Het was ooit hyper populair: een sabbatjaar nemen. Je werk twaalf maanden laten voor wat het is om de wijde wereld in te trekken om dichter bij jezelf te komen. Intussen heeft deze reisformule plaatsgemaakt voor andere, minstens even sterk tot de verbeelding sprekende initiatieven. Zo is workation een echte reistrend en schieten retreats als paddenstoelen uit de grond. Ook zijn workations in eigen land geen uitzondering meer, zeker nu. De drang om bewuster te ondernemen ligt aan de basis van beide concepten. Maar wat houden ze precies in? En hoe doe je dat, op vakantie gaan en werken tegelijk?

Intentioneel ondernemen is een ding. Heel wat mensen vinden het vandaag belangrijker dan ooit om bewust te ondernemen. Lees: voldoende tijd besteden aan persoonlijke groei en geregeld reflecteren over heden, verleden en toekomst. Bovendien vinden we het prettig en inspirerend om ons te omringen met andere ondernemers onder het motto ‘surround yourself with people who get it’. Samen klagen over openstaande facturen of veeleisende klanten, om daarna collectief te brainstormen over schaalbaarheid en productiviteit: het werkt zo motiverend. Op de steeds groeiende vraag om samen vooruit- gang te boeken, bieden workations en retreats een pasklaar antwoord. Maar wat is net het verschil?

Work + vacation = workation

De perfecte combinatie tussen werk en privé, dat is waar deze reistrend voor staat. Tijdens een workation trek je er met een groep gelijkgestemde ondernemers op uit om aan je bedrijf te werken én van elkaar te leren. Daarnaast worden ook je business skills bijgeschaafd met interessante workshops, spreeksessies en één-op-éénbegeleiding. Het doel? Even uit de dagelijkse sleur stappen en tijd nemen om aan je bedrijf te werken in plaats van erin. Of een werkvakantie pas een workation is als je met een aantal ondernemers op reis gaat? Niet per se. Ook wanneer je samen met je ondernemende partner of helemaal in je eentje, vergezeld van je laptop, naar de zon trekt, valt deze vakantie onder de noemer workation. Je vaardigheden bijschaven kan ter plaatse altijd met een workshop.

Een retreat: een boost voor je mindset

Waar de focus bij een workation op ‘werken aan je bedrijf’ ligt, werk je tijdens een retreat eerder aan je mindset en persoonlijke ontwikkeling. Het doel: tot rust komen en je focus terugvinden. Door afstand te nemen is het makkelijker om even uit te zoomen op je vertrouwde situatie. Hierdoor creëer je rust in je hoofd en zie je alles weer wat scherper, zowel privé als professioneel. Het aanbod retreats is ruim en de focus kan enorm verschillen, van yoga over surfen tot samen gezellig en gezond koken. Kan je niet kiezen? Stel jezelf dan de vraag welke skills je wil aanscherpen of door welke like-minded ondernemers jij je wil laten omringen.

Enkele businessideeën geïnspireerd op die ene reis

Instagram

Toen de vriendin van Kevin Systrom op vakantie in Mexico klaagde over haar vakantiefoto’s ging Kevin aan de slag. Hij dook achter zijn computer en ontwikkelde de eerste Instagram-filter X-Pro II. Niet veel later postte vriendin Nicole de eerste foto ooit op Instagram. Daarop zijn haar voeten, een straathond en een taco stand te zien.

 

Bossy

Toen Dorien in de zomer van 2017 in Lissabon was, vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Ze ontdekte er in de prachtige Mag Kiosk in LX Factory een magazine met daarin enkele artikels voor en interviews met ondernemers. Hoewel het mijlenver afligt van wat Bossy nu is, inspireerde dit magazine haar enorm. Een jaar later ging Bossy Magazine FW18 in druk.

 

Starbucks

Wist je dat het idee voor Starbucks ooit ontstond in Italië? Oprichter Howard Schultz was zo onder de indruk van de populariteit van Milaans beroemde espressobars, dat hij het concept naar Seattle bracht. De Amerikanen waren meteen fan en niet veel later veroverden Schultzs koffiebars ook onze luchthavens en steden met hun heerlijke cappuccino’s en latte macchiato’s.

 

Benieuwd naar meer zonnige businessverhalen? Lees het volledige artikel in Bossy’s Planning Issue dat je kan bestellen via deze link.

Beeld: Julia Winkler op workation met The Souk Department