedaan door te sporten. En dan besef je plots: ofwel win je, ofwel leer je, maar je verliest niet meer. Als je terugkijkt op een wedstrijd en jezelf afvraagt welke lessen je hebt kunnen trekken, dan heb je niet alleen een competitieve mindset, maar ook een groeimindset. En dat laatste is niet aleen handig voor sporters, maar zeker ook voor ondernemers.”

#2 Pas je aan

“Het is niet de sterkste die altijd zal winnen. Het is ook niet diegene die het hardst traint. Het is diegene die zich het beste kan aanpassen, die wint. Voor ondernemers geldt dit trouwens ook: de échte ondernemers zijn zij die zoeken naar opportuniteiten, ze zien en dan durven aanvallen.”

#3 Zorg voor jezelf zoals sporters dat doen

“Als je niet voor je eigen lichaam zorgt, zowel op fysiek als mentaal vlak, dan ga je nooit op je best kunnen presteren. Dat principe wordt al heel goed toegepast binnen de sport. Als je heel hard traint, dan maak je je spieren kapot om ze dan later te laten herstellen en ze zo nog beter en sterker te maken. Dat eenvoudige principe zie ik veel minder in het ondernemerschap. Daar wil je ook heel hard gaan. Eigenlijk wil je de hele tijd hard gaan. Maar je weet ook dat dat niet atlijd lukt. Je moet op één of andere manier voor jezelf kunnen zorgen en momenten van herstel voorzien zoals wij dat in de sport noemen.”

#4 Wees maar gewoon jezelf

“Wees nu maar gewoon jezelf. Al de rest is al ingenomen door iemand anders. Dat is zo ‘n tip waar ik misschien als jong meisje nog veel meer aan gehad zou kunnen hebben. Ik was iemand die verlegen en veel te groot was. Iemand die echt buiten de norm viel. Ik vond dat niet altijd zo leuk. En kijk, ik heb mijn weg daarin wel gevonden. Maar toch had ik het misschien wel leuk gevonden dat iemand me toen al had gezegd dat het oké is om wat groter te zijn of om er anders uit te zien. Dat zijn dingen die daarna een voordeel blijken te zijn. Ik ben meer opgegroeid met het idee doe maar gewoon, net zoals iedereen. Maar nu denk ik: wees blij met de talenten die je gekregen hebt, met wie je bent en maak daar het beste van.”

#5 Wacht niet op je grote doelen om gelukkig te zijn

“Ik heb geleerd om mijn successen meer te vieren. En niet alleen de grote succesen, ook de kleintjes. Ik denk dat dat ook belangrijk is om dat af en toe te doen. Je moet niet wachten tot je die grote doelen bereikt hebt om gelukkig te zijn. Het gaat ook om de kleintjes, om het hele proces. Die les heb ik geleerd in de laatste fase van mijn basketbalcarrière. Ik was geobsedeerd door die Olympische droom. Ik had er heel veel dingen voor gelaten. Ik offerde er veel voor op. En dan besefte ik dat die periode niet de twee gelukkigste weken van mijn leven waren. Dan besef je wel dat je nog meer moet genieten van de weg ernaartoe. ”

Over Bossy TV

Onder de noemer Bossy TV bundelen we videoreeksen die zonder twijfel a valuable waste of time zijn, zoals je van Bossy gewoon bent. In het eerste seizoen van ‘Out of office’ nodigt Bossy founder Dorien Camps ondernemende vrouwen Ann Wauters, Nanja Massy, Bouchra Hashassi en Eline Massin uit in haar favoriet vakantiehuis aan zee: Rodune. Ze hebben het over wat hen bezighoudt, op en naast de werkvloer, delen boekentips en levenslessen en klinken op de trofees die ze wel en niet wonnen. 

Benieuwd wie volgende week te zien is in ‘Out of office’? Hou dan onze socials in de gaten, want daar onthullen we op maandag onze tweede gast. Tip: je vindt haar eerlijk advies terug in meerdere Bossy Magazines.  

Beeld: Laura Vleugels

Locatie: Rodune
Productie Motion Stories 
Camera: Lynn Thissen, Fréderic Goosens en Jordi Dobbelaere 
Productieassistent: Jennifer Maes 
MU&H: Evara Collin
Outfit Dorien: Her. 
Sportoutfits: ARMEDANGELS
PT: Lean